De voor- en nadelen van een epoxyvloer in de keuken ruimte

0
5409
epoxyvloer keuken

Een epoxyvloer is een naadloze gietvloer. Epoxyvloeren worden met name toegepast in winkelruimtes, bedrijfsruimtes en andere commerciële omgevingen waarin er hoge eisen gesteld worden aan de vloer. Maar door de vele eigenschappen zie je de vloeren steeds meer terug in moderne woningen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze vloer?

Wat is een epoxyvloer?

Het is een kunststof polymeer. Dit wordt gewonnen uit aardolie. Het heeft harde eigenschappen en wordt daarom voor vele industriële toepassingen gebruikt. De epoxyvloer werd al rond de jaren zestig ontwikkeld om loodsen en fabrieksgebouwen te bevloeren. Begin 21ste eeuw worden ze ook steeds meer gebruikt voor het afwerken van vloeren in bewoonbare gebouwen. Interieurarchitecten experimenteren er in ieder geval genoeg mee. Ze worden toegepast in de meest uiteenlopende interieurs. Dit komt ook door de eigenschappen van epoxy. Het heeft een hoge hardheid, is naadloos en er zijn geen uitzettingsvoegen nodig.

Eigenschappen epoxy vloeren

Een naadloze gietvloer die een hoge hardheid heeft. De epoxy vloer wordt – indien stabiel –aangebracht op een bestaande draagvloer. Dit wordt gedaan uit verschillende lagen van een dikte van 2 of 3 millimeter. De toplaag beschermd de vloer tegen oliën en zuren, maakt het slijtvast en vermijdt slippen. Daarom wordt een dergelijke vloer ook wel toegepast in magazijnen, garages of andere farmaceutische of industriële ruimtes. Mede omdat een dergelijke vloer het zware gewicht van voertuigen en machines kan verdragen. Voorwaarde is wel dat de ondergrond volledig stabiel is. Epoxy is namelijk heel hard en niet flexibel. Bij een onstabiele ondergrond zou dit betekenen dat het gaat barsten.

Diverse looks

De epoxyvloeren zijn in RAL-kleuren verkrijgbaar. Door het aanpassen van de afwerkingslaag kan de vloer verschillende looks aan nemen, zoals een industriële en klassieke look of een frisse designlook. Dit is tevens een van de redenen dat de vloer ook steeds meer de interesse wekt van particulieren. Ze worden steeds meer geplaatst in moderne woningen. Het is ook heel geschikt voor openbare ruimtes, zoals winkels- en showrooms omdat er effecten in de epoxyvloer kunnen worden verwerkt. Denk aan reclameboodschappen of logo’s. Ook de autoliefhebbers of klussers kunnen veel plezier beleven aan een dergelijke vloer. Het is gemakkelijk te reinigen en bestand tegen zeer veel stoffen.

Voordelen

Elke vloer heeft zijn eigenschappen. Of de epoxyvloer een goede oplossing is voor jouw situatie, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. De voordelen van epoxyvloeren zijn in ieder geval:

  • Slag- en stootvast
  • Erg hygiënisch en gemakkelijk te reinigen
  • Kan in veel diverse afwerkingen en kleuren worden geleverd
  • Het is bestand tegen zuren en chemicaliën en vloeistofdicht- .

Nadelen

Net zoals elke vloer kent ook epoxyvloer zijn nadelen. Een aandachtspunt is dat de vloeren gevoelig zijn voor scheurvorming en dat er vrij snel krassen ontstaan. Scheuren ontstaan wanneer de ondervloer niet helemaal stabiel is. Belangrijk is daarom om een expert in de hand te nemen die al meerdere jaren ervaring heeft met het plaatsen van dergelijke vloeren. Daarnaast is epoxy duurder dan de reguliere betonvloeren. Andere nadelen zijn:

  • Niet geschikt voor vloerverwarming
  • Voelt koud aan. Het is vergelijkbaar met een tegelvloer
  • Het is krasgevoelig
  • Er is contactgeluid tijdens het belopen van de vloer- .

Epoxyvloer wordt in fases aangebracht

Het plaatsen van de epoxyvloer kent verschillende fases. In de eerste fase wordt de ondervloer gereinigd. De plinten worden verwijderd en beschadigingen worden hersteld. Vervolgens kan er over worden gegaan tot het plaatsen van de zogenoemde schraaplaag. Deze laag bestaat uit epoxyharsen en zorgt voor een goede overgang tussen ondergrond en de te gieten vloer. De laag zorgt er tevens voor de eventuele overgebleven barsten en oneffenheden in de ondervloer geen negatieve invloed hebben op de bovenste laag.

De giet- en afwerkingslaag

Na de schraaplaag wordt de gietlaag aangebracht. Dit is de oorspronkelijke gietvloer. Hier is al een eerste kleurschakering in verwerkt. Deze laag bestaat uit twee verschillende componenten, namelijk polyurethaan en epoxyhars. De derde en laatste fase is het aanbrengen van de toplaag. Deze is transparant en van polyurethaan. Deze laag is belangrijk, omdat deze de laatste laag beschermt tegen uv-stralen en krassen. Daarnaast bepaalt deze laag de uiteindelijke kleur en het uiterlijk van de vloer. Belangrijk is daarom dat deze laag goed vakkundig wordt aangebracht. Hierbij heb je overigens de keuze uit een glanzende of matte afwerking. Houd er rekening mee dat het meerdere dagen duurt voordat de epoxyvloer klaar is om gebruikt te worden.

Kosten

Onderhoud je een epoxyvloer goed, dan zal deze er na jaren nog steeds mooi uitzien. Vooral in het begin dient er voorzichtig met de laag om worden gegaan. De eerste weken na het plaatsen wordt er als het ware nog een onzichtbare laag gevormd. Het beste is om in de eerste weken het contact met water te vermijden. Voor dagelijks onderhoud kan er een zachte bezem, stofwisser of stofzuiger met parketborstel gebruikt worden. Zand zorgt voor krassen op de vloer. Daarom is het raadzaam om er regelmatig te stoffen. Mocht je vervolgens willen reinigen met water, gebruik dan aanbevolen producten. Vermijd agressieve reinigingsproducten. Kalkvorming kan worden opgelost door te reinigen met een oplossing van azijn. Gebruik niet te veel zeep, anders kan er na een tijdje een vettig zeeplaagje op de vloer ontstaan. Dit geeft een doffe uitstraling.

Onderhoud

De prijs ligt begint bij 60 euro per vierkante meter. Deze kan oplopen tot 100 euro per vierkante meter. Dit is echter afhankelijk van de gekozen afwerking en de moeilijkheid. Natuurlijk spelen de oppervlakte, aantal hoeken, gewenste afwerking en de ondergrond ook een grote rol. Er is echter maar een geringe dikte nodig. Hier worden dan weer wat kosten op bespaard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in