Downdraft pannen, speciaal voor kookplaten met afzuiging

0
17670
Downdraft pannen

Een afzuigmechanisme in je kookplaat wordt steeds populairder. Sinds het merk Bora deze techniek op de kaart heeft gezet, hebben meerdere fabrikanten een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem in hun assortiment opgenomen. Een logisch gevolg hiervan is dat onder andere Bora pannen heeft ontwikkeld die hier speciaal voor geschikt zijn. Deze Bora pannen zijn algemeen bekend als downdraft pannen.

Dit maakt downdraft pannen bijzonder

Downdraft pannen zijn pannen waarbij de wasem naar beneden vrijkomt. Dit heeft onder andere als voordeel dat de afzuiging op de kookplaat beter wordt bereikt. De stoom en kookluchten worden als het ware naar beneden geblazen. Zo wordt het voor de geïntegreerde afzuiging makkelijker en verbruikt hij daardoor minder energie tijdens het afzuigproces. En zo zijn er meer pluspunten toe te kennen aan downdraft pannen.

Praktisch gemak van downdraft pannen

Naast het feit dat speciale pannen voor kookplaten met geïntegreerde afzuiging de wasem naar beneden afvoeren, hebben ze ook andere voordelen. Zo kun je gemakkelijker kookvocht afgieten. Doordat de wasemopening zich onder het deksel bevindt, is het niet nodig om de deksel schuin op de pan te zetten. Dit is toch altijd een beetje lastig omdat de deksel dan minder stabiel op de pan ligt.

Koken met pannen voor kookplaatafzuiging

Uiteraard kun je op alle kookplaten met downdraft pannen koken. En andersom geldt dit ook. Je kunt met gewone pannen op een kookplaat koken waarbij afzuiging zich in de kookplaat bevindt. Toch is het bij pannen hoger dan 21 centimeter dan aan te bevelen om de deksel schuin op de pan te plaatsen. Hierdoor breng je de kookluchten en wasem meer in het bereik van de afzuiging. Met speciale pannen voor kookplaatafzuiging kun je de pan gewoon sluiten met de deksel. De wasem en kooklucht wordt immers afgevoerd via de zij-uitgang.

Technologisch downdraft vernuft

Er is goed nagedacht over de meest ideale kookpannen voor inductiekookplaten met een afzuigsysteem. Pannen voor het Bora systeem, zoals dit afzuigsysteem ook wordt genoemd, hebben een zij-ventiel waardoor kooklucht en wasem afgevoerd wordt. Dit ventiel kan doorgaans ook worden afgesloten door de deksel. Hierdoor wordt het kookproces intenser en blijven smaken beter behouden. Ook de kooktijd zal korter worden en daardoor draagt dit technische vernuft bij aan energiebesparing.

Aanbod van downdraft pannen

Niet alleen heeft Bora pannen ontwikkeld voor afzuig geïntegreerde kookplaten, ook andere fabrikanten hebben deze trend gevolgd. Het merk Berghoff heeft ook een zeer uitgebreid assortiment in downdraft pannen. Een mooi aanbod met hele scherpe aanbiedingen op downdraft pannen vind je op deze website.

 

Soorten speciale pannen voor downdraft

Er zijn verschillende soorten en maten pannen verkrijgbaar die specifiek bedoeld zijn voor kookplaten met een afzuigsysteem. Voor ieder gerecht of maaltijd component is de juiste pan aan te schaffen. De verkrijgbare pannen verschillen voornamelijk in diameter en aantal liter inhoud. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is een unieke zijkant met opening en een deksel die het mogelijk maakt om kooklucht en wasem richting de kookplaat te sturen.

Losse deksels voor downdraft

Voor hapjespannen, koekenpannen en braadpannen zijn er speciale deksels verkrijgbaar. Met deze deksels kun je een pan dichtdraaien zodat er helemaal geen wasem vrijkomt. Bijvoorbeeld als het gerecht op lage temperatuur moet sudderen of wanneer je het slowcook principe wilt toepassen. Toch kan het ook met slowcooking handig zijn om tegen het eind van de bereidingstijd de deksel open te draaien. Op die manier kun je kookvocht laten verdampen, en naar beneden afvoeren, zodat je saus bijvoorbeeld kunt laten indikken.

Design downdraft pannen

Bora pannen en andere downdraft pannen hebben een specifiek en herkenbaar design. Juist doordat de zijkant van de pan er anders uitziet dan normale pannen, krijgen deze kookplaat-afzuiging pannen een unieke uitstraling. De inductie downdraft pannen zien er zeer functioneel uit en zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal. Ze passen daarom ook uitstekend in iedere keukenstijl. Van industrieel tot landelijk, van modern tot klassiek. Als je deze pannen op een inductiekookplaat ziet staan, dan weet je direct dat er zorg en aandacht wordt besteed aan koken.

Aanbod van pannen met downdraft

Het spreekt voor zich dat je downdraft pannen per stuk kunt aanschaffen. Toch kun je bij combinatie aankopen vaak tegen een gereduceerd bedrag verschillende formaten aanschaffen. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen wanneer je op zoek gaat naar een set downdraft pannen. Dan heb in één aankoop alle pannen die je nodig hebt om optimaal te genieten van je kookplaat met geïntegreerde afzuiging.

Wennen aan pannen voor werkbladafzuiging

Na jarenlang met normale pannen te hebben gekookt kan het natuurlijk zijn dat je even moet wennen aan deze speciale downdraft pannen. Het is dan ook verstandig om jezelf deze tijd te gunnen. Wellicht ben je sceptisch over deze speciale pannen of misschien vind je het een overbodige aanschaf. Toch ligt het in de lijn der verwachting dat je snel vele voordelen zult ervaren tijdens het gebruik:

Minder overlast

Je zult zien dat de afzuiging van stoom en kookluchten effectiever is, waardoor je in huis en in de keuken minder last hebt van wasemoverlast. Je hoeft ook de afzuiger minder hoog te zetten tijdens het koken. Het afzuigsysteem doet dan stiller zijn werk en je hebt niet zoveel geluidsoverlast.

Veiliger

Koken met downdraft pannen is ook veiliger. Zo hoef je de deksel immers niet schuin op de pan te houden bij het afgieten. Hierdoor is je grip op de pan gewoon steviger, vaster en dus veiliger. Zeker met zeer hete vloeistof is dat een groot pluspunt.

Smaakvoller

Doordat je het gerecht of de componenten van je gerecht kookt met de deksel op de pan, blijven smaken beter behouden. De bereiding is namelijk intenser en omdat dampen niet allemaal verloren gaan, komt de aroma van kruiden en specerijen weer terug in hetgeen dat in de pan zit.

Kortom, er zijn voldoende gegronde redenen om deze speciale pannen aan te schaffen wanneer je kookt op een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem. En of je nu voor Bora pannen of downdraft pannen van een ander merk kiest, de technische aanpassing van de pannen versterkt het samenspel met de werkbladafzuiging en zal hierdoor bijdragen aan jouw kookplezier en gemak tijdens jouw culinaire inspanningen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in