Een keuken kopen met korting: hoe belangrijk is afdingen?

0
17621
onderhandelen keuken

Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. De aanschaf is afhankelijk van je budget en er moet gekeken worden naar de prijs- kwaliteitverhouding. De prijzen van keukens zijn er meestal op ingesteld om erover te onderhandelen en/of korting te geven. Afdingen op een keuken wordt echter vaak als lastig ervaren. Iemand vindt het lastig om te onderhandelen of het is niet duidelijk hoeveel van de normale prijs van de keuken af kan. Onderhandelen over een keuken is heel gebruikelijk. Wij geven tips over afdingen tijdens de aanschaf van je keuken.

Onderhandelen keuken, hoe werkt het?

Niet elke keukenzaak, zoals Ikea, onderhandelt over de prijs. Maar de meesten doen dit wel. Verkopers weten dat er over de prijs onderhandeld gaat worden. Er is van tevoren rekening mee gehouden. Ze maken er van tevoren al een hogere prijs van, zodat er zelfs met korting voldoende winst gemaakt kan worden. Waarom dit zo is? Dat is door de jaren heen zo gegroeid. Onderhandel daarom altijd over de prijs van je keuken, anders weet je zeker dat je veel te veel betaald. Soms komt de verkoper zelf al met een korting aan. Dat extra geld kun je toch nog weer besteden aan andere apparatuur van je keuken.

Wees wat je wil

Neem de tijd om je te oriënteren. Wees precies met het opmeten van de ruimte en weet zeker wat je met de ruimte wil en wat er in de keuken moet komen. Het wijzigen van het ontwerp of offerte kan nog weleens financiële gevolgen hebben. Eventuele kortingen kunnen omlaag gaan. Houdt daarom altijd de wijziging en het financiële plaatje in de gaten en zorg dat het keukenontwerp af is voor je gaat afdingen.

Bezoek meerdere zaken

Keukenzaken verkopen veelal dezelfde keukens. Het verschil kan zitten in het aanbod en de service. Laat je daarom niet te snel verleiden door een aardige verkoper of een lekker hapje. Kijk waar ze de keukens hebben waar ze jouw droomkeuken verkopen en vraag een gespecificeerde keukenofferte aan. Geeft aan zaak al korting? Deze moet zichtbaar zijn in procenten, niet in bedragen. Als je gaat afdingen kan dit uiteindelijk in je voordeel werken.

Wanneer afdingen op een keuken?

Onderhandelen is niet voor iedereen weggelegd. In de huidige maatschappij zijn we het niet gewend om dit te doen. Het is een kwestie van voor jezelf opkomen, maar ook de andere tegemoetkomen. Daarom is het een kwestie van doen. Zet je eroverheen en probeer die korting eruit te slepen. Een tip is om in het tweede deel van de maand te gaan. Een verkoper heeft namelijk per maand bepaalde targets te behalen. De adviseur kan in het tweede deel van de maand wellicht nog iets verder gaan in de prijs, dan aan het begin van de maand. Al helemaal wanneer hij een slechte maand heeft qua targets.

Onderhandelen, hoe doe je dat precies?

Bepaal van tevoren de prijs waarvoor jij de keuken wilt kopen. Dit is je richtlijn. Ga vervolgens onder de prijs zitten die je wilt bieden en probeer er samen met de verkoper uit te komen, deze zal waarschijnlijk met een tegenbod komen. Je kunt eventueel tegemoetkomen ten aanzien van ingebouwde apparatuur, maar ga niet zomaar akkoord. Denk rustig na voordat je toestemt of een tegenbod doet. Laat je tevens niet verleiden door mooie praatjes van de verkoper. Een ‘topdeal’? Deze kun je waarschijnlijk ook bij andere keukens krijgen.

Zorg voor een klik met de adviseur en neem de tijd

Als er een klik is en de verkoper mag je, dan gunt hij je waarschijnlijk ook meer en geeft hij misschien wel extra korting. Tegelijkertijd zal de adviseur een relatie met jou, de klant, willen opbouwen. Hij zal proberen te achterhalen wat je belangrijk vindt en wat je wil bereiken. Daarom is het verstandig om van tevoren voor jezelf goed duidelijk te hebben wat je wil. Een nieuwe keuken is een behoorlijke investering. Neem rustig de tijd om een keuze te maken en te onderhandelen. Afdingen kost veel energie en je wilt een weloverwogen keuze maken. Blijf scherp en kom daarom desnoods een andere keer terug. Ook al vindt de verkoper dit niet leuk, diegene wil het liefst direct nog een keuken verkopen. Laat je hier niet door beïnvloeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in