Dat de ontwikkelingen op het gebied van werkbladafzuiging niet stil staan moge duidelijk zijn. Met de Novy Panorama introduceert de Nederlandse specialist op het gebied van afzuigkappen een verassende aanvulling. De Novy one groeide in een jaar tijd al uit naar een gewilde oplossing om nare luchtjes bij de kookplaat af te zuigen. De panorama is een mooie oplossing voor werkbladafzuiging in de stijl zoals we die van Novy kennen, verassend, innoverend, en kwalitatief hoogwaardig.

De Novy panorama biedt design oplossing voor werkbladafzuiging

Inmiddels is het principe van werkblafzuiging al een bij een groter publiek bekend. Mochten de voordelen niet bekend zijn dan loop ik ze graag nog even door. Afzuiging direct aan de kookplaat, betekent geen hinderlijke afzuigkap meer in uw keuken. Vooral bij eilandkeukens een gewilde oplossing. Niet alleen het esthetische voordeel maar ook de effectiviteit van afzuiging mag een groot voordeel zijn t.o.v. traditionele afzuiging. Ook een bedrijf als Novy met een bijzonder mooie collectie aan afzuigkappen onderkent de opmars en daarmee de (toekomstige) ondergang van de standaard afzuigkap. Een andere prettige eigenschap is het geluidsniveau. Aangezien het geluid niet op oorhoogte maar onder het aanrechtblad ontstaat, heeft werkbladafzuiging een ander geluidsniveau. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de effectiviteit van een werkbladafzuiging een stuk hoger ligt dan bij een traditionele afzuigkap. Bora behaalt een cleanrate van 100%, wat betekent dat alle luchten worden gefilterd. Nu is het wel de vraag of deze cleanrate ook gerealiseerd wordt bij hogere pannen? Novy heeft met de one en panorama in elk geval een geducht wapen om op elke hoogte bij de bron af te zuigen.

Afzuigen aangepast aan de afmeting van een pan

We zagen het al bij de Novy one, een uittrekbare unit welke de afzuiging in zich heeft. Vanuit ervaring in ieder geval een goed werkende oplossing, welke bij gebruikers veel lof wordt geoogst. De panorama heeft deze functie ook in zich, maar werkt volledig automatisch. Een hogere pan betekent, een hogere stand van het afzuiggedeelte. In tegenstelling tot one bevindt het afzuiggedeelte zich aan de achterzijde van (en in) de kookplaat. Daarmee lijkt me ook een einde te komen aan de downdraft. (een afzuigunit welke achter de kookplaat wordt geplaatst) Tenminste alleen het argument van een gaskookplaat gecombineerd met kookplaat afzuiging zou een downdraft nog kunnen verantwoorden, en zelfs daar zijn betere oplossingen voor.

De doorkijk van de novy panorama mag een charmante en praktische oplossing genoemd worden. Wederom laat Novy zien dat het van een producent van toch wel wat oubollige afzuigkappen, het gezicht krijgt van innoverende producten die er ook nog mooi uit zien. U kunt alleen niet meer ongezien met u vingers in de pan zitten, maar dat nemen we voor lief..

Pannen naast elkaar ipv achter elkaar

De novy panorama heeft haar kookzones naast elkaar gerangschikt. Als u wat kleiner bent kan dit een ergonomisch voordeel zijn. U hoeft niet meer over de voorste pannen heen te reiken. Net allemaal wat praktischer. De 4 octogonale inductiezones hebben een vermogen tot 3700 Watt. Hiermee heeft u voldoende “power” om stevig te roerbakken met een zweem van wokken. Er zijn 2 brugfuncties inbegrepen en dat maakt het grillen op de bij te leveren grilpan tot een waar feest. Heerlijk voor gegrilde groentes, vis en vlees. Hiervoor heeft het apparaat een aparte grilfunctie, alleen al een reden om hiervoor te kiezen.

Bij meerdere merken (Neff, Bora BFIA) zien we de speciale warmhoudfuncties. Hiermee kunt u uw kookproces verder tot in de puntjes beheersen.

Naast de timerfunctie (per kookzone instelbaar) biedt de panorama een automatische aankookautomaat, restwarmte indicatie, automatische panherkenning , een kookwekker en een stop en go functie. Allemaal specificaties die u bij de meeste concurrenten ook terugvindt.

Aandachtspunten

Mocht u kiezen voor de Novy panorama als uw werkbladafzuiging dan zijn er ook een aantal punten welke u niet uit het oog mag verliezen. U zult een keuze moeten maken voor een afzuiging naar buiten of een recirculatie uitvoering. Novy werkt met vlakke buis aansluiting welke onder de plint wordt geleid. Vandaar wordt  de keuze gemaakt voor een afvoer naar buiten of een recirculatie oplossing. De laatste variant betekent een aansluiting op een monoblockfilter. Deze zorgt voor het filteren van de vieze luchten middels een koolstof cassette. Het voordeel van de ze oplossing is dat u 5 jaar lang geen koolstoffilters hoeft te vervangen, het nadeel is de afmeting van de box. Deze is namelijk ruim 80 cm breed en dat houdt in dat de montage onder een kast niet altijd eenvoudig is.

In tegenstelling tot Bora wordt de lucht wel buiten de keuken gebracht, hier zijn de meningen over verdeeld, maar het lijkt mij een betere oplossing dan uitblazen in de keukenkast. Het geluidsniveau wordt in het grotere monoblockfilter beter geabsorbeerd, minder geluid dus.

Inbouwen in keukenkast

De Novy panorama is relatief goed te monteren in een kast. De inbouwmaat vereist echter wel een kast van 90 cm. Dat is spijtig voor de IKEA keuken, want daar past hij niet (zomaar ) in. Daarnaast moet u rekening houden met onderliggende laden. Deze kunnen niet dieper zijn dan plm. 40 cm. Het voordeel is wel dat de bovenste lade te gebruiken is. Novy verkoopt haar producten echter alleen via zgn. premium sellers. U zult de panorama dan ook niet vinden op het internet. Uiteraard kunt u deze mooie oplossing door een premium seller laten inbouwen (sterker nog dit is voor de garantie noodzakelijk). De prijs van de Novy panorama zal rond de € 3799,00 komen.

Wilt u een Novy panorama laten inbouwen in uw keuken, dan verwijzen wij u graag naar een specialist op dit gebied. Zij bieden ook de mogelijkheid om een aangepaste IKEA kast te leveren welke de inbouw van de panorama mogelijk maakt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here