De spoelbak zal het hart worden van uw nieuwe keuken

0
4018
spoelbak keuken

In geen enkele keuken zal de spoelbak ontbreken. Voor velen onterecht een futiliteit. Misschien wel het onderdeel, samen met de kraan, dan waar u het meest gebruik van maakt in uw keuken. Handen wassen, groenten en fruit spoelen, afvoer van overbodige vloeistoffen maar ook een kleinere en grotere afwas. Het aantal maten, soorten afwasbakken is bijzonder groot. Op welke punten moet u bij de aanschaf op letten?

Welke spoelbak?

Zoals eigenlijk voor alle onderdelen in de keuken geldt, is ook de spoelbak afhankelijk van uw keukenontwerp en in het bijzonder het aanrechtblad. De logische plek voor het spoelgedeelte wordt bepaald door rekening te houden met waar de kookplaat en de koelkast zich bevinden. De zgn keuken driehoek mag gezamenlijk niet meer dan 6 meter bedragen. (de benen van de driehoek opgeteld).

Stap 1: bepalen welke afmeting mag (moet) uw nieuwe spoelbak hebben?

In een “gemiddelde” keuken zal een enkele spoelbak geplaatst worden. Deze heeft een gemiddelde maat van 40 x 40 CM. De spoelbak varieert in maten van plm 15 -80 cm (uiteraard weer afhankelijk van het materiaal). Binnen deze afmetingen zal de vorm en uitvoering weer zeer verschillend kunnen zijn.

De enkele

De keuze voor een grotere enkele zal ingegeven worden door de beschikbare ruimte op het werkblad maar ook door de wens om grotere pannen en schalen schoon te kunnen maken. Het werken met inzetbakken in een spoelbak kan een hele praktische toevoeging zijn.

TIP: Een grotere enkele spoelbak is in een open keuken (bv eilandkeuken) handig om uw vaat even uit het zicht te houden!!

De anderhalve

Deze is een combinatie van een grotere en een kleinere spoelbak. Een gedeelte van 35 cm en 15 cm is veel voorkomend en handig. De combinatie maakt het mogelijk uw groenten te weken in de ene bak en de andere te gebruiken voor het alle overige gebruik. Een quooker of een zeeppomp boven de kleine spoelbak is een handige invulling.

De dubbele

Eigenlijk geldt hetzelfde als voor de anderhalve, maar dan 2 bakken met een zelfde grootte. Houdt rekening dat met de wens van een dubbele niet de prijs van uw keuken oploopt. De onderliggende spoelkast moet ook mee bewegen met de afmetingen van het spoelgedeelte.

Stap 2: In welk materiaal wordt uw spoelbak uitgevoerd?

RVS of Inox

De meest voorkomende uitvoering is de RVS variant. Eigenlijk in bijna alle maten en vormen te krijgen. Alhoewel een RVS uitvoering krasgevoelig biedt het in de praktijk de beste prijs/kwaliteitsverhouding. RVS is hygiënisch en makkelijk schoon te maken.

Afhankelijk van het blad en uw specifieke wensen kiest u voor een onderbouw, opbouw of vlak inbouw spoelbak. De laatste zal in de regel wat duurder zijn. Prijzen zullen variëren van €150,00 tot € 1200,00. Leveranciers als Franke en ABK bieden een breed assortiment waarbij afmeting, dikte van het staal en afrondingen prijsbepalend zijn.

Betonnen, keramieken, terrazzo, en composiet

Deze uitvoeringen worden vaak aangeboden bij composieten wekbladen in hetzelfde materiaal. De keramieken spoelbakken hebben de beste eigenschappen. Ze zijn hittebestendig, krasvast en vlekvrij. De andere varianten zoals terrazzo hebben deze eigenschappen in mindere mate. De prijzen van deze spoelbakken beginnen vanaf plm € 500,00 en lopen daarna fors op.

Houdt rekening dat ook voor de uitsparing in het aanrechtblad een bedrag betaald, idem voor het kraangat.

Accessoires

Een losse inzetbak kan een handige oplossing zijn. Deze zijn er als een soort vergiet maar ook als een diepe of ondiepe dichte bak. Deze laatste kan een prima alternatief zijn voor de anderhalve spoelbak.

Hoe wordt een spoelbak ingebouwd

Er zijn eigenlijk 4 soorten spoelbakken:

  1. De opbouw; eigenlijk niet meer van deze tijd. Als dit wordt aangeboden, dan heeft u of geen budget, of de verkoper begrijpt het niet. De opbouw variant wordt boven het blad geplaatst en de flens van de spoelbak steekt erover heen. Op de langere termijn niet altijd een waterdichte oplossing.
  2. De onderbouw; Deze variant wordt het meeste toegepast. De aansluiting vindt onder het aanrechtblad plaats. Geen storende kitranden in het zicht en een mooie oplossing voor het oog.
  3. De vlak inbouw; De naam zegt het al. De flens van de bak wordt iets verzonken in het blad aangebracht. Die loopt dan gelijk met de bovenzijde van het aanrechtblad. Mits goed ingebouwd kan dit een fraaie oplossing zijn.
  4. De volledig geïntegreerde; In verschillende materiaalsoorten kan een spoelbak van hetzelfde materiaal (nagenoeg) naadloos geïntegreerd worden. Bij RVS werkbladen uiteraard (bijna) een standaard oplossing, maar ook in Corian en composiet (silestone) zijn er naadloze oplossingen voorhanden.

De keuze lijkt eenvoudig maar heeft toch wel haken en ogen. Laat u goed voorlichten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in