Keukenmengkranen zijn er in vele soorten en maten, welke is geschikt?

0
5068
Keukenmengkraan

De kraan is een echte blikvanger in de keuken, en vaak is het ook nog eens het meest gebruikte onderdeel. Er worden daarom hoge eisen aan gesteld, en dus kan het nog knap lastig zijn om een keuze te maken. Wat valt er eigenlijk allemaal te kiezen aan een keukenmengkraan, en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Kies voor een kwaliteit keukenmengkraan

Goedkoop is niet altijd duurkoop, maar wel bij keukenmengkranen. Dat wil niet zeggen dat je er meteen heel erg veel geld aan moet uitgeven, maar wel dat je niet te veel moet bezuinigen. Door het vele gebruik treedt er al snel slijtage of zelfs lekkage op als de kwaliteit niet goed is, en door de grote visuele impact kan een matig ontwerp sterk afbreuk doen aan je keukeninrichting. Het uitgangspunt bij het uitkiezen is dus dat je een kwalitatief hoogwaardig product neemt. Doe bijvoorbeeld alleen zaken met gerenommeerde (web)winkels en keukenzaken, of richt je op gerenommeerde merken zoals BRITA, Damixa, GROHE, Hansgrohe of Rubio.

Hoogte en vorm keukenmengkranen

Vervolgens kun je aan de slag met het gebruiksgemak en de functionaliteit. De hoogte en de vorm zijn daarvoor zeer bepalend. Kijk eerst naar de afmetingen van je gootsteen, en vooral de diepte. Daarmee kun je uitzoeken wat de beste hoogte van de keukenmengkraan en de uitloop is. Het hangt trouwens ook af van de gewenste toepassingen. Als je bijvoorbeeld regelmatig hoge pannen of zelfs emmers wilt vullen, is een hoge uitloop aan te bevelen. Als dat echter niet zo belangrijk is, kun je misschien beter een wat lagere uitloop kiezen. Dat spettert minder, en ziet er soms ook beter uit.

De vorm is vooral een stijloverweging. Sommige mensen vinden een C- of U- vorm mooier, andere mensen prefereren een L-vormige uitloop. Het is maar net wat er bij je keuken en bij je smaak past. Heb je bijvoorbeeld een heel vierkante gootsteen, dan is een bolronde kraanvorm geen logische keuze.

Eén of twee hendels?

Hoeveel hendels je wilt, is doorgaans vrij eenvoudig te bepalen. Twee hendels passen in een meer traditioneel interieur en zijn in veel gevallen alleen te verkiezen als het goed bij je inrichting past. Er zijn namelijk een paar nadelen aan dit soort keukenmengkranen. De bediening is wat minder gemakkelijk, zeker als je iemand bent die graag met de ene hand pannen en andere zaken onder de kraan houdt en met de andere hand de bediening regelt. Daarnaast is er vaak sprake van een drukverlaging bij het aanpassen van de watertemperatuur en/of de stroomsnelheid. Dat maakt de temperatuurregeling minder voorspelbaar, en kan ook verontwaardigde kreten ontlokken aan huisgenoten die net onder de douche staan.

Handdouche

Een handdouche aan de uitloop en een uittrekbare uitloop vergroten het gebruiksgemak en de mogelijkheden enorm. Het is dan ook geen wonder dat je die vaak in professionele keukenomgevingen ziet. Het is heel fijn in het gebruik als je meer dan één gootsteen hebt, en vuile vaat en groentes zijn er zo mee gereinigd. Daarom zijn keukenmengkranen met handdouche in opkomst. Wel is de prijs op dit moment nog wat hoger en het aanbod wat lager. Daarnaast past het minder strakke aanzien niet in ieder interieur.

Stijl en design

Het design is voor veel mensen bijna even belangrijk als de functionaliteit. Dat hebben de fabrikanten ook door, en dus is er overweldigend veel keuze in stijlen en designs. Denk bijvoorbeeld aan retro, modern, minimalistisch of nostalgisch.

Naast persoonlijke voorkeur is vooral de rest van je keukenontwerp belangrijk bij het maken van een keuze. Een keukenmengkraan mag best een iets dissonante toets aanbrengen, maar je moet niet overdrijven. Een veel gemaakte fout is dat er een ontwerp wordt uitgezocht dat te veel aandacht naar zichzelf toetrekt. Als de kraan het meest beeldbepalende aspect van je inrichting is, gaat er bijna altijd iets verkeerd.

De kleurkeuze is doorgaans conservatief: zo’n beetje alle ontwerpen zijn standaard uitgevoerd in blinkend chroom of mat roestvrijstaal. Het kan echter lonen om daar een beetje van af te wijken. In een landelijke inrichting kan messing of brons ook uitstekend, en zwarte of witte elementen op bijvoorbeeld de knoppen kunnen veel karakter toevoegen.

Materiaal

Het materiaal biedt weinig keuzevrijheid. Het binnenwerk van een kwaliteitskraan moet van messing of rvs zijn, en het mengmechaniek idealiter van keramiek. Dat zorgt voor een superieure levensduur. Als er andere materialen zijn gebruikt, moet je je goed laten voorlichten over de voor- en nadelen.

Prijs

Er is een enorme variatie in prijzen: van enkele tientjes tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Over het algemeen is een kwaliteitskraan al verkrijgbaar vanaf circa 50 tot 100 euro. Voor veel minder is de kwaliteit doorgaans niet te vertrouwen.

De meerprijs komt vaak in bescheiden mate door extra functionaliteit, zoals een handdouche of waterbesparende technologie. De rest betaal je voor het design en de naam van de fabrikant. Of dat het waard is, moet je zelf bepalen…

De beste keukenmengkraan uitkiezen

De keuze voor een goede keukenmengkraan gaat niet over één nacht ijs. Het is immers een zeer beeldbepalend voorwerp in je keukeninterieur, en je zult er veel gebruik van gaan maken. Neem dus rustig de tijd voor het uitkiezen, bespaar niet op kwaliteit en geniet van je keuze! Vergelijk keukenmengkranen online, deze zijn in de regel goedkoper dan bij een speciaalzaak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in