Welke snijplank is het beste voor in uw keuken?

0
2456
snijplanken

Het is een onmisbaar attribuut voor in uw keuken. Tenzij u over een aanrechtblad beschikt waar je op kan snijden. Dan nog is het een handig hulpmiddel. Van oudsher hadden we echt alleen maar houten snijplanken. Want stukken boom waren er de voorlopers van. Inmiddels komen ze in vele materialen en uitvoeringen. De meest gebruikte materialen zijn: hout, plastic, rubber,  glas of marmer, of bamboe. De vraag is natuurlijk welk materiaal snijplank, het meest hygiënisch, mes vriendelijk, en eenvoudig in onderhoud. De best verkochte plank, is nog altijd de houten snijplank! Wij leggen graag uit waarom.

De plastic snijplank

De meest voorkomende uitvoeringen in plastic zijn gemaakt van high-density polyethylene (HDPE) en Polyvinyl Acetate (PVA). Beide materialen geschikt  door de hardheid om als snijvlak te voldoen.

De voordelen van de plastic variant zijn duidelijk. Plastic snijplanken zijn licht in gewicht, verkrijgbaar in veel kleurvarianten en vooral gunstig geprijsd. Bovendien zijn ze eenvoudig schoon te maken, en kennen een lange levensduur. Echter laatste is relatief.

De nadelen zijn wellicht groter. Door het snijden op een plastic uitvoering, ontstaan er blijvende snedes in het oppervlak. Deze zijn een broeiplaats voor bacteriën. Daarnaast is het lichte gewicht een nadeel als er echt stevig gesneden moet worden. Misschien wel het meest verontrustend, zijn de kleine (minuscuul klein) stukjes plastic die zich vermengen met uw eten.

De rubberen snijplank

Misschien wel de beste optie na de houten uitvoering. Rubberen snijplanken komen in relatief zware uitvoeringen geschikt voor het betere snij werk. Ondanks dat hout de voorkeur heeft zien we ze regelmatig in profi keukens. Want hier waardeert men natuurlijk de hygiënische eigenschappen en het gemak in onderhoud. Meestal zo in de vaatwasser te zetten, wat veel schoonmaak tijd scheelt.

Vooral in Japanse keukens zien we de rubberen variant vaak terug. Want Japanse koks gebruiken deze voor het snijden van vis voor sushi en sashimi. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van super scherpe Japanse koksmessen. Deze richten ondanks de scherpte van de messen  geen schade aan de rubberen snijplank.

Een nadeel van een rubberen snijplank is dat het niet goed tegen warmte kan. Het smelt… De prijs van rubber biedt weinig voordeel t.o.v. de houten snijplank. 

De bamboe snijplank

Mocht u het niet weten, bamboe is geen hout maar een grassoort. Snelgroeiend gras, wat geperst wordt tot een keihard materiaal.  Weinig poreus.

Vanuit milieu overwegingen is bamboe een prima materiaal. In de keuken doet het uitstekend dienst. Want de eigenschappen zijn gunstig. Het is goed geschikt om op te snijden, krast weinig en absorbeert geen vuil.

Een nadeel van bamboe is het lichte gewicht. Ook hier geldt dat het voor zware snijwerk minder geschikt is. Een ander punt is de samenstelling van bamboe en lijmen. Bamboe wordt geperst en soms vermengd met formalahyde lijmen. Deze kunnen zeer schadelijk zijn, zeker als u daar allergisch voor bent. Formalahyde vrije bamboesnijplanken is het devies !!!

De glazen of marmeren snijplank

Zijn het snijplanken of toch meer serveerplankjes voor toastjes, stukjes kaas en worst? Wij gebruiken ze thuis voor beide. De realiteit is dat ze voor het betere snijwerk minder geschikt zijn. Dit komt vooral door de hardheid van het materiaal. Het snijdt simpelweg minder prettig, en zorgt ervoor dat je keukenmessen sneller bot worden. Daarnaast glijdt je mes sneller weg!

We houden de marmeren en glazen uitvoeringen dan ook vooral aan als fraai serveerplankjes!

De houten snijplank

Laten we eerlijk zijn als we aan een snijplank denken, denken we aan zo’n robuuste houten exemplaar. Het pronkstuk in je keuken. Tenminste als je er wat geld aan wilt uitgeven. Ondanks de zachtheid en poreusheid van hout is het super geschikt als snij oppervlak.

Allereerst snijd het super prettig op een houten ondergrond. De zachte (maar hard genoege) ondergrond houdt de keukenmessen heel. Meerdere housoorten zijn zelfreinigend. Natuurlijk vereist een houten snijplank ook onderhoud. Toch zal menige chefkok de voorkeur hebben voor de warmte van hout. Prettig in gebruik, en in grote en dikke varianten te verkrijgen.

Het gewicht van een gemiddelde houten snijplank maakt het geschikt voor het betere snijwerk. Want een zware snijplank verschuift niet zomaar. Veilig dus!

Onderhoud van een houten snijplank

Het zal niet verbazen maar deze heeft onderhoud nodig. Uiteraard zal je elke snijplank moeten reinigen na gebruik. Na het snijden van vlees en vis is reiniging meer noodzakelijk. Voor het standaard reinigen van een houten snijplank, adviseren we de volgende stappen:

  • De plank schuin onder de kraan plaatsen en met zeep en heet water met een afwasborstel schrobben. Zorg dat u naar beneden richting het afvoerputje schrobt en dat alle zeepresten zijn verwijderd.
  • Vervolgens met een droge doek afvegen.
  • Laat hem daarna op zijn kant nog even door drogen.

Standaard routine, niet veel werk. Voor een grondige reiniging is een wat rigoureuzere methode nodig. Deze is beproefd en levert een zichtbaar goed resultaat op:

  • Strooi zout over de houten snijplank
  • Wrijf met een halve citroen het zout uit over de snijplank
  • Laat het plm. 5 minuten in werken en schraap het van de snijplank
  • Vervolgens met een natte doek goed afvegen en laten drogen

U zult zien dat u een hoop smurrie wegveegt op deze manier. Grondig schoon dus!!

Als u echt zuinig bent op uw houten snijplank is een behandeling met wax of olie een aanrader. Voor een goede olie of wax kunt u terecht bij de betere speciaalzaken, u kunt ons ook even mailtje sturen. (info@keuken-prijs.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in