Duitse keukens, lage prijs en uitmuntende kwaliteit!

0
20857
duitse keukens

Als u van plan bent een nieuwe keuken te kopen is de kans vrij groot dat deze in Duitsland gemaakt is. De bekende degelijkheid en kwaliteit van producten uit dit land vindt ook zijn basis in een brede industrie aan keuken producenten die al jarenlang de markt bepalen. Of het nu gaat om hele goedkope keukens in de prijsrange van enkele duizenden euro’s of in het hoge en luxe segment met prijzen van tot wel honderd duizend euro, in Duitsland wordt het allemaal gemaakt. Het land kent meer dan 100 fabrikanten die onder meer dan 200 merken keukens leveren. De oorsprong ligt in een groot aantal leveranciers van plaatmaterialen in combinatie van fabrikanten van hoogwaardige hout verwerkingsmachines. In de periode na de 2e wereldoorlog is er in een sneltreinvaart een hoogwaardige industrie opgebouwd die er voor moest zorgen dat het land weer opgebouwd kon gaan worden. Mede door financieringen die ervoor moesten zorgen dat het land er weer bovenop kon komen, is de basis gelegd voor een bruisende keukenindustrie. Veel fabrikanten vinden hun oorsprong in deze periode

Kenmerken van Duitse keukens

Zoals het voor vele producten geldt staan Duitse keukens bekend om haar degelijkheid. De gebruikte materialen welke dienen bij tot standkoming van de verschillende producten zijn vaak van een goede kwaliteit. Dit betekent dat er materialen gebruikt worden die een langere levensduur kennen. Een kastje en een keukenfrontje bestaan meestal uit spaanplaat, MDF of soms uit multiplex. Dit basismateriaal draagt in hoge mate bij aan de levensduur. Gespecialiseerde machine van bekende machinefabrikanten in Duitsland zijn vaak speciaal ontwikkelt om de productie van meubelen eenvoudiger en beter te maken. Een bedrijf als Blum welke bekend is als leverancier van hang en sluitwerk, lades en ladegeleidingen, is een voorbeeld van bedrijf wat in heeft gespeeld op de grote vraag aan degelijke producten voor de meubel branche. Tegenwoordig behoort Blum tot de toonaangevende producent en leverancier van en voor de keukenmarkt.

Duitsers zijn punctueel

“Punktlichkeit” is een typische stempel welke als keurmerk in vele branches van toepassing is. Eigenlijk een mentaliteitskwestie. Een ingebakken karakter eigenschap in de genen van de Duitser. Afspraak is afspraak, en dat vertaalt zich in punctuele leveringen die vaak volledig en op tijd worden gedaan. Daar waar de Italiaanse keuken met een vooruitstrevend design veel consumenten tot de verbeelding spraken, heeft de Duitse keuken de strijd gewonnen door deze punctualiteit.

Betrouwbaarheid

Altijd prettig om te weten dat u met betrouwbare partijen te maken heeft als u een grote aanschaf gaat doen. Naast de verkopende partij heeft u indirect te maken met de fabrikant van de Duitse keuken. Deze partij moet immers zorgen dat niet alleen de levering op tijd geschiedt maar ook dat de levering compleet is en dat er geleverd wordt wat er is besteld. Lijkt heel eenvoudig maar dat is niet zo. Vaak worden de bestelling klant specifiek geproduceerd. Een simpel kastje kent heel veel variabelen. De breedte, hoogte en diepte maten. Een links of rechts draaiend keukenfront een korpus uitgevoerd in een bepaald materiaal. Dit materiaal in een specifieke kleur of design. Het aantal fout kansen is enorm en dan heb ik het niet eens over de kans op beschadigingen welke tijdens of na productie kunnen ontstaan. Een betrouwbare levering conform order is dan wel heel prettig.

Goede prijs kwaliteitsverhouding van de Duitse keuken

Zoals aangegeven worden de in Duitsland gemaakte keukens in alle prijsklassen geleverd. Voor iedere prijsklasse mag u een bepaalde kwaliteit verwachten. Gezien de volumes welke door de keukenproducenten worden gerealiseerd mag u verwachten dat dit zich vertaalt in inkoopvoordelen welke direct een voordeel opleveren voor u als consument. Zoals aangegeven zijn veel toeleveranciers voor de meubelbranche gesitueerd in de directe omgeving van de keukenfabrikanten. Dit voordeel in afstand , communicatie en samenwerking zorgen voor gunstige prijsstellingen. Er worden weinig concessies gedaan aan kwaliteit.

Duitse keukenmerken bestaan al heel lang

De meeste van deze bedrijven zijn kort na WOII ontstaan, en veel van deze bedrijven bestaan nog steeds, sterker nog behoren tot de meest vooraanstaande leveranciers ter wereld. Mocht u jaren na de aanschaf van uw Duitse keuken nieuw fronten nodig hebben of service wensen, dan heeft u een grote kans dat dit mogelijk is.

Uw Duitse keuken in Duitsland goedkoper?

Het is maar net wat u wilt geloven. Vele Nederlanders gaan de grens over om in Duitsland een keuken te kopen. De transparantie van de keukenmarkt is jarenlang zeer beperkt geweest. In de hoogtij dagen in de Nederlandse markt werden er veel woningen gebouwd en was de vraag naar nieuwe keukens enorm. In deze tijden werden er exorbitante marges gemaakt. De handige consument was in die tijd zeker goedkoper uit in Duitsland. Verschillen van 30% op de aankoopprijs waren makkelijk te realiseren. Met de komst van de EU en het optrekken van de grenzen en de komst van internet noodzaakte het de Nederlandse keukenbedrijven hun prijzen aan te passen. Grote ketens waar “hoge” kortingen gegeven werden (worden) hebben niet bijgedragen aan de transparantie. Voor vele Duitse keukenmerken zijn prijsverschillen tussen beide landen gelijk getrokken, voor zover dat al niet zo was. Er zijn bedrijven (o.a. Ekelhoff) waar een breed assortiment aangeboden wordt. Als u het gevoel heeft daar voordeliger uit te zijn dan moet u vooral uw kansen wagen. De meeste keukenbedrijven in Nederland kopen ook rechtstreeks bij de fabriek. Een voorbeeld is keukenplaats, die tegen scherpe prijzen een Duitse keuken levert.

De bekendste Duits keukenmerken

Een gedeelte van de 100 aanbieders zijn terug te vinden in de Nederlands markt. Vaak worden deze onder verschillende labels / eigenmerken aangeboden. Vooral de ketens hebben de mogelijkheid, door de afname van grotere aantallen, onder eigen label aan te bieden.

Enkele bekende merken zijn. Tussen haakjes de prijsklassen waarin geleverd wordt waar € de laagste prijsklasse is en €€€€€ de hoogste prijsklasse.

Nobilia €€-€€€

Het in 1945 opgerichte bedrijf is inmiddels de grootste leverancier van keukens in Europa. Met 2700 medewerkers worden in meerdere fabrieken dagelijks bijna 2500 keukens geproduceerd. Net als vele bedrijven biedt Nobilia een keuken met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Een uitgebreid assortiment in vooral moderne keukens. U zult dit merk bij veel zaken tegenkomen die opereren in lage en middenlaag segment. Ook onder eigen label wordt door Nobilia geleverd.

Nolte küchen €€-€€€

Ook deze fabrikant heeft een lange bestaands geschiedenis. Ontstaan als meubelmaker heeft dit familiebedrijf een aparte tak opgezet voor de keukenmarkt. Inmiddels is Nolte met ruim 1000 medewerkers een van de grotere fabrikanten in Duitsland. Met een duidelijke filosofie gericht op de individuele wensen van de consument biedt het bedrijf een moderne maar ook een landelijke keuken. Service, betrouwbaarheid en continuïteit zijn de pijlers waar het op steunt. In Nederland zult u Nolte tegenkomen bij meerdere bedrijven. De bedrijven Nolte küchen No1 met 3 vestigingen zijn de meeste bekende verkooppunten. Bij deze vestigingen treft u uitsluitend de Duitse keuken van Nolte.

Leicht €€€-€€€€€

Leicht küchen AG produceert sinds de jaren 40 een keukenlijn waarbij gebruik gemaakt werd van een rastermaat. Een vaste maat welke de basis is voor de opbouw van de hele keuken. Het bedrijf kenmerkt zich door de ontwikkeling van design met een langere looptijd. Het richt zich niet op kortlopende trends maar op tijdlozer design. In Nederland wordt Leicht in een zestal bedrijven verkocht.

Alno küchen €€€

Het uit Pfullendorf afkomstige bedrijf behoort tot 1 van de groter producenten van Duitse keukens. Het merk heeft een breed aanbod in het middensegment aan. Alno kwaliteit is een van de speerpunten. Met een uitmuntende service koopt u een stukje zekerheid. In meerdere keukenbedrijven zult u Alno tegenkomen. Onder de merknamen Wellmann en Pino worden er ook producten aangeboden in de lagere segmenten.

Siematic €€€€-€€€€€

Een van de oudere producenten. Al in de jaren 30 werd al begonnen met de productie van keukens. In Nederland stond Siematic jarenlang als bekendste Duitse keuken merk bekend. Een geweldig marketingbeleid leidde tot deze bekendheid. Niet gek als u bedenkt dat Siematic in Duitsland bij de gewone bouwmarkten wordt verkocht. Het op elke hoek van de straat verkopen heeft uiteindelijk er voor gezorgd dat, in de crisistijd, Siematic tot een bedenkelijk niveau is afgezakt. Een (misschien wel te) breed assortiment aan keukenlijnen maakt onderdeel van het totale aanbod. In Nederland treft u Siematic bij meerdere speciaalzaken maar ketenbedrijven, maar zoals aangegeven is dit aanzienlijk gereduceerd.

Bulthaup €€€€-€€€€€

Het Beierse bedrijf Bulthaup is met afstand het meest aansprekende Duitse keukenmerk. In het premium segment worden onder productgroepen bulthaup B1, B2 en B3, 3 tijdloze keukenlijnen geboden. In de loop der jaren is het bedrijf vele malen met alle mogelijke prestigieuze awards op het gebied van architectuur, design en vormgeving beloond. Het merk wist als een van de weinige keukenmerken ervoor te zorgen dat producten in een museum tentoongesteld staan. De kracht ligt in een hele duidelijke filosofie en visie die zich vertaalt in tijdloos design met een minutieuze afwerking. In de LUXUS marken ranking, waar alle luxe Duitse merken, gerangschikt worden, prijkt de naam van Bulthaup net onder Porsche in de top 5.

Häcker €€-€€€€

De nummer 3 producent in Duitsland. Met een omzet van plm. 350 miljoen behaalt het bedrijf een groot gedeelte van haar omzet door export wereldwijd. Het familiebedrijf produceert sinds 1962 keukens. De kans is groot dat u in een Nederlands keukenbedrijf Häcker tegenkomt. Zo zult u onder de naam Systemat regelmatig een keuken van Häcker tegenkomen Een afgewogen assortiment biedt voor elk wat wils, in verschillende prijsklassen.

Schúller €€-€€€€

Ook deze fabrikant behoort tot de grotere producenten. Het bedrijf begon in 1971 met de vervaardiging van keukens. Met verschillende systemen welke gebaseerd zijn op maatvoering en sluitsysteem biedt Schüller een traditioneel aanbod. Dit merk zult u ook bij meerdere keukenvestigingen en online bedrijven.

Poggenpohl €€€€€

In 1892 werd de basis gelegd van deze bekende naam in de keukenwereld. Poggenpohl vanouds bekend als design merk heeft in de laatste jaren veel glans verloren. Voor de liefhebber van details biedt het merk nog steeds een aansprekend programma. Toch lijkt het de concurrentie met bulthaup verloren te hebben. Een Poggenpohl keuken zal zich rond een prijs van € 35000,00 bewegen (inclusief apparatuur) Het speciaal bedachte Porsche design kent prijzen welke boven de € 75000,00 komen. Poggenpohl ziet u in speciale Poggenpohl studio’s maar door het aan te bieden in de Mandemakers vestigingen heeft het wat glans verloren als designmerk.

Ballerina küchen €€-€€€€

Het bedrijf produceert sinds 4 decennia. Deze Duitse keuken probeert zich als design merk te onderscheiden van haar concurrenten. Het programma beslaat een standaard aanbod aan fronten zoals we die bij meerdere leveranciers kunnen zien. De kwaliteit van Ballerina keukens is prima in orde tot de prijsstelling. In Nederland zien we Ballerina vooral bij de “keukendesigners” aangesloten bedrijven.

De kleine selectie van Duitse keukenmerken maken in Nederland een kleine 80% van de omzet uit welke gerealiseerd wordt door fabrikanten uit Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in