Biedt Domaplasma de beste luchtzuivering voor afzuigkappen?

0
5235
domaplasma-iqs650-vrijgesteld_orig

In de komende jaren zal de strijd om de “beste” oplossing voor recirculeren van lucht gaan toenemen. Vanaf 2020 zullen we in alle nieuwbouwhuizen geen afvoer naar buiten meer aantreffen. Alles te eer en glorie van het klimaat. Afvoer naar buiten betekent in veel gevallen, het afvoeren van warme lucht uit de woning. Domoplasma is in die zin al langer voorbereid op deze ontwikkeling door middels een luchtreinigings techniek de lucht verdergaand te zuiveren.

Domoplasma zeer efficiënte oplossing voor filteren lucht

Misschien kende u al het plasmamade filter. Deze maakt net als Domoplasma gebruik van een lage temperatuur plasma technologie. Dat klinkt ingewikkelder dan dat het is. Althans laten we het eens simpel verwoorden. Ergens in of aan een afzuigkap in uw keuken wordt het domoplasmafilter geplaatst. Hier wordt de lucht door heen geblazen. De luchtstroom doorloopt 4 fasen waarin systematisch de lucht ontdaan wordt van de stoffen die wilt filteren. Daar waar het traditionele koolstoffilter (vele jaren toegepast in afzuigkappen in keukens) naast geuren slechts enkele kwalijke stoffen filtert, elimineert het domoplasmafilter alles. Nou ja, het haalt schimmels, geuren, bacteriën, pollen en kiemen uit de lucht. Wat overblijft zijn pure restcomponenten welke geenszins schadelijk zijn. Recirculeren in optima forma dus.

Voordelen van recirculatie

In eerste aanleg zult u in de nabije toekomst dus een oplossing moeten vinden voor het niet afvoeren van lucht naar buiten. De keuze uit recirculatie opties zijn legio. Zo is het standaard koolstoffilter nog steeds in gebruik. Deze kent een levensduur van gemiddeld 1 jaar. Afhankelijk van uw afzuigkap kost een koolstoffilter tussen de € 60,00 en € 140,00. Kosten die u elk jaar weer gaat maken. Dan zijn er nog de koolstofcasettes en boxen (o.a. Novy) die een wat langere levensduur kennen maar gemiddeld toch ook al gauw € 75,00 per jaar kosten.

De kosten van een afvoer naar buiten behelzen o.a. het aanleggen van afvoerbuizen, het wegwerken middels koven, het plaatsen van een goedwerkende muurdoorvoer en de arbeid die ermee gepaard gaat. Daarnaast heeft u meestal een design uitdaging. Buizen over de muur zijn minder fraai en de plaats van een afzuigkap kan wel eens tot problemen leiden. Het verbinden van de juiste afvoerbuizen met een kookplaat met afzuiging is aan sterke regels onderhevig. Het niet volgen van die regels kan zelfs het einde van de garantie betekenen, los van een niet goed werkende afzuigkap.

In eerste aanleg is het “verbieden” van afvoer van luchten naar buiten bedoelt als klimaatmatregel. Ook in bestaande woningen gaat dat ten koste van uw energielabel. Misschien niet zo’n probleem, maar met verkoop van uw woning wellicht prijsbeperkend. Het is daarnaast natuurlijk prettiger om de warmte in huis te houden.

Levensduur van domoplasma

Domoplasma kent in tegenstelling tot andere recirculatie opties een zeer lange levensduur. Deze bedraagt minimaal 12-15 jaar. Uitgebreide tests van dit Nederlandse bedrijf geven dit eigenlijk al aan. De initiële aanschaf van een domoplasma filter is aanzienlijk hoger maar u gedurende de levensloop van uw keuken ook klaar! Het luchtzuiveringsysteem heeft gedurende haar 10 jarig bestaan meerdere certificaten bemachtigd. Certificaten van gerenommeerde instituten. Dat geeft vertrouwen. The proof is nog altijd in the pudding, en we kunnen stellen dat het filter geweldig werkt.

Domoplasma is beschikbaar als een los filter maar ook geïntegreerd in afzuigkappen. Het filter is goed toepasbaar i.c.m. kookplaten met afzuiging. Het sokkelfilter kan onder een keukenkast worden ingebouwd. I.c.m. de meeste topmerken is dit een welkome aanvulling. Afzuigkappen van Elica en Faber maken in vele variaties gebruik van deze filters. Vooral de design afzuigkappen van Elica zijn hier bij gebaat. Goede afzuiging, uitstekende luchtzuivering in mooi Italiaans design, de moeite waard.

Waarin verschilt het van een plasmamade filter

De technologieën van plasmamade en domoplasma zijn gelijkend. Toch is er enige twijfel of de uitstoot van een plasmamade filter emissievrij is. Althans Domoplasma is gecertificeerd emissievrij en die zien niet schadelijk voor het milieu.

De levensduur van een plasmamadefilter wordt wat lager ingeschat. De prijzen van een plasmadefilter liggen rond € 875,00 en voor domoplasma rond de € 1050,00. Het betreft dan de modellen welke achter de plint of voor een plafondunit gebruikt kunnen worden.

Mocht u domoplasma willen combineren met een kookplaat met afzuiging dan verwijzen wij u graag naar deze website. Hier krijgt u niet alleen aan goed advies, maar kunt het domoplasmafilter i.c.m. een kookplaat met afzuiging tegen een aantrekkelijke prijs bemachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in