Waarom iedereen zou moeten koken op een inductie kookplaat

0
4603
inductie koken

Op inductie koken is veilig, schoon en snel. Door middel van speciale straling wordt alleen het kookoppervlak en de pan verwarmd. Dit zorgt ervoor dat het een relatief veilige manier van koken is. Daarnaast is de plaat – door het gladde oppervlak – gemakkelijk te reinigen. Er kan gesteld worden dat het koken op een inductie kookplaat vele voordelen kent. Wat zijn deze voordelen? Waarom is het zo fijn om op inductie te koken? Wat zijn de voordelen ten opzichte van koken op gas? We hebben alle voor- maar ook nadelen voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt inductie koken?

In de jaren tachtig werd het inductie koken uitgevonden door William Stanley Jr. Hiermee heeft hij de eerste stap gezet in hoe wij eten bereiden en leven. Een pan op een inductie-kookplaat wordt verwarmd door zogenoemde elektromagnetische straling. De inductiekookplaat zelf blijft koel, alleen de pan wordt verwarmd. Zodra de pan van de kookplaat wordt gehaald, zal het verwarmingsproces stoppen. Dit komt doordat er geen elektromagnetisch veld meer gemaakt wordt. Bij het koken op inductie werken de pan en de inductiekookplaat namelijk samen. Er zal geen warmte ontstaan zonder een pan. Dit in tegenstelling tot andere vormen van koken.

Voordelen van koken op inductie

Koken op inductie is snel, veilig en hygiënisch. Het voordeel van inductiekoken is dat alleen de bodem van de pan warm wordt. De kookplaat wordt niet verwarmd. Hierdoor gaat er nauwelijks energie verloren. Hierdoor is inductie een stuk zuiniger. Je verspilt minder energie. Iets wat bij andere kookvormen wel het geval is, zoals bij koken op gas. Hierbij gaat er vrij veel warmte van de gasvlam langs de pan. Hierdoor gaat er veel warmte en energie verloren. Een ander voordeel van inductie is dat de vlam nooit in de pan slaat. Daarnaast is de temperatuur goed te regelen. Dit kan bijna tot op de graad nauwkeurig. Hierdoor heb je een nauwe controle over je bereiding. Na het bereiden van je eten kun je de kookplaat gemakkelijk schoonmaken.

Nadelen

Het nadeel van inductie koken is dat niet alle pannen geschikt zijn voor op inductie. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een magnetisme. De pan moet contact maken en het zogenoemde magnetische veld sluiten. Als dit niet gebeurt, zal er ook geen warmte worden opgewekt. Dit betekent dat je niet kunt koken. Raadzaam is daarom om de juiste pannen te gebruiken. De kwaliteit van de te gebruiken pannen is essentieel om je eten goed te kunnen bereiden.

Welke pannen kun je gebruiken?

Er kan dus gesteld worden dat er voor inductie koken speciale pannen benodigd zijn. De pannen moeten magnetisch zijn. Raadzaam is om pannen te kiezen met een dikke bodem. De warmte kan dan extra goed opgewekt en verdeeld worden. Een voorbeeld is de zogenoemde tri-ply pan. Deze geleiden de warmte goed over de hele pan. Ze zijn gemaakt van meerdere lagen metaal die magnetisch zijn. Hierdoor wordt een optimale geleiding van warmte bereikt. Pannen die geschikt zijn voor inductie zijn te herkennen aan een specifiek symbool of logo. Gebruik de pannen – die je op inductie wilt gebruiken – niet op een gaskookplaat. Ze zullen dan minder goed werken op inductie. De gasvlam geeft namelijk geen gelijkmatige warmte af, waardoor er vervorming van een pan kan ontstaan. De bodem is niet meer glad, wat geen ideale omstandigheid is voor koken op inductie. Ze zullen minder warm worden.

Pannen met een dikke bodem

Daarnaast zijn pannen met een bodem van diverse lagen metaal ook geschikt. Denk aan gietijzeren pannen. Deze hebben altijd dikke wanden en bodems. Dit is te merken aan het gewicht, ze zijn erg zwaar. Concluderend kan er dus gesteld worden dat het materiaal van de bodem van de pan belangrijk is. Deze moet magnetisch zijn. Let ook op de vermelding van de fabrikant. Tegenwoordig is het echter zo dat de meeste pannen goed werken op inductie. Wil je weten of de pannen geschikt zijn voor inductie? Dit kun je testen aan de hand van een magneet. Als de magneet aan de onderkant kleven, dan is een pan magnetiseerbaar en geschikt voor inductie. Als deze niet blijft kleven, dan zal een pan misschien werken, maar niet de beste resultaten geven bij het koken. Wil je meer weten over pannen? Lees dan het artikel over inductie pannen.

Minst gevaarlijke manier van koken

Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Koken op gas is gevaarlijker, omdat er hierbij sprake is van open vuur. Hierdoor ontstaat er regelmatig vlam in de pan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat gas gaat lekken. Dit kan uiteindelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Omdat een keramische kookplaat heel heet wordt, kan het voorkomen dat jij jezelf brandt of dat een voorwerp (dat in aanraking komt) smelt of verbrandt. Dit is bij inductiekoken niet mogelijk. Alleen de bodem van de pan wordt opgewarmd. Het enige risico is dat jij jezelf brand aan de hete pan. Dit kan echter bij elke vorm van koken voorkomen.

Grote mate van controle

Bij inductie koken is er sprake van zeer veel controle over het bereiden van je eten. Tot op de seconde kan iets verwarmd worden. En dat ook nog eens op de graad af nauwkeurig. Zet bijvoorbeeld een klein pannetje met melk op de kookplaat en de kookzone 2 minuten op 70 graden laten verwarmen. Na het afgaan van het signaal, weet je dat de melk de juiste temperatuur heeft. Even geen tijd om het pannetje eraf te halen? Dat is geen probleem, de kookzone wordt vanzelf uitgeschakeld. Je hoeft dus niet bang te zijn voor overkoken. Iets wat je bij andere manieren van koken niet hebt. Verder is de kookplaat snel warm, maar ook weer snel afgekoeld. Dit doet de kookplaat in alle stilte. Je hoort dus vrijwel niks tijdens het koken, alleen het geluid van kokende pannen.

Kosten van koken op inductie

De goedkoopste inductieplaten kun je al aanschaffen voor een bedrag rond de honderd euro. Daarnaast is inductie is een stuk goedkoper in gebruik, vergeleken met bijvoorbeeld koken op gas of een keramische kookplaat. Bij inductie wordt ongeveer 80 tot 90 procent omgezet in warmte. Bij gas ligt dit lager, namelijk rond de 50 tot 60 procent. Dit betekent dat er bij deze laatste meer energie – en daardoor geld – verloren gaat. Verder past de kookzone zich aan de omvang van de pan aan. Er wordt geen warmte opgewarmd op plekken waar geen pan staat. Daarnaast kun je met de juiste pannen nog meer besparen met het koken op inductie.

Schoonmaken van inductie

Een inductiekookplaat schoonmaken is heel eenvoudig. Het is een stuk eenvoudiger dan het reinigen van een gasfornuis. De inductieplaat is volledig plat, waardoor je deze gemakkelijk schoonveegt. Het glazen oppervlak kun je afnemen met een vochtige doek en allesreiniger. Het kan ook vanuit een warm sopje met afwasmiddel worden gedaan. Wrijf de kookplaat – na elke kookbeurt – na met een schone en vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Waterkringen en kalkresten kunnen eventueel worden verwijderd met schoonmaakazijn. Ga niet met schuurmiddelen aan de gang. Dit zal de kookplaat beschadigen. Hetzelfde geldt voor zuurhoudende middelen (citroen) en soda. Deze laatste zal zorgen voor verkleuringen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in