Haal ook schone lucht in huis met de recirculatie afzuigkap

6
31263
recirculatie afzuigkap

Vieze luchtjes in de keuken kunnen op verschillende manieren worden afgevoerd. Hoe dit gebeurt, is afhankelijk van de afzuigkap die je kiest. Sommige systemen leiden de lucht naar buiten. Een andere manier is om de lucht te filteren. Dit gaat door middel van een zogenoemde recirculatiesysteem. Hoe werkt deze recirculatie afzuigkap? Wat zijn de voor- en nadelen?

Recirculatie afzuigkap

Bij recirculatie wordt de kooklucht in de ruimte afgezogen en vervolgens gefilterd in dezelfde ruimte teruggebracht. Een dergelijke dampkap is heel geschikt voor bijvoorbeeld afgesloten ruimtes, waar geen ventilatiesysteem of afvoer naar buiten is. Daarnaast is de afzuigkap heel geschikt in ruimtes waar niet veel verse luchttoevoer is. Er zijn modellen die alleen zijn uitgerust met recirculatie, maar er zijn ook modellen waarbij deze functie naar wens kan worden ingesteld. De keuze hiervan is afhankelijk van de mogelijkheden die je in de keuken hebt. De recirculatie afzuigkap is overigens niet vergelijkbaar met een motorloze motorkap, waarbij de kap wordt aangesloten op het al bestaande ventilatiesysteem van de woning.

Koolstoffilters

Voor het reinigen van de kooklucht wordt er een filter gebruikt. Een voorbeeld is een koolstoffilter. Deze zorgt ervoor dat de lucht wordt gereinigd. De koolfilters zorgen ervoor dat de geuren en vetdeeltjes worden geabsorbeerd. Er moet rekening mee gehouden worden dat de filters regelmatig vervangen moeten worden. Hoe lang een koolstoffilter mee gaat, is afhankelijk van hoeveel deze wordt gebruikt. Naast de normale koolstoffilters heb je ook de mogelijkheid om PlasmaMade filters te gebruiken. Lees meer in ons artikel over PlasmaMade.

Onderdelen

De afzuigkap in recirculatie zuigt de kookdampen af, zuivert deze en voert ze weer terug in de keuken. Maar hoe wordt de kookdamp gezuiverd? Het systeem bestaat uit diverse onderdelen:

  • Afvoerleiding: voert de gezuiverde lucht weer terug de ruimte in.
  • Ventilator: zuigt de lucht af. Dit gaat via de vetfilters.
  • Afzuigkap-onderbouw: dit is de body van de afzuigkap.
  • Vetfilters: voorkomt dat vet en olie de motor beschadigd.-

Het afvoerproces

Fase 1: de afgezogen lucht wordt ontdaan van vetten, oliën, vaste delen en andere verontreinigingen. Dit komt door een combinatie van vlamvaste vetfilter en een vlamwerende fijnfilter.
Fase 2: het hoogspanningsveld in de domaplasma-katalysator zorgt voor een reactie- en oxidatieproces. Hierdoor vallen de geuren uiteen en worden verontreinigingen vernietigd.
Fase 3: de eventuele nog resterende geurmoleculen worden opgevangen in de katalysator. Hier worden ze gedwongen tot definitieve zuivering.
Fase 4: door het domaplasma proces wordt er uiteindelijk voor gezorgd dat er alleen gereinigde en geurvrije (adem)lucht overblijft.

Kiezen van een recirculatie dampkap

Bij de afzuigkappen zonder afvoer heb je – qua installatie – verschillende keuzes. Je kunt de recirculatie afzuigkap aan de wand, aan of in het plafond, in de hoek of onder een keukenkastje installeren. Bekijk van tevoren waar de dampkamp moet komen. Het voordeel is dat de dampkappen autonoom werken. Hierdoor zijn ze zwevend in een ruimte te plaatsen. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld een hoog plafond hebt. De buitengevel hoeft niet beschadigd te worden, vanwege een het moeten plaatsen van een verluchtingsrooster. Verder is het raadzaam om verschillende recirculatiedampkappen met elkaar te vergelijken. Ga ook na hoeveel de filters kosten. Deze moeten namelijk regelmatig worden vervangen. Ga ook na of je ze zelf gemakkelijk kunt vervangen.

Na ontvangst

Wanneer je de afzuigkap hebt ontvangen, dien je een aantal zaken te controleren:

  • Controleer of de kap niet beschadigd is tijdens het transport.
  • Controleer of er een garantie- en instructiehandleiding aanwezig is.
  • Controleer of de accessoires aanwezig zijn. Denk aan een afstandsbediening en koolfilter.

Het advies is om de kap niet te installeren als deze beschadigd is. Anders heb je de kans dat je alsnog moet betalen.

Montage

Verwijder het beschermfolie waar mogelijk. Dit is gemakkelijker dat na de montage het folie te verwijderen. Draag bij het monteren geen sieraden of broeksriem met metalen gesp. Hiermee voorkom je krasschade wanneer je bezig bent met monteren. Monteer de kap in onderstaande volgorde:

  1. Hang de kap op.
  2. Zorg dat kap waterpas is.
  3. Sluit het afvoerkanaal aan.
  4. Plaats als laatste de onder- en bovenschacht.

Na de montage

Het is raadzaam om de afzuigkap direct na montage te testen. Test de volgende elementen:

  1. Stel de motor in werking.
  2. Doe de lampen aan.
  3. Controleer of de koolfilter en goed gemonteerd zijn.
  4. Heb je een kap met onder andere luchtafvoer? Controleer of deze dan juist is aangesloten op het afvoerkanaal.

Ben je niet zo handig? Dan is het raadzaam om een specialist de recirculatie afzuigkap te laten monteren.

Gebruik

Om de recirculatie afzuigkap zo optimaal mogelijk te gebruiken hebben we nog een aantal tips:

  • Begin je met koken? Zet dan een minuut van tevoren dat afzuigkap aan. Hiermee creëer je alvast een luchtstroom, waardoor de kookdamp beter zal worden afgevoerd.
  • Experimenteer met de verschillende snelheden die er zijn. Over het algemeen geldt dat, hoe lager de snelheid, hoe beter de filtering en luchtzuivering zal zijn. Dit komt doordat de kookdamp langere tijd in het filter verblijft. De ontgeuring zal hierdoor tevens beter zijn. Een lagere snelheid is daarom gewenst. Bovendien is het bij de toepassing van de actieve filters wenselijk om een lagere snelheid te hebben.
  • Klaar met koken? Laat de afzuigkap dan nog 15 tot 30 minuten aanstaan. De geuren worden dan goed afgezogen.

Onderhoud

Voor een lange levensduur en optimaal gebruik dient de recirculatie afzuigkap regelmatig onderhouden te worden. Door de vet en koolfilters te onderhouden, kun je de dampkap efficiënt blijven gebruiken. Bovendien is het olie en vet dat op de filters blijft ontvlambaar. Onderhoud is daarom erg belangrijk. Het onderhouden doe je op de volgende manier:

  • Was de metalen vetfilters elke maand. Dit kan met de hand, maar ze kunnen ook in de vaatwasmachine.
  • Zijn er synthetische doek-vetfilters gemonteerd? Vervang deze dan elke twee maanden. In het geval van koolstofkorrels moet er ook vervanging plaatsvinden.
  • De actief koolfilters dienen elke 3 á 4 maanden te worden vervangen.

Deze richtlijnen geldt voor een normaal gebruik van de afzuigkap, namelijk 1 á 2 keer per dag.

6 REACTIES

  1. Ons appartementengebouw heeft in ieder appartement een cmv. Ze blazen per minuut een x aantal m3 lucht van 22 C naar buiten en zuigen koude lucht aan. Voor onze energierekening is dat heel slecht. Wij zoeken dus een recirculatie systeem.
    Kunt u ons van dienst zijn?
    Met vriendelijke groet,
    Henk Roelofs

  2. In onze woning hebben wij een uitbouw geplaatst waar nu een kookeiland in komt. bij de keuze voor een afzuigkap staat nog veel open (afvoer naar buiten mogelijk te realiseren). Nu vragen wij ons af wat je het beste kunt kiezen. Gaan we voor de oplossing naar buiten of kiezen we voor een recirculatie? kosten buiten beschouwing gelaten.

    • Kosten buiten beschouwing gelaten zou ik de lucht naar buiten afvoeren. Om andere redenen zou u dat niet kunnen doen. Teneerste het verlies van warmte, de afzuigkap zuigt warme lucht uit de woning.
      Ten tweede uit designoverweging, een afvoerbuis (koof) maakt het vaak niet mooier. Ten derde extra voorzieningen zoals een gat in de muur, gat in het dak etc.

  3. Kan ik een recirculatie afzuigkap ombouwen tot een gewone afzuigkap. Wij kunnen namelijk een afvoer naar buiten maken.

    • Ja geen enkel probleem gewoon de afvoer van de afzuigkap naar buiten leiden en de koolstoffilters verwijderen uit de afzuigkap!

  4. Goedemiddag,

    Ik vroeg me af of het ook mogelijk is de gecirculeerde lucht ook naar buiten af te voeren ipv weer de ruimte (keuken) in. We hebben op dit moment namelijk een afzuigkap met afvoer naar buiten. Deze zit echter te dicht bij de buren waardoor ze hier last van hebben. We denken er over onze afzuigkap om te bouwen naar recirculatie. Idealiter kunnen we dan nog de afvioer gebruiken, maar dan met ‘gefilterde’ lucht.

    Weten jullie of dit mogelijk is? Het gaat om een Siemens afzuigkap, mocht dat relevant zijn.

    Alvast dank.

    Groet,
    Tim

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in