Centraal afzuigsysteem: wel of niet handig voor keukenventilatie?

2
30320
Centraal afzuigsysteem

Steeds meer huizen hebben een centraal afzuigsysteem, ook wel mechanische ventilatie of centrale mechanische ventilatie (cmv) genoemd. Dat is een geautomatiseerd systeem dat 24 uur per dag lucht afzuigt uit je huis. Er zitten vele voordelen aan, maar er zijn ook een paar speciale aandachtspunten. Hoe regel je bijvoorbeeld de keukenventilatie met zo’n centraal afzuigsysteem?

De standaardoplossing voor een centraal afzuigsysteem

In veel situaties hoef je überhaupt niets te doen. Een cmv heeft namelijk bijna altijd directe afzuiging in ten minste drie kamers: de badkamer, het toilet en de keuken. Dat kun je zien aan een onopvallend afzuigventiel of -rooster in de muur of het plafond. De mate van ventilatie is niet of nauwelijks (met twee of drie standen) regelbaar. Alle kookluchtjes worden dus vanzelf afgezogen. En voor veel mensen is dat afdoende. Lekker gemakkelijk!

Motorloze afzuigkap

Je moet je echter wel realiseren dat de afzuigunit niet noodzakelijkerwijs dichtbij het fornuis is aangebracht. Als je dus veel en/of intensief kookt, kan het zijn dat de standaardafzuigoplossing via cmv-afzuigventielen niet volstaat, en dat een afzuigkap vereist is. In dat geval is de eenvoudigste en goedkoopste optie een motorloze afzuigkap. Die is via een luchtkanaal verbonden met je mechanische ventilatie, waardoor een motor niet nodig is. De effectiviteit van deze oplossing is niet enorm, en dat komt door het relatief geringe vermogen. Een centraal afzuigsysteem is ontworpen om 24 uur per dag een vrij constante hoeveelheid lucht af te zuigen, en dat is niet of slechts beperkt tijdelijk te verhogen in een specifieke ruimte.

Recirculatie

Een andere benadering is een afzuigkap met recirculatie. Die voert de lucht niet af, en is dus ook niet aangesloten op de cmv. Toch kan recirculatie behoorlijk effectief zijn. Via speciale filters wordt namelijk de kookdamp eerst ontdaan van vocht en de meeste luchtjes voordat deze weer in circulatie wordt gebracht. Verbrandingsgassen kunnen echter niet worden geneutraliseerd, enkel geurvrij worden gemaakt. Dat is echter geen nadeel meer als je toch al mechanische ventilatie hebt in je keuken. Ook deze oplossing is betrekkelijk goedkoop.

Hybride systemen

Er zijn tegenwoordig ook fabrikanten, zoals ATAG, die een hybride (“duo”) afzuigsysteem aanbieden, waarbij recirculatie wordt gecombineerd met afzuiging. De normale afzuiging wordt dan aangevuld met randafzuiging van het recirculatiesysteem, waardoor je veel krachtigere afzuiging krijgt. Er zit nog wel een fors prijskaartje aan dergelijke technologieën, maar het is veelbelovend.

Kap met motor

Het lastige van de standaardoplossing is namelijk dat je niet zomaar meer vermogen kunt geven aan de afzuigunits van je cmv in de keuken. En als het al kan – als je een heel luxe cmv hebt – dan is de afzuigcapaciteit doorgaans nog niet even hoog als die van een krachtige gemotoriseerde afzuigkap. Je zou misschien denken: dan combineer je de cmv toch gewoon met een gemotoriseerde kap? Helaas is dat te simpel gedacht. Als je namelijk lucht in het systeem forceert door het er via een afzuigkapmotor in te blazen, is de kans groot dat het er elders weer uitkomt. Dan ruikt je badkamer opeens naar spruitjes. Geen goed idee dus, en bijvoorbeeld ook verboden in veel appartementengebouwen met cmv.

Er is wel een andere mogelijkheid: een gemotoriseerde kap met externe luchtuitlaat. Dat is de duurste oplossing, maar ook de meest flexibele én de beste qua keukenafzuiging. Laat je vooraf wel goed informeren over de mogelijkheden en of het inderdaad gecombineerd kan worden met je centrale afzuiging. Zo heb je bij extra luchtafzuiging ook extra luchttoevoer nodig om een goede en gezonde ventilatiewerking te behouden.

Keukenventilatie combineren met een centraal afzuigsysteem Hoewel een centraal afzuigsysteem prima werkt om de ventilatie in je huis te reguleren, heeft het niet altijd voldoende capaciteit om alle keukendampen effectief af te voeren. Het kan dan verstandig zijn om aanvullende maatregelen te treffen, zoals het installeren van een motorloze of recirculatieafzuikap. Afhankelijk van hoe vaak je achter het fornuis staat, kan het zelfs lonen om een aparte gemotoriseerde afzuiginstallatie met externe afvoer aan te brengen. Zo sta je altijd met plezier in de keuken!

2 REACTIES

    • Wij (produccenten) adviseren om dit in ieder geval 1 keer per jaar te (laten) doen. Hiermee garandeert u een optimale werking van uw afzuigsysteem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in