Pannen voor inductie

Koken op inductie heeft tal van voordelen: het werkt prettig en snel, is energie-efficiënt en de kookplaat is gemakkelijk te reinigen. Het heeft echter ook een nadeel. Als je op inductie wilt koken, heb je namelijk speciale pannen voor inductie nodig. Waarom is dat eigenlijk zo? En wat heb je precies voor soort pannen nodig?

Waarom heb je speciale pannen nodig?

Bij deze manier van koken wordt de warmte opgewekt via inductieverhitting. De pitten zijn in feite elektromagneten, die een sterk magnetisch veld opwekken. Dat veroorzaakt elektrische stromen in de panbodem (er is daarbij overigens geen gevaar op een elektrische schok voor de kok!), en die stromen zorgen er dan weer voor dat de panbodem warmer wordt. Dat gaat zeer snel, veel sneller dan bijvoorbeeld elektrisch koken.

Het enige bezwaar is dat je een panbodem nodig hebt die vatbaar is voor het magnetische veld dat de inductiepitten opwekken. Hoe weet je of dat het geval is? Check eerst even of het speciale inductieteken (een symbool van een elektrische spoel) op de bodem staan. Maar indien dat teken ontbreekt, kun je via een heel simpel testje alsnog ontdekken of je panbodem geschikt is: houd er een magneet tegenaan. Als die blijft plakken, kun je ermee inductiekoken. Materialen waar een magneet aan blijft plakken zijn onder meer ijzer, gietijzer en staal. Koper, aluminium en aardewerk of glas zijn echter niet of nauwelijks magnetiseerbaar, en die werken dus ook niet op dit type kookplaten.

Welke materialen zijn geschikt?

Het is echter niet zo dat je niet met aluminium en koper kunt koken op inductie. Sterker nog, het is precies omgekeerd: je hebt een element van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem. Een plaat gietijzer waarop een laagje aluminium zit, werkt ook prima. Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.

Wel is het belangrijk dat de panbodem dik genoeg is. Veel fabrikanten van inductiekookplaten raden een dikte van minimaal 2,25 millimeter aan. Daarnaast moet de panbodem geheel vlak zijn. Dat zorgt ervoor dat de warmte gelijk verdeeld wordt, en bovendien staat een ronde bodem niet erg stabiel op een platte kookplaat. Ten slotte is het belangrijk om een pan voor inductie te gebruiken die niet veel groter of kleiner is dan de pitten.

Assortiment

Dat klinkt als een waslijst aan eisen. Daarom zijn er nog veel mensen die denken dat je maar een heel beperkt assortiment inductiepannen hebt. En tien jaar geleden was dat misschien ook wel zo, maar tegenwoordig is inductiekoken erg populair. Daardoor kun je kiezen uit vele honderden, zo niet duizenden verschillende pannen voor inductie. In plaats van een ellenlange opsomming van de opties volstaat het om te zeggen dat praktisch alles mogelijk is: braadpannen, (snel)kookpannen, hapjespannen en grillpannen, groot en klein, met en zonder antiaanbaklaag, wel en niet vaatwasserbestendig, van alle bekende merken en in alle kleuren van de regenboog.

Inductie-adapter

Maar als dat toch niet genoeg is, kun je altijd nog een zogeheten inductie-adapter kopen. Dat is een platte metalen schijf met een steel eraan, die je tussen de niet-inductiepan en je kookplaat plaatst. De adapterplaat wordt warm, en dat wordt doorgegeven aan de pan. Dat werkt natuurlijk wel iets minder plezierig dan met een speciale pan voor inductie, maar het kost maximaal enkele tientjes en bovendien kun je er dan ook echt iedere pannensoort op zetten. Zelfs tajines werken met zo’n adapter!

Wokken op inductie

Het enige dat nog niet is uitgevonden, is een inductiewokpan. Er zijn wel tussenvormen met een platte bodem en ronde wanden, zoals een soort van groot uitgevallen ronde hapjespan, maar dat werkt toch anders. Ook bestaan er inductiewokpitten, die een komvorm hebben waar een wok goed in zou passen. Die zijn echter zo duur dat je veel beter een luxe vrijstaande wokbrander op gas kunt kopen.

Pannen die eerder op gas gebruikt zijn

Er zijn gebruikershandleidingen voor inductiekookplaten die afraden om een pan voor inductie te gebruiken als je daarmee eerder al op gas hebt gekookt. Dat is echter een tamelijk onzinnig advies. Het idee erachter is dat de gasvlammen de panbodem hebben doen kromtrekken, waardoor de aansluiting op je kookplaat niet meer perfect is. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet het geval te zijn, zeker niet bij, om maar wat te noemen, een zware gietijzeren braadpan. Als je panbodem nog mooi vlak is, kun je er nog uitstekend mee koken op inductie.

Prijzen inductie pannen

Pannen voor inductie zijn niet speciaal duurder of goedkoper. De goedkoopste kosten minder dan een tientje, en voor de duurste kun je gemakkelijk honderden euro’s betalen. Net zoals bij andere pannentypes dus.

Speciaal voor keramisch en inductie koken heeft Cerafit een prachtige pannenset op de markt gebracht. Ook zijn er pannen te krijgen van dit merk die op alle warmte bronnen gebruikt kunnen worden. Volgens de fabrikant zijn de pannen onverwoestbaar en kunnen daardoor ook in de oven gebruikt worden.  De leverancier verkoopt zowel sets als losse pannen. De moeite waard om te kijken.

Conclusie: de beste pannen voor inductie

Toen inductiekoken net beschikbaar werd, was het aanbod zeer beperkt. Dat is niet langer het geval. Er is tegenwoordig zoveel keuze dat je gewoon de pan kun kiezen waar je het fijnste mee kookt, net zoals bij gas!


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here