De Teppanyaki plaat geschikt voor diverse warmtebronnen

0
8978
Teppanyaki plaat

Teppanyaki kent u misschien omdat u wellicht wel eens in een Japans restaurant hebt gegeten. Maar wist u dat u waarschijnlijk ook teppanyaki bakplaten in andere horecagelegenheden hebt gezien? Bijvoorbeeld in een hamburgerrestaurant of snackbar. Teppanyaki is namelijk strikt genomen “slechts” en ijzeren bakplaat. Teppan is Japans voor “ijzeren plaat” en Yaki betekent “gebakken”. En nu is het voor u ook mogelijk om in uw eigen keuken te profiteren van de vele voordelen die “bakken op een ijzeren plaat” heeft. Ongeacht wat voor soort fornuis u hebt en zelfs als u kookt op inductie.

Teppanyaki platen voor inductiefornuis of inductiekookplaat

Teppanyaki platen zijn geschikt voor alle energiebronnen en bestaan uit een 6-laagse bodem. Deze bodem is gemaakt van verschillende materialen die allemaal een uitstekende warmtegeleiding hebben. En omdat deze bodem ook een magnetisch component bevat, is de teppanyaki bakplaat ook geschikt voor inductie. Het is handig als uw inductie fornuis beschikt over flexinductie of een inductiekookplaat met combizone. Met deze functies kunt u er namelijk zeker van zijn dat de gehele oppervlakte van de teppanyaki plaat gelijkmatig verwarmd wordt. Mocht uw inductiekookplaat deze functies niet hebben, dan kunt u ook twee warmtebronnen op hetzelfde vermogen inschakelen. Let u er hierbij wel op dat beide kookzones volledig worden bedekt door de bakplaat.

Bij Downdraft Pannenshop kunt u premium kwaliteit platen kopen voor uw inductieplaat. Ook voor inductiekookplaten met afzuiging. Bekijk hier de Teppanyaki platen voor inductie.

 

Tepan-Yaki-voor-Flexinductie-Extra-Large

Teppanyaki platen voor diverse warmtebronnen

Zolang de bodem van de teppanyaki bakplaat volledig wordt verwarmd en er geen half bedekte warmtebronnen zijn, kan de Japanse bakplaat worden gebruikt. Op iedere warmte bron. Dus zelfs op een gasfornuis, een fornuis met keramische kookplaten of elektrische kookplaten. Het enige waar u op moet letten is dat de bedekte kookzones op gelijke sterkte staan als u op de teppanyaki plaat aan het bakken bent. Hierdoor zorgt u er namelijk voor dat de bakplaat een gelijkmatige temperatuur krijgt.

Variabel koken met een teppanyaki bakplaat

Een teppanyaki grillplaat biedt u veel variëteit tijdens het koken. U hebt als het ware één grote bak- of grillzone tot uw beschikking waarmee u eindeloos variabel aan de culinaire slag kunt.

Flexibele kookzones op uw teppanyaki grillplaat

Het is goed om te weten dat het geen vereiste is om de ijzeren bakplaat gelijkmatig te verwarmen. Door de kookzones die bedekt worden door uw bakplaat flexibel in te stellen, splitst u de ijzeren plaat op in twee delen: een actief deel en een passief deel. Het actieve deel is dan het heetst en dit deel gebruikt u voor het aanbakken van vlees, vis of groenten. Het passieve deel kunt u gebruiken om voedsel warm te houden of zachtjes te laten garen. Dit is heel handig als u bijvoorbeeld achterop de plaat gebakken uien, champignons, paprika of andere groenten wilt warm houden en aan de voorzijde van de bakplaat een eitje, biefstukje, visje of iets anders wilt bakken.

Groenten, vlees en vis op één bakplaat

Een ander voordeel van bakken met een teppanyaki plaat is dat u alle componenten van uw maaltijd op één grillplaat kunt bereiden. Hierdoor houdt u niet alleen eenvoudig het complete overzicht op uw culinaire inspanningen, het scheelt ook een boel in afwas. U hoeft immers geen gebruik te maken van verschillende pannen. Met onze ruime teppanyaki plaat hebt u voldoende ruimte om ieder component in een eigen zone te bereiden. Met een bakmes of bakspatel kunt u eventueel vrijkomend vocht terugbrengen naar de bron. Hierdoor blijft deze extra sappig en smaakvol.

Rijstgerechten op Oosterse wijze bakken op uw teppanyaki

Nasi goreng of andere rijstgerechten kunt u prima afmaken op uw mooie, grote bakplaat. Dit heeft zelfs nog een groot voordeel ten opzichte van het bakken in een wok of koekenpan. Omdat de oppervlakte waarop u bakt vlak en groter is dan in een pan, behoudt de gebakken rijst zijn bite. U spreidt de rijstkorrels en overige ingrediënten van het gerecht namelijk volledig over de bakplaat waardoor alles gelijkmatig wordt gebakken. Dit zal de smaak van uw gerecht ten goede komen. Ook kunt u eventuele eieren direct door het gerecht bakken. Een authentieke methode vanuit de Oosterse keuken.

Figuurtjes bakken op uw bakplaat

Omdat de teppanyakiplaat volledig vlak is, leent deze zich uitstekend om lekker creatief bezig op te zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld met uitsteekvormen perfect ronde gebakken eitjes of pannenkoeken maken. Ook kunt u tijdens de kerstdagen mooie blini’s in de vorm van een kerstboompje of ster bakken. Allemaal op de teppanyaki bakplaat. Let er wel op dat de vormpjes of bakringen erg warm worden. Dus gebruik siliconen grepen of een tang om de ijzeren hulpmiddelen van de bakplaat te halen.

Gezonder koken op een teppanyaki plaat

U hebt bij het bakken op de bakplaat maar heel weinig olie of boter nodig. Dit maakt eten dat op de teppanyaki bakplaat is bereid, een stuk gezonder. U kunt een kleine hoeveelheid op de plaat brengen en deze met een spatel of bakmes verspreiden over de plaat. Als u zout mag eten, dan kunt u na het aanbrengen van boter of olie een beetje zeezout over de grillplaat strooien ter extra voorkoming dat het vlees of de vis aan de plaat blijft plakken. Alhoewel, onze teppanyaki bakplaat is voorzien van een anti aanbaklaag. De kans op aanplakken van vlees, vis of groente is daarom sowieso tot een minimum beperkt.

Verschillende teppanyaki platen

Teppanyaki platen worden ook wel plancha’s genoemd. Feitelijk is er geen verschil tussen deze bak- en grillplaten. Ze werken vanuit hetzelfde kookprincipe: een plaat om op te grillen. Plancha is de Spaanse variant op de Japanse Teppanyaki.

Losse bakplaten

Veruit de meeste teppanyaki platen die verkrijgbaar zijn, zijn losse bakplaten die doormiddel van elektrisch verwarmingsonderstel verhit worden. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken als gezonder alternatief voor fonduen of gourmetten. Uiteraard kunt u dit soort bakplaten ook in uw keuken toepassen. Maar dan heeft u wel weer een extra apparaat op uw aanrecht staan.

Geïntegreerde bakplaten

Wilt u tijdens de dagelijkse maaltijdbereiding gebruikmaken van de teppanyaki kookmethode, dan bent u wellicht praktischer geholpen met een grillplaat die u op uw fornuis kunt gebruiken. En aangezien u onze teppanyaki platen op iedere warmte bron kunt toepassen, is er geen enkele reden meer om deze manier van koken niet uit te proberen. U zult er zeker geen spijt van krijgen.

Aandachtspunten bij koken met teppanyakiplaten

Zodra u de teppanyaki plaat hebt gebruikt op een gasfornuis, dan doet u er verstandig aan om deze niet meer op een keramische of inductie kookplaat te gebruiken. Bij deze warmtebronnen dient de onderkant namelijk volledig plat te zijn en gasverhitting heeft meestal als bijwerking dat de bodem van pan of bakplaat enigszins krom trekt. Dit komt doordat het vuur niet helemaal gelijkmatig verwarmt.

Schoonmaken

U kunt de plaat het beste direct na gebruik afblussen met lauw water. Daarna kunt u met een spatel of bakmes, zonder hierbij druk uit te oefenen, eventuele restanten moeiteloos verwijderen. Zodra u dit heeft gedaan kunt u de plaat helemaal laten afkoelen. Daarna met een zachte, vochtige doek en eventueel een mild afwasmiddel, verder schoonmaken en drogen.

Onderhoud

De teppanyaki plaat heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Nadat deze op zachte wijze is gereinigd, kunt u de plaat eventueel insmeren met een klein beetje olijfolie. Hierdoor blijft de plaat in optima forma en hebt u nog jaren plezier en profijt van de teppanyaki bakplaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in