Een CBW erkend bedrijf moet consument zekerheid bieden

4
3689
CBW erkend

Kopen bij een CBW-erkende winkel heeft veel voordelen en geeft een stuk meer zekerheid. Bijvoorbeeld op het gebied van aanbetalen, garantie en klachtenafhandeling. Wat betekent een winkel die CBW-erkend is? Wat zijn de voordelen van het kopen van bijvoorbeeld een meubelstuk bij een CBW-erkende winkel?

Wat is CBW en hoe herken je het?

Een CBW-erkende winkel heeft voldoet aan bepaalde voorwaarden. Door zich te laten erkennen, kunnen ze de consument een speciale garantie bieden. De consument wordt op deze manier extra beschermd. Bijvoorbeeld bij een faillissement. Een erkende winkel kun je herkennen aan de speciaal ontwikkelde stickers. Deze moeten op de ruit van de winkel – met het huidige jaartal – zijn geplakt. Daarnaast moet het CBW-logo op de website van de desbetreffende zijn geplaatst. Op de website zijn alle aangesloten winkels te vinden.

Waarom CBW?

Een CBW-erkende winkel biedt diverse voordelen. Er worden algemene voorwaarden gehanteerd, die jou als consument beschermen, maar ook meer zekerheid geven. Dit wordt gedaan aan de hand van garanties. Denk aan garantietijd, maar ook garanties op het gebied van aanbetalen en afhandelen van klachten. Hierdoor heb je meer zekerheid over je aankoop. Zeker wanneer het een grote aankoop betreft, zoals een keuken of badkamer, kan zekerheid een fijn gevoel geven en uitkomsten bieden. Meestal doe je dan een aanbetaling (tot maximaal 50%). Na een faillissement is het wel zo fijn dat je niet zomaar je geld kwijt bent.

Wat voor garanties?

De CBW-erkende winkels erkennen een regeling met drie soorten garanties. De eerste is een drie jaar (afbouwende) productgarantie. Er wordt in dit geval een extra goede productgarantie geboden. Indien er klachten zijn, worden die onpartijdig afgehandeld. Hiervoor is de onafhankelijke Geschillencommissie Wonen. Er wordt een passende oplossing bezorgd. De laatste is een aanbetalingsgarantie. Dit betekent dat de aanbetaling is gegarandeerd. De garantieregeling wordt alleen verleend door de winkel die zich hebben aangesloten bij INretail. Dit is de grootste branchevereniging op het gebied van retail non-food.

Algemene voorwaarden

Naast de drie genoemde garanties hanteren de erkende winkels de algemene voorwaarden die hier bij horen. Deze voorwaarden zijn opgesteld om de consument extra goed te kunnen beschermen. Alle regels die van belang zijn wanneer je iets koopt – zijn hierin opgenomen. Denk aan (aan)betalen, levertijd, levering, annulering en garantie. De voorwaarden zijn samen met de Consumentenbond opgesteld. De voorwaarden zijn op de website van CBW terug te vinden.

Welke winkels kunnen CBW-erkend worden?

Bruidsmodewinkels en woonwinkels kunnen CBW-erkend worden. Denk woonwinkels met producten zoals keukens, vloeren, gordijnen, meubels, badkamers, zonwering en dergelijke. De winkels moeten aan de opgestelde voorwaarden voldoen. Daarnaast moet de winkels de voorwaarden van de CBW erkenning hanteren. Ze nemen deel aan de Stichting Garantieregelingen CBW (SG CBW) en de Stichting Erkenning Wonenbranche (SEW). Hiermee kan de klant een speciale garantie worden geboden, welke andere winkels niet kunnen bieden. Via de website van het keurmerk zijn alle winkels te vinden die CBW-erkend zijn. Vul de postcode in om de dichtstbijzijnde winkel te vinden.

Faillissementen

Het kan voorkomen dat je een aanbetaling doet en de winkel vervolgens failliet wordt verklaard. In dit geval wordt er – door de rechter – een curator aangewezen. Als gedupeerde kun jij je dan melden bij de curator. Als deze aangeeft dat hij of zij je in dit geval niet verder kan helpen, kan je een beroep doen op een aanbetalingsgarantieregeling van CBW. In dat geval wordt er geen geld uitgekeerd, maar is er recht op een vervangende koop. Het aanbetalingsbedrag wordt in mindering gebracht. Dit zal maximaal 25% zijn. voor sanitair, keukens en harde vloeren wordt er 15% gehanteerd. Dit biedt je een stukje meer zekerheid. De laatste faillissementen kun je terug vinden op de website van CBW.

Voorbeeld

‘Een tijd terug heb ik een nieuwe bank aangeschaft. Hiervoor heb ik 25% van het aankoopbedrag aanbetaald. Een paar weken later reed ik langs de winkel en zag ik dat de winkel dicht was vanwege een faillissement. De bank was nog niet geleverd, wat ook zou betekenen dat ik mijn aanbetaling kwijt was. Wat was ik blij dat ik mijn aankoop bij een CBW-erkende winkel heb gedaan. Ik kon een vervangende koop doen bij een andere CBW-erkende winkel. Hierbij is de aanbetaling verrekend en was ik geen extra geld kwijt.’

Doe daarom je aankoop bij een CBW-erkende winkel

Bovenstaand voorbeeld is goed afgelopen. Maar hoe vaak komt het wel niet voor dat iemand zijn geld gewoon kwijt is? Zeker in deze tijd komen faillissementen helaas erg vaak voor. Daarom kan het zeker de moeite waard om je aankoop bij een erkende winkel te doen. Door middel van de website van CBW kun je controleren of de desbetreffende winkel erkend is. Dit zorgt voor een veilige aankoop en goede garantie op je aangeschafte product. Is een winkel niet erkend? Kijk dan even naar andere winkels in de buurt. Wellicht biedt deze hetzelfde product aan.

Welke rechten heb je niet?

Kopen bij een CBW-erkende winkel betekent niet dat je alle rechten hebt. Een product kan bijvoorbeeld niet zomaar geannuleerd worden. In de wet staat geschreven dat een koop een koop is. Annulering kan alleen met medewerking van de winkelier of wanneer de Wet op de Colportage van kracht is. Bijvoorbeeld als je iets via internet, televisie of aan de deur koopt. In dit geval heb je 14 dagen bedenktijd. Hetzelfde geldt voor ruilen. Dit is een gunst en geen recht. De winkelier stelt dit meestal van te voren vast en je vindt het vaak terug op de kassabon of via een mededeling in de winkel. Ruilen mag alleen als het product niet beschadigd en niet gebruikt is. In sommige gevallen wordt het principe koop is koop aangehouden. In dit geval krijg je vaak een tegoedbon.

4 REACTIES

  1. Ik heeb 25 -11-2019 een bed gekocht bij Swiss-Sense demotoren leven een eigen leven De.monteurs zijn al 5 keer geweest En hetis nog steeds niet verholpen.wat kunnen.mijn eisen nu zijn in totaal heb ik er 6maanden op geslapen Graag een advies van u

    • Stuur ze een bericht waarin u ze sommeert binnen een gestelde termijn (bv 1 maand) het probleem te verhelpen. Ander gaat u gebruik maken van juridische bijstand…

  2. wat te doen als je een bank bij woonsquare koopt en de kleur is anders?
    De e zaak laat het afweten ? de bank is 22-4 2020 geleverd en na vele mails en telefoontjes tot op heden heen succes . het is een kwalijke zaak .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in