Welke pannen voor inductie? Waar moet je zoal op letten?

2
69132
Pannen voor inductie

Koken op inductie heeft tal van voordelen: het werkt prettig en snel, is energie-efficiënt en de kookplaat is gemakkelijk te reinigen. Het heeft echter ook een nadeel. Als je op inductie wilt koken, heb je namelijk speciale pannen voor inductie nodig. Waarom is dat eigenlijk zo? Welke pannen heb je nodig? En wat zijn dan die pannen speciaal voor kookplaten met afzuiging?

Waarom heb je speciale pannen nodig?

Bij deze manier van koken wordt de warmte opgewekt via inductieverhitting. De pitten zijn in feite elektromagneten, die een sterk magnetisch veld opwekken. Dat veroorzaakt elektrische stromen in de panbodem (er is daarbij overigens geen gevaar op een elektrische schok voor de kok!), en die stromen zorgen er dan weer voor dat de panbodem warmer wordt. Dat gaat zeer snel, veel sneller dan bijvoorbeeld elektrisch koken.

Het enige bezwaar is dat je een panbodem nodig hebt die voorzien is van het magnetische veld dat de inductiepitten opwekken. Hoe weet je of dat het geval is? Check eerst even of het speciale inductieteken (een symbool van een elektrische spoel) op de bodem staan. Indien dat teken ontbreekt, kun je via een heel simpel testje alsnog ontdekken of je panbodem geschikt is: houd er een magneet tegenaan. Als die blijft plakken, kun je ermee op inductie koken. Materialen waar een magneet aan blijft plakken zijn onder meer ijzer, gietijzer en staal. Koper, aluminium en aardewerk of glas zijn echter niet of nauwelijks magnetiseerbaar, en die werken dus ook niet op dit type kookplaten.

Kan ik mijn oude pannen nog gebruiken?

Als u pannen voorheen gebruikt heeft op een gaskookplaat dan zijn deze in de regel niet meer geschikt voor inductie. Want verhitting met gas zorgt ervoor dat de panbodem “bol” gaat staan. Zoals aangegeven vereist een inductiekookplaat een vlakke bodem! Uw oude pannen kunnen dus de container in.

Welke materialen zijn geschikt?

Het is echter niet zo dat je niet met aluminium en koper kunt koken op inductie. Sterker nog, het is precies omgekeerd: je hebt een element van ijzer, gietijzer of staal nodig in de bodem. Een plaat gietijzer waarop een laagje aluminium zit, werkt ook prima. Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.

De panbodem moet wel een bepaalde dikte hebben. Veel fabrikanten van inductiekookplaten raden daarom een dikte van minimaal 2,25 millimeter aan. Daarnaast moet de panbodem, zoals eerder aangegeven, geheel vlak zijn. Dat zorgt ervoor dat de warmte gelijk verdeeld wordt,  bovendien staat een ronde bodem niet erg stabiel op een platte kookplaat. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de bodem diameter van de pan en de diameter van de onderliggende kookzone.

ACTIE: Inductie pannen voor kookplaten met afzuiging

Naast de quooker is er bijna geen product wat zo snel het aangezicht van de keuken verovert en veranderd. Want de kookplaat met geïntegreerde afzuiging is steeds meer gevraagd. Marktleider Bora biedt met de Bora Pure een topproduct op dit gebied. Speciaal voor werkbladafzuiging ontwikkelde Berghoff inductiepannen voorzien van een heel speciaal deksel en uitstroom opening. Deze uitstroom opening in de pan  zorgt er voor dat de kookluchten richting de afzuiger worden afgebogen. Hierdoor werkt de afzuiging nog beter, energiezuiniger en geruislozer. Deze  Berghoff pannen koopt u exclusief bij Downdraft Pannenshop. Momenteel is er een ACTIE op alle sets van Downdraft pannen.

Ga hier naar de webshop

 

Assortiment

Er worden heel wat  pannen geschikt voor inductie kookplaten aangeboden.  Eigenlijk zijn bijna alle pannen die tegenwoordig gemaakt worden geschikt voor inductie. Uiteraard zult u merken dat  het aanbod zeer groot is. braadpannen, (snel)kookpannen, hapjespannen en grillpannen, groot en klein, met en zonder antiaanbaklaag, wel en niet vaatwasser bestendig, van alle bekende merken, in alle kleuren van de regenboog, en evenveel prijsklasses. Een aantal specifieke pannen willen we u niet onthouden.

Wokken op inductie

Dat lijkt ver gezocht, maar dat is het toch niet! Met de meeste inductiekookplaten kunt u , in een powerboost stand, bijna het vermogen halen van een goede gaswokbrander. Dit geeft misschien niet het gevoel van wokken op een gasbrander, maar heeft wel het zelfde effect. Hiervoor heeft u wel een inductie wokpan nodig die deze taak aan kan. Met een vlakke bodem natuurlijk!. Zie hieronder de fraaie inductie wokpan welke Bora in het assortiment heeft!

De KMDA7633 of KMDA7634 van Miele zijn 2 kookplaten met afzuiging die als enige een mega vermogen van 7,4 Kw. Deze Twinbooster benadert het vermogen van een professionele wokzone! Daarmee haalt u echt een krachtpatser in huis en mag de inductie wokpan niet ontbreken!

Grillen op een tepan yaki of een grilplaat

Als u zo verstandig bent om een flexinductie kookplaat aan te schaffen, dan zijn dit must haves. Want een tepan yaki of een inductie bakplaat breiden uw kookarsenaal aanzienlijk uit. Gezellig uw vlees, vis en groenten grillen, met van die fraaie grilstrepen als resultaat.

De inductie snelkookpan

Jazeker de snelkookpan! Een onderschat gereedschap voor in uw keuken. Het principe is simpel. De snelkookpan verhoogt het kookpunt en  de stoomdruk zorgt voor een snellere garing. Daarnaast is de snelkookpan energie efficiënter en leidt tot smaak winst van uw bereide producten. Dit wordt dan niet beperkt tot aardappelen en groenten. Wat dacht u van het razendsnel bereiden van draadjesvlees of een mooie curry!

De stoompan

Stoomovens zijn hot! Want stomen is synoniem voor gezonder en smaakvoller eten. Gebleken is dat gestoomde groenten tot wel 60% meer vitamines en mineralen behouden. Bovendien is de smaak beduidend beter! Nu lijkt een stoomoven de ultieme oplossing, maar een goede stoompan doet hetzelfde maar dan voor veel minder geld. Een beetje stoomoven kost al gauw € 1500,00 terwijl onderstaande stoompan aangeschafd kan worden voor maar € 275,00.

Inductie-adapter

Maar als dat toch niet genoeg is, kun je altijd nog een zogeheten inductie-adapter kopen. Dat is een platte metalen schijf met een steel eraan, die je tussen de niet-inductiepan en je kookplaat plaatst. De adapterplaat wordt warm, en dat wordt doorgegeven aan de pan. Dat werkt natuurlijk wel iets minder plezierig dan met een speciale pan voor inductie, maar het kost maximaal enkele tientjes en bovendien kun je er dan ook echt iedere pannensoort op zetten.

Prijzen inductie pannen

Pannen voor inductie zijn niet speciaal duurder of goedkoper. Prijzen variëren van € 10,00 tot vele honderden euro’s . Net zoals bij andere pannentypes dus. Een gemiddeld goede inductie pan koopt u bij Berghoff, of AMT. Uiteraard hebben we voor de liefhebbers de fraaie pannen en potten van LeCrueset of van Demeyere. Hiervoor moet u natuurlijk wat diepere zakken hebben.

Een echte topper is wat ons betreft de complete 12 delige kookpotten set van Berghoff. Met de kwaliteit van Berghoff heeft u jarenlang veel kookplezier. De pannen zijn niet goedkoop maar zeker niet de duurste. U krijgt hiermee echt waar voor uw geld. De pannen vind u onder andere bij Bol.com.

12 Delige Pannenset van Berghoff

Wilt u een aanbod voor een snelkookpan, wokpan, grilplaat, tepan yaki of van pannen voor kookplaten met afzuigin? Stuur dan een mail naar in**@ke**********.nl

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in