Keramisch koken: hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

0
33839
Keramisch koken

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden qua koken. Ten eerste kun je kiezen tussen gas of op elektra. Bij elektrisch koken heb je meer verschillende opties, namelijk keramisch, inductie, halogeen of elektrische kookplaat. Bij de aanschaf van een dergelijk product spelen (aanschaf en gebruiks) kosten, gebruiksgemak, veiligheid en hygiëne een rol. Er is veel keuze en soms onduidelijkheid over deze warmtebronnen. Welke kookplaat past bijvoorbeeld bij je kookgewoontes? Wil je meer weten over keramisch koken, de voor- en de nadelen? Wij hebben alle informatie over deze warmtebron op een rijtje gezet.

Wat is keramisch koken?

Keramiek is een materiaal dat geen metaal, maar ook geen polymeer is. Voorbeelden van dit soort materiaal zijn aardewerk, steengoed en porselein, glas en diamanten. Bij een keramische kookplaat is er sprake van een glasplaat. Bij deze vorm van koken wordt de pan verwarmd door een dikke glasplaat met verwarmingselementen erin. Het werkt in principe hetzelfde als elektrisch koken, alleen heeft een keramische kookplaat er een extra glasplaat bovenop. De lijnen van de te koken zones zijn in lijnen aangegeven. Je draait aan de knop en de elementen gloeien rood op. Dit komt doordat een gloeispiraal de kookplaat verwarmd.

Verschillen met andere kookmogelijkheden

De goedkoopste manier is koken op gas. Bij elektrisch koken gaat namelijk veel energie verloren. Als er gekeken wordt naar de aanschafprijs zijn keramische- en inductieplaten duurder dan gas. Een keramische kookplaat zelf is goedkoper in aanschaf dan inductie. Daarentegen is inductie weer goedkoper in gebruik. Het verschil tussen inductie en keramisch? Inductie werkt met een magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat de pan snel warm wordt. Hierbij is de magneet zelf geen warmtebron, maar wordt door de combinatie van de magneet en de pan de warmte veroorzaakt.

Voor- en nadelen keramisch koken

Het is een van de duurdere vormen in aanschaf, doordat er nog extra aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden. Deze kookplaat moet bijvoorbeeld een aparte groep hebben, omdat er relatief veel stroom wordt gebruikt bij het koken op de plaat. Bij een dergelijke kookplaat duurt het namelijk langer voordat deze snel is opgewarmd of afgekoeld. Dit brengt tevens meer risico’s met zich mee, omdat niet altijd te zien is dat de plaat nog warm is. Als je hier niet op verdacht bent, kan dit brandwonden tot gevolg hebben. Het voordeel is dat een keramische kookplaat, door het gladde oppervlak, gemakkelijk schoon te maken is. Het heeft geen rare oppervlakken, waardoor het tevens hygiënischer is dan koken op gas. Het tweede voordeel is dat een keramische kookplaat langer meegaat dan andere kookmogelijkheden. Deze gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee.

Aantal kookzones

Bij de aanschaf moet je ook bedenken hoeveel pannen je tegelijk kwijt wilt op de kookplaat. Dit is een persoonlijke keuze en hangt van jouw kookgewoontes af. Kook je altijd met veel verschillende pannen? Dan is het misschien gemakkelijk om meerdere kookzones te hebben. Hierbij is het handig om een kookplaat te nemen die wat groter is. Er zit dan meer ruimte tussen de kookzones, waardoor jij je pannen beter kwijt kunt.

Gebruik de juiste pannen

Vergeet niet om pannen aan te schaffen die geschikt zijn voor keramisch koken, deze dienen zo vlak en glad mogelijk te zijn. Gebruik geen pannen die al eerder zijn gebruikt op een gasfornuis. Deze pannen zijn namelijk al vervormd de ongelijke temperatuur van een gasvlam. Gebruik je toch een dergelijke pan, dan zal niet op een gelijkmatige manier verwarmd worden, waardoor het langer duurt voordat de pan warm is. Dit kost op den duur ook meer energie. Dit geld kun je ook investeren in goede pannen.

Hoe maak ik mijn kookplaat schoon?

Keramische kookplaten hebben een bovenlaag van glas. Hierdoor is de kookplaat gevoeliger voor krassen. Gebruik geen vloeibare schuurmiddelen, schuursponsjes of zuurhoudende middelen, de glasplaat kan hierdoor beschadigen. Maak de kookplaat na elk gebruik schoon met een microvezeldoekje en een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Let er wel op de kookplaat voldoende is afgekoeld. Zorg dat je de kookplaat goed schoon maakt, anders blijven er strepen achter. Vlekken of aangebrande etensresten op de kookplaat? Hiervoor zijn speciale schrapers verkrijgbaar. Maak het vervolgens schoon met Glassex.

Problemen of beschadiging?

Er kunnen zich altijd problemen voordoen bij deze vorm van koken. Een keramische kookplaat is gevoeliger voor beschadiging dan andere kookplaten. Als de lak beschadigd is of de glasplaat is gebroken, gebarsten of gescheurd, moet deze vervangen worden door een monteur. Wees daarom voorzichtig met het gebruiken van deze kookplaat. Blijft het lampje voor de restwarmte branden? Er kan dan sprake zijn van een kleine lekstroom. Dit kan soms verholpen door de spanning even van het apparaat af te halen. Doet het lampje helemaal niets meer? Dan kan het zijn de aansluiting niet goed is en het lampje geen spanning krijgt. Schakel in dit geval een monteur in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in