Tegels verven doe je eenvoudig zelf. Geeft je ruimte weer een frisse uitstraling!

0
17969
tegels verven

Wil je de wc, badkamer of keuken een nieuwe uitstraling geven? Maar geen zin of geen budget om de tegels te vervangen? Een prima en goedkoop alternatief is het verven van de tegels. Met een likje verf geef je een ruimte al een hele andere uitstraling. Er bestaat speciale tegelverf die tegen een stootje kan en goed te reinigen is. De tegels zijn goed met verf te behandelen, mits je de juiste voorbereidingen treft. Het voordeel is dat het niet duur is en je het gemakkelijk zelf kunt doen. We leggen je uit hoe tegels verven werkt.

Welke verf voor tegels verven?

Tegels verven is een goedkope oplossing om veranderingen aan te brengen in huis. Bij het aanschaffen van verf is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte. Bij een vochtige ruimte, zoals de badkamer, dient de tegelwand eerst behandeld te worden met grondverf (1 laag). Daarna kan er tegelverf aangebracht worden. Het liefst 2 lagen. Bij niet vochtige ruimtes kan er een tegel- en grondverf in één gebruikt worden (2 lagen). Per liter kun je ongeveer 12 m2 tegels schilderen. De kosten zijn afhankelijk van het soort verf dat je koopt. Een halve liter pot kost gemiddeld 30 euro, een pot van 0,75 liter ongeveer 35 euro. Tegelverf op basis van terpentine is het meest populair. Dit is een matte verf die de structuur van de tegels in stand houdt. Wanneer je kiest voor verf op waterbasis, zal er afwerking er meer plasticachtig uitzien. Raadzaam is om dan grondverf op terpentinebasis aan te schaffen. Anders hecht de verf zich niet goed.

Andere benodigdheden

Tegelverf is te kant en klaar te koop in een aantal basiskleuren. Ook kun je deze laten mengen in de gewenste kleur. Histor is een merk die speciale tegelverf verkoopt. De benodigdheden kun je halen bij de bouwmarkten en doe het zelf zaken.
Naast tegelverf heb je nodig:

  • Ontvetter of bleekmiddel
  • Doekje
  • Afplaktape
  • Afdekmateriaal, bijvoorbeeld een afdekvlies, oud laken of stucloper.
  • Schuurvlies
  • Houtje om te roeren
  • Verfbakje
  • Verfroller; voor een glad resultaat kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze neemt veel verf op en houdt deze vast. De zachte roller zorgt voor een gelijkmatig effect, zonder het vormen van luchtbelletjes.
  • Kwast; gebruik je water gedragen lak of muurverf? Dan kun je het beste een acrylkwast gebruiken. De genoemde verven drogen namelijk snel en zijn slapper. Ze laten zich beter aanbrengen door een kwast met synthetisch haar. Tevens kun je er strakke lijnen mee trekken.

Stap 1: voorbereidingen treffen

Het belangrijkste is dat de verf op de tegels gaat hechten. Daarom is de voorbereiding heel belangrijk, de tegels moeten vetvrij en schoongemaakt worden. Dit kan met een speciale ontvetter of puur bleekmiddel worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat de zeepresten worden opgelost. Gebruik een schuurvlies om de tegels een beetje ruwer te maken. Dan kan de verf zich beter hechten. Droog de tegels vervolgens goed af. Verder dien je ervoor te zorgen dat:

  • De ruimte goed is geventileerd, maar niet tocht. Een temperatuur van ongeveer 20 graden is het beste.
  • Zorgt dat de ondergrond wordt afgedekt. Doe dit bijvoorbeeld met een stucloper. Alles wat niet geschilderd hoeft te worden, kun je het beste afplakken met afplaktape.
  • Kapotte tegels? Vervang deze dan alvorens te gaan verven. Dit kan een tegel met ongeveer dezelfde kleur zijn. Na het verven is het verschil niet meer te zien.

Stap 2: tegels verven

Het beste is om de slag te gaan bij daglicht. Hiermee voorkom je dat je stukjes overslaat. Verf aan de hand van de volgende stappen:

  • Roer de tegelverf goed door met een roerhoutje en doe wat verf in een verfbakje.
  • Verf eerst de randen die zijn afgeplakt. Ga daarna verder met de voegen. Doe dit met de verfkwast.
  • Breng de tegelverf royaal aan. Doe dit in verticale banen. Verdeel het vervolgens in horizontale richting. Werk hierbij van boven naar beneden. Hiermee kun je lopers en stof zoveel mogelijk vermijden. Rol het nog even na om geen strepen in het schilderwerk te krijgen.
  • Voor het beste effect is het raadzaam is om een tweede of derde laag aan te brengen. Wacht minstens 24 uur voordat je een volgende laag aanbrengt. Schuur het tussendoor nog licht met een schuurvliesje.

Stap 3: afwerking

Verwijder de afplaktape wanneer de verf nog nat is. Als je deze tape langer laat zitten, is de kans aanwezig dat de verflaag beschadigd of meekomt bij het verwijderen. Heb je de roller en/of kwast nog nodig voor een volgende laag? Doe deze dan in folie of een plastic zak. Zorg dat deze is afgeplakt, zodat er geen lucht bij kan komen. Anders drogen ze in. Helemaal klaar met verven? Dan kunnen ze gedroogd worden en bij het huishoudelijk afval. Wil je de materialen schoonmaken? Maak deze dan schoon in een emmer met water en zet ze in een potje met terpentine. Onthoud dat terpentine en acrylverf schadelijk is voor het milieu. Ook al is deze laatste oplosbaar in water. Ga zorgvuldig met de materialen om. Natte verfresten en materialen dienen ingeleverd te worden bij het Klein Chemisch Afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in