keukentrends 2016

Wie bepaalt er wat een trend is, de consument of de ontwerper die buiten de gebaande paden kan denken en ontwerpen? Een beetje van beide zou ik zeggen. Apple is het toonbeeld van een bedrijf wat producten maakt waar we nooit gebruik van maakten maar nu niet meer zonder kunnen. De keukenbranche kent deze revoluties niet, alhoewel de kokend water kraan van Floww en Quooker mooie voorbeelden zijn van keukentrends welke bijna standaard op het verlanglijstje staan van een consument. Een kleine revolutie is ook veroorzaakt door Bora, het merk dat afzuiging in een ander daglicht heeft gebracht.

De meest zichtbare keukentrends

Ingegeven door de totale verandering van de keukenmarkt zien we steeds meer dat consumenten kiezen voor een eigen identiteit, weliswaar mondjesmaat maar toch aanwezig. Een keuken is allang niet meer een functionele aaneenschakeling van keukenkasten maar met de komst van grotere keukenruimtes, een object wat ook mooi mag zijn. Het internet biedt ons uitstekende inspiratiebronnen in de vorm van Pinterest en Welke.nl. Ook het aantal woonprogramma’s, welke dagelijks op tv te zien geven aan dat we waarde hechten aan hoe ons huis er uit ziet. De goed geïnformeerde consument weet wat hij wil. Eenduidige keukenstijlen vervormen steeds meer tot persoonlijke stijlen welke passen in het totale woonbeeld. In deze lijn zien we dan ook steeds meer leveranciers producten bieden waarmee we karakter kunnen geven aan de keuken in uw stijl.

Mix en match

Vooral in situaties met keukeneilanden met hoge kasten, zien we dat consumenten kiezen voor combinaties van materialen. Een kookeiland in een strakke lakuitvoering met een aanrechtblad in een min of meer zelfde kleurtint gecombineerd met hoge kasten in een houtsoort, is een aansprekend voorbeeld. De kunst is om rust te houden in het totaalbeeld en afstemming te creëren met andere onderdelen in de woning. Zo zal een vloer een belangrijke invloed hebben op de te kiezen fronten. De combinatie van verschillende materialen in een zelfde blok, bijvoorbeeld door bovenkasten uit te voeren in een ander materiaal dan de onderkasten, is een slechte oplossing. Het maakt een keuken onnodig druk en zal in de praktijk lastig tot een mooi geheel te smeden zijn.

Uw keuken aanschaffen via internet

Daar waar we 10 jaar geleden met moeite een boek of een CD via internet bestellen, zien we dat onze schroom inmiddels afgevallen is en zelfs een nieuwe auto eenvoudig via internet besteld wordt. Niet gek dat ook de aanschaf van keukens ook steeds vaker via internet gebeurd. Vooralsnog zien we deze keukentrend vooral bij de goedkopere keukens. Standaarduitvoeringen binnen een standaard keuken ontwerp. Een andere aansprekende en wijziging in aankoopgedrag is het thuisbezoek van een adviseur. Als u echt op zoek gaat naar een keuken met een persoonlijk advies zonder dat u stad en land af wil gaan, is dat een goede oplossing. Handig als u een drukke baan heeft en in uw persoonlijke omgeving een passend advies wil hebben. Mijn favoriet is dan wel Keukenmeyt, persoonlijk advies in optima forma.

De gietvloer of de betonvloer

In grote open ruimtes zien we steeds meer gietvloeren of betonvloeren. Deze zorgen voor een strakke invulling van de keukenruimte. Vaak wordt de gehele woonruimte uitgerust met deze vloeren. Een mooi doorlopende vloer brengt eenheid in de leefomgeving. Er zijn vele soorten gietvloeren maar de meest zijn opgetrokken uit een samenstelling met polyurethaan (PU) of epoxyvloer. De vloer voelt daardoor zacht aan en is zeer prettig in gebruik. Het materiaal heeft een aantal prettige eigenschappen welke passen bij de keukentrend van onderhoudsgemak. Een toepassing zoals vloerverwarming is goed te combineren met de gietvloer. Kleurvast, UV bestendig, krasvast, onderhoudsvriendelijk, geluiddempend en prettig aanvoelend zijn slechts een aantal eigenschappen van de gietvloer. Het is wel verstandig u goed te oriënteren aangezien het aanbrengen van een “probleemloze” gietvloer een specialisme is.

Inbouwapparaten met gekleurd glas en grepen

De traditionele uitstraling van een inbouwapparaat is sinds jaar en dag de uitvoering in RVS met een zwarte display en glazen ovendeur. In de laatste jaren is er door een aantal merken al een keukentrend ingezet die van deze uitstraling afwijkt. Zo is Miele al enkele jaren geleden gekomen met een fraaie aanpassing in haar assortiment. De Pureline en Contourline zijn 2 exponenten van de nieuwe keukentrend van de mogelijkheid een personal touch te geven aan de uitstraling van uw inbouwapparaat. In verschillende glasuitvoeringen is de Pureline ingericht om deze touch vorm te geven. Met Miele Signature heeft het bedrijf nog een extra dimensie toegevoegd, Een designgreep welke in verschillende materialen extra cachet geven aan de blikvangers in uw keuken. Zo kunt u een volledige zwarte oven samen stellen, of juist een witte oven met een gouden greep. Ook het merk Kuppersbusch kent een programma vergelijkbaar met Miele. In Duitsland een grote naam, en in Nederland ondergewaardeerd. De kwalitatief hoogwaardige lijn van Kuppersbusch kent een vriendelijkere prijsstelling dan Miele.

Ook andere leveranciers van inbouwapparatuur hebben de uitstraling door de designstraat getrokken. Neff, Bauknecht, Siemens en Bosch bieden een zwart glazen uitvoering, en Atag heeft in haar Magnalijn gekozen voor een iets mattere zwarte invulling. Bijzonder design mag u verwachten van Gaggenau. Met haar 200 en 400 serie ovens biedt Gaggenau een 3-tal fraaie uitvoeringsopties voor haar ovenlijnen.

Diepere aanrechtbladen en diepere keukenkasten

De tijden dat een aanrechtblad een diepte mat van ternauwernood 60 cm, zijn voorbij. Tenminste als u door uw keukenadviseur goed wordt geadviseerd. De keukenruimte moet het toelaten, maar een aanrechtblad met een diepte van 75 cm is een aanrader. Dit biedt u de mogelijkheid om wat meer spullen acht op uw werkblad te plaatsen welke niet elke dag weer opgeborgen hoeven te worden. Lekker veel ruimte is ideaal in het dagelijks gebruik. Rekent u even mee, 75 cm betekent 25% meer ruimte en dat is op een hele keuken aanzienlijk! Bij een aantal keukenmerken heeft u de mogelijkheid om ook nog eens diepere ladekasten toe te voegen. Er is een maar! De kwaliteit van de diepere laden moete natuurlijk wel dusdanig zijn dat deze het extra gewicht ook kunnen dragen. Een merk als Kvik biedt ook XXL laden, alleen vraag ik me af of u naar verloop van tijd niet een service probleem op uw hals heeft gehaald.

Natuurstenen en met name marmeren aanrechtbladen

Het aanbod aan natuurstenen werkbladen is dusdanig dat de prijzen hiervan voor een breder publiek aantrekkelijk zijn geworden. Het marmeren aanrechtblad was jarenlang een no go, omdat het eenvoudigweg zeer besmettelijk en onderhoudsgevoelig is. Tegenwoordig zijn er goede impregneer mogelijkheden die het blad een nieuw leven hebben gegeven en een nieuwe keukentrend is geboren. In de composiet aanrechtbladen zien we niet voor niets veel marmer look uitvoeringen (kunststeen met print). Voor een stoere moderne keuken vind ik de toepassing van deze bladen geweldig. Een donker eiken of zwarte keuken uitgevoerd met marmer blad is een combi die inmiddels meerdere consumenten doet watertanden.

Sous vide koken

We zijn er nog niet aan toe, maar het gaat komen! In navolging van de stoomoven zal sous vide koken een trend worden die grootser zal zijn dan stomen. Een aantal inbouw merken is dar al op voorbereid. AEG, Kitchenaid maar ook Gaggenau en Neff hebben de nodige apparatuur al in de aanbieding. Nou ja, dat is nog even een obstakel, de prijs van de benodigde apparatuur. Een standaard sous vide functie is weggelegd voor de duurdere stoomovens en dan heb ik het nog niet over de benodigde vacumeerlade en de shockfreezer. Wilt u weten wat sous vide koken inhoud? Lees dan hier het artikel daarover.

Multifunctionele keukeneilanden

Het kookeiland is al meerdere jaren in opmars, maar de afmeting, de plaats in de ruimte, en de functionaliteiten zijn aan het veranderen. De keukenbeleving heeft al een metamorfose doorgemaakt. De keuken is allang niet meer alleen de plek waar de vrouw des huizes achter gesloten deuren, de maaltijd voorbereid. Koken is fun en een moment van samenzijn. In die hoedanigheid zijn de wensen en eisen ook toegenomen. We willen steeds meer aan het eiland kunnen zitten, eten of socializen. In het verlengde van het kookeiland is een integratie van het zitten ook een handige werkplek. Een multifunctionele oplossing die verder strekt dan de keukenruimte. Dit vraagt natuurlijk een heel ander ontwerpproces van uw keuken. Als u dit aanspreekt raad ik u aan de keukenruimte te bezien in het totale plaatje van uw woonruimte. Een keukenadviseur moet dan wat meer in huis hebben dan het uittekenen van een standaard oplossing.

De achterwand in de keuken is niet altijd meer een tegel

In het persoonlijke plaatje past eigenlijk niet meer de standaard tegel keuken achterwand. Heel praktisch maar al lang over de top. Alhoewel er voor een tegel wand stijlvolle oplossingen worden geboden, zien we een keukentrend van achterwanden in glas, aluminium, of in een verf met beschermlaag. Een bijzondere oplossing is de glazen keuken achterwand met daarachter een persoonlijke foto. Deze oplossing is wel wat onderhevig aan de tand des tijds aangezien het na verloop van tijd kan gaan vervelen. Een eenvoudige oplossing die u de vrijheid geeft na verloop van tijd aan te passen is de keuken achterwand in verf, betonverf, krijtverf of kalkverf. Deze materialen kunt u eenvoudig voorzien een waterdichte matte lak. Als de kleur niet meer aanstaat heeft u in een middag uw keuken weer van een nieuwe look voorzien.

Na de kokend water kraan, ook gekoeld water uit de kraan

Kokende water kranen behoren tot een vaste onderdeel van een wensenlijst bij de aanschaf van een nieuwe keuken. De Nederlandse bedrijven Quooker, Easy Comfort en Floww hebben een ruim assortiment waarmee uw wensen goed kunt invullen. De 3 in 1 kokend water kraan van beide merken worden volop verkocht. Nieuw wordt de 4 in 1 kraan, ja u leest het goed. Floww kent al het waterfilter als standaard optie voor haar kranen. Zeker als u te maken heeft met veel kalk in het water, is dit een prettige bijkomstigheid. Dit jaar zal Floww een 4de optie toevoegen; Floww Pure 3 gekoeld water! Een fantastische oplossing waar u niet meer een Amerikaanse koelkast nodig heeft met een aparte waterdispenser. De keukentrend van kokend water zal hiermee een aantrekkelijke uitbreiding krijgen. De exacte productdetails zijn op het moment van schrijven nog niet bekend, maar als deze er zijn zullen wij u daar direct over informeren.

Afzuiging in de kookplaat verwerkt

Mocht u deze gemist hebben dan verwijs ik graag naar de verschillende artikelen welke wij op keuken-prijs geschreven hebben over dit fenomeen. Geen hinderlijke afzuigkap meer voor uw hoofd maar een mooie oplossing die direct afzuigt aan de bron van het “kwaad”, werkbladafzuiging. Onder de merken Bora (o.a. Bora Basic) en Novy (o.a. Novy One) worden superieure oplossingen geboden die u versteld doen staan. Het werkt en hoe. Een trend die ook door de grotere merken is ontdekt en u mag verwachten dat nog dit jaar meerdere aanbieders van gerenommeerde inbouwapparatuur met soortgelijke oplossingen zullen komen. De werkbladafzuiging is door haar esthetische oplossing een geweldige oplossing die een verdere twist mogelijk maakt.

Kranen in messing, koper en brons

Een revival misschien, maar wel een die zich steeds meer aftekent. Een kraan mag best gezien worden. Wat denkt u van een mooie messing kraan op een marmer werkblad gecombineerd met zwart eiken fronten! Het zelfde materiaal voert u weer door in de grepen van uw keuken, of alleen in de greep van uw oven. Een fraaie twist zonder dat uw keuken er kitsch uit komt te zien. Met deze keukentrend brengt u een subtiele blikvanger aan in uw nieuwe keuken.

Het super matte lak of laminaat front

Hoogglans is uit en mat is in. Zover zal het helaas niet komen maar super matte fronten gaan dit jaar een grote stap vooruit maken. De combinatie van deze ingetogen fronten, die ook nog eens als zijde aanvoelen, met andere materialen als RVS, natuursteen, glas en hout zal u zeker aanspreken. Het super matte laminaat front heeft geen kunststof uitstraling meer. Verscheidene keukenmerken kennen een mat lak front welke onder de namen gumlak of soft touch lak worden aangeboden.

Zoals er keukentrends komen zo zijn er ook trends die hun einde naderen of zich in een glijvlucht naar beneden bevinden De belangrijkste wil ik u niet onthouden want u zou de fout maken dit net te overwegen!

De chromen kraan

Ik wil het geen misser noemen maar in ieder geval een slechte keuze. De chromen glimmende kraan. Tegenwoordig zijn er in alle soorten en maten betaalbare massief RVS kranen te koop. Prijs kan geen overweging meer zijn om een chromen kraan te kopen, ook als u hem gratis krijgt bij u nieuwe keuken, zou ik hem weigeren.

De waterkering aan uw aanrechtblad

Misschien niet helemaal correct maar in ieder geval een wanstaltig onderdeel wat uw keuken tot een jaren 70 keuken laat worden. Wordt als functioneel verkocht maar de waterkering heeft die functie maar heel beperkt. Als er al water van uw blad loopt zal deze waterkering maar beperkt dienst doen. Een strak blad met een mooie facetrand brengt rust in de gehele belijning van uw keuken. Vooral bij goedkope keukens zien we de postform aanrechtbladen met waterkering.

Wanstaltige keukengrepen met een kleurtje

Als u dan echt een twist in uw keuken wil aanbrengen, kies dan niet voor de keukengreep met een kleurinzet. Soms zijn er nog keukenbedrijven die dit als design durven aanbieden.

Het zwarte of grijze uni composieten werkblad

Het zal pijn doen maar deze uitvoeringen van het composiet zijn langzamerhand over het hoogtepunt heen. De hoogglans keuken met zwart uni aanrechtblad zal als uitlopende keukentrend nog wel even zijn klanten vinden. Toch zien we steeds meer composieten bladen waar in de donkere kleuren een twist is toegepast. Het materiaal oogt daardoor natuurlijker. Zo zal een betonlook aanrechtblad of een marmer look blad, zoals eerder aangegeven, de boventoon gaan voeren.

Wijnkasten voor de wijnliefhebbers

Een extra luxe en ook prachtig in de keuken is toch wel de wijnkast. Met een inbouwwijnkast in uw keuken is het altijd genieten van wijn op de juiste temperatuur. Wellicht een overbodige luxe voor de meeste mensen maar als u wijnliefhebber bent wellicht een must have.

Keukentrends komen en gaan, en in de keukenwereld zullen de veranderingen slechts geleidelijk hun weg vinden. De Nederlandse consument is behoudend en pas als er meer bekende schapen over de dam zijn, zullen ze volgen. Toch zijn de keukentrends welke zich aftekenen een verandering teweeg brengen welke groter zijn dan we in het verleden hebben gezien. Vooral de oriëntatie mogelijkheden via internet dragen sterker bij aan het een beeld kunnen vormen van hoe een nieuwe keuken eruit kan komen te zien. Leveranciers van inbouwapparatuur vertalen de aandacht voor thuis koken en genieten van gezond eten in apparatuur welke niet alleen een arsenaal aan kooktechnieken met zich meebrengen maar ook in de nieuwe keukentrend van fraai design.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here