Een RVS plaat als achterwand in uw nieuwe keuken

4
19515
RVS achterwand

De keuken is het hart van het huis. Hier worden de heerlijkste maaltijden bereid. Tevens is het een plek waar het gezin samenkomt. Om het ontbijt klaar te maken, om drankjes in te schenken en soms om samen te eten. De grootte van de keuken bepaalt mede wat er mogelijk is. Maar ook de inrichting is van belang. Zo kan er voor een moderne of strakke keuken met RVS achterwand gekozen worden, of voor een landelijke stijl met RVS. De inrichting is een heel persoonlijke keuze die je samen met je medebewoners maakt.

Een keuken moet naast gezellig ook functioneel zijn. Dit doe je door de juiste apparatuur aan te schaffen. Een kooktoestel, oven, magnetron, koelkast en misschien wel een vaatwasser. Wij hoeven niet uit te leggen dat al deze apparatuur het ons vooral gemakkelijker maakt. Sneller, efficiënter en lekker koken voor hét moment van de dag: de maaltijd. Vaak wordt de afwerking in de keuken vergeten of wordt hier niet goed over nagedacht. Een achterwand bijvoorbeeld. Deze is vooral praktisch en zorgt ervoor dat we de wand in de keuken goed schoon kunnen houden. De RVS achterwand komt in zowel de moderne als de landelijke keuken voor.

Een RVS achterwand kiezen

Wanneer we in de keuken een achterwand willen creëren zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Ten eerste kan de muur gewoon gestukt en geverfd worden. Nadeel hiervan is dat de muur binnen afzienbare tijd onder de vetvlekken komt te zitten. Dit is vaak lastig schoon te maken. Een gladde achterwand kent dit probleem niet. Er zijn verschillende gladde achterwanden te verkrijgen.. Die van glas is aantrekkelijk, maar ook erg kostbaar. De RVS achterwand geeft een prachtige uitstraling en is voor de meeste mensen betaalbaar.

Waar plaats je de RVS plaat?

Een achterwand van roestvrijstaal bestaat uit een RVS plaat. Deze wordt het vaakst achter het kooktoestel geplaatst. Dit is ook de plek waar het meeste vuil op de wand komt te zitten. Vet, vuil, vocht en etensresten blijven al snel op de wand achter. Koken gaat immers gepaard met knoeien en spetteren, hoe netjes we het ook proberen uit te voeren. Ook kan een roestvast stalen achterwand op andere plaatsen in de keuken gemonteerd worden. Bijvoorbeeld tegen de wand waar de keukentafel tegenaan staat. Zo kunnen er geen etensresten of drankjes de wand bevuilen. Want RVS, dat is vrij eenvoudig schoon te maken.

Roestvrijstaal geeft een moderne uitstraling

Van roestvast staal kan gezegd worden dat dit een moderne en strakke uitstraling geeft. We komen de RVS achterwand dan ook vooral in moderne keukens tegen. Vaak is de keuken zelf ook ingericht met roestvrijstaal zoals RVS handgrepen of zelfs RVS apparatuur of kastjes. Ook kan de keuken zwart, wit of een kleurtje hebben. Maar ook in landelijke keukens wordt de RVS plaat gebruikt. Oud en nieuw gaan immers prima samen, mits deze op de juiste wijze gecombineerd worden.

Voordelen

Een RVS achterwand of aluminium achterwand kent vele voordelen. Zo is het een betaalbare oplossing om de keukenwanden langdurig te beschermen tegen vetvlekken en vocht. Als spatplaat achter het kooktoestel komen we deze wand vaak tegen. De wand is eenvoudig schoon te maken. Dit voorkomt een vies uitziende keuken. De RVS achterwand is daarmee vooral hygiënisch. Daarnaast geeft de wand een stijlvolle en strakke uitstraling. Bovendien reflecteert roestvast staal licht waardoor de keuken ruimer lijkt. Vooral voor de kleine keuken is dit een ideale oplossing. Ook in grootkeukens zien we de RVS platen vaak. Denk maar eens aan de horeca.

Nadelen

Er zijn verschillende soorten en maten wanneer we het over de RVS achterwand hebben. Afhankelijk van het soort kunnen er soms vervelende vingervlekken op de wand achterblijven. Deze zijn vaak goed zichtbaar en kunnen dus ook gaan irriteren. Niet iedere plaat is even hittebestendig, maar over het algemeen zijn de meeste wel toepasbaar in de keuken en achter het kooktoestel. De horecaplaten zijn vaak beter bestand tegen hitte. Logisch, want hier wordt ook meer gen langdurig gekookt. Ook kunnen er krassen op de achterwand komen te zitten. Dit hangt ook weer af van het type plaat. Zo is een plaat met een coating beter bestand tegen vingervlekken en krassen. Een transparante en kleurloze laag wordt over het roestvast staal aangebracht. Deze laag is zeer dun maar beschermt uitstekend. De coating is gehard waardoor deze stoot-en krasvast is. Bij de aanschaf van een RVS achterwand dient hier rekening mee gehouden te worden. De kosten hiervoor kunnen uiteraard wel oplopen.

RVS plaat keuken monteren

Een spatscherm in de keuken of de achterwand voor de keuken moet degelijk en op de juiste wijze gemonteerd zijn. Muren met een vlakke achterwand zijn hier het meest geschikt voor. De vlakke achterwand kan gemonteerd worden door dubbelzijdig tape aan de achterwand te plakken. De montagekit wordt op de plaat aangebracht. Het schutfolie wordt van het dubbelzijdig tape gehaald en de plaat wordt tegen de muur gemonteerd. De randen worden met kit afgewerkt.

Om een gezette achterwand te plaatsen worden er gaten in de muur gebouwd. Hierin komen de pluggen. Het hout wordt tegen de muur geschroefd. Aan de achterkant van de RVS plaat wordt montagekit aangebracht. De achterwand wordt over het hout geschoven en goed aangedrukt. Belangrijk is de afwerking, welke methode van montage ook gekozen wordt. Wanneer de afwerking te wensen overlaat kunnen bacteriën zich achter de plaat gaan nestelen. In combinatie met voedselresten kan dit voor vervelende geurtjes zorgen. Ook schimmel kruipt makkelijk achter een vochtige achterwand.

Hoe hoog en hoe breed?

Wanneer de RVS plaat achter het kooktoestel komt, wat het meest gebruikelijke is, adviseren wij om de breedte van de afzuigkap aan te houden. Dit geeft het mooiste resultaat. Zowel in de hoogte als de breedte wordt 1 tot 2 mm speling aangehouden. De lengte van de platen beslaan vaak 3 tot 4 meter. Deze kunnen uiteraard op maat gemaakt worden. De hoogte beslaat vaak 700 cm tot 1,5 meter. Het mooist is om de RVS plaat aan te laten sluiten op de onderkant van de afzuigkap.

Schoonmaken en onderhoud

Vetvlekken zijn goed te verwijderen door middel van warm water en afwasmiddel. Dit lost het vet prima op. Wees voorzichtig met schurende middelen en gebruik liever geen schuursponsjes op roestvast staal. Er zijn speciale RVS-reinigers verkrijgbaar,. Deze reinigen en geven het roestvast staal een nieuwe glans. Dagelijks schoonmaken voorkomt het intrekken van vervelende vlekken. Vooral na het koken dient de achterwand schoongemaakt te worden. Uitgehard vet is lastiger te verwijderen. Maak altijd in de borstelrichting (lijntjes) van de plaat schoon.

Brandvlek op de RVS achterwand

Bruine vlekken die ontstaan zijn als gevolg van het koken zijn vaak lastig te verwijderen. Soms is dit met ovenreiniger te verwijderen. Probeer dit altijd eerst uit op een onzichtbaar hoekje. Groene zeep wil ook wel eens helpen. Ook ammonia schijnt goed te werken. Belangrijk is om de ruimte daarna wel goed te ventileren. Daarnaast zijn er verschillende speciale RVS-reinigers verkrijgbaar. Belangrijk is om brandvlekken te vermijden door geen vet tegen de wand te laten verbranden, de pan niet te dicht bij de wand te plaatsen en het vuur niet onder de pan uit te laten komen.

Krassen op de wand

Helaas gebeurt het maar al te vaak: krassen op de achterwand. Deze zijn te voorkomen door niet met schurende middelen over de wand te gaan. Ook schuursponsjes moeten vermeden worden. Er zijn middelen verkrijgbaar die beloven om krassen op roestvast staal te verwijderen. Deze maskeren de krassen vooral. Grove krassen zijn moeilijk weg te krijgen. Vaak zit er dan niets anders op dan de achterwand te vervangen. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

4 REACTIES

  1. heeft u een tip voor goede schoonmaak en onderhoudsmiddelen voor een RVS keuken achterwand? Als ik mijn RVS achterwand met lauw warm water reinig dan merk ik dat het dof wordt. U heeft het over een reiniger die ook een glans geeft? Welke kan ik het beste gebruiken.

  2. Ik vroeg me af wat de beste oplossing is voor een keuken achterwand. Er zijn zoveel mogelijkheden. Vindt het moeilijk om een keuze te maken! Iemand tips! ?

    • Beste Martijn, dat is altijd lastig te bepalen wat de beste keuze is. Sommige materialen kunnen slecht tegen krassen, hitte, zuren etc. Voor de een is dat wel een probleem en voor de ander niet. De prijzen variëren ook heel erg tussen de verschillende achterwanden. Voor elke keuken achterwand is er een apart artikel geschreven. Ik adviseer om deze eens rustig door te lezen. Daar staan alle voor en nadelen ook in vermeld. Succes bij de keuzen, en laat hier even weten wat het geworden is.

  3. Ik ben net als Jeanet wel geïnteresseerd in goede schoonmaak middelen voor mijn keukenachterwand. Wij hebben een glazen keuken achterwand. Houdt toch altijd wat strepen over op mijn glazen achterwand. Ook het aanrechtblad van composiet is lastig om schoon te maken. Misschien kunt u een keer wat schoonmaaktips voor de gehele keuken plaatsen. Wat een ellende is het ook om mijn oven goed te reinigen. wat tips zouden mooi zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in