Nieuwe (door) kijk op werkbladafzuiging met de Novy panorama

0
16989

Dat de ontwikkelingen op het gebied van werkbladafzuiging niet stil staan moge duidelijk zijn. Met de Novy Panorama introduceert de Nederlandse specialist op het gebied van afzuigkappen een verassende aanvulling. De Novy one groeide in een jaar tijd al uit naar een gewilde oplossing om nare luchtjes bij de kookplaat af te zuigen. De panorama is een mooie oplossing voor werkbladafzuiging in de stijl zoals we die van Novy kennen, verassend en  innoverend. De vraag is natuurlijk of de kwaliteit van de panorama voldoet aan de hoge prijsstelling.

De Novy panorama biedt design oplossing voor werkbladafzuiging

Inmiddels is het principe van werkblafzuiging al een bij een groter publiek bekend. Mochten de voordelen niet bekend zijn dan loop ik ze graag nog even door. Afzuiging direct aan de kookplaat, betekent geen hinderlijke afzuigkap meer in uw keuken. Vooral bij eilandkeukens een gewilde oplossing. Niet alleen het esthetische voordeel maar ook de effectiviteit van afzuiging mag een groot voordeel zijn t.o.v. traditionele afzuiging. Ook een bedrijf als Novy met een bijzonder mooie collectie aan afzuigkappen onderkent de opmars en daarmee de (toekomstige) ondergang van de standaard afzuigkap.

Geluidsniveau van kookplaat met afzuiging

Een andere prettige eigenschap is het geluidsniveau. Aangezien het geluid niet op oorhoogte maar onder het aanrechtblad ontstaat, heeft werkbladafzuiging een ander geluidsniveau. Dit blijkt uit  meerdere onderzoeken. De effectiviteit van werkbladafzuiging ligt namelijk een stuk hoger dan bij een traditionele afzuigkap. Bora behaalt een cleanrate van 100%, wat betekent dat alle luchten worden gefilterd. Nu is het wel de vraag of deze cleanrate ook gerealiseerd wordt bij hogere pannen? Novy heeft met de one en panorama, op eerste gezicht, in elk geval een geducht wapen om op elke hoogte bij de bron af te zuigen. Uit het verleden weten we dat de mechaniek van downdrafts zeer gevoelig kan zijn. Bij de Novy one hebben we daar al de nodige problemen mee gezien. Wellicht gaat dit bij de Panorama wel goed, maar wij zien dat toch nog wel als een risico.

Afzuigen aangepast aan de afmeting van een pan

We zagen het al bij de Novy one, een uittrekbare unit welke de afzuiging in zich heeft. Vanuit ervaring in ieder geval een goed werkende oplossing, welke bij gebruikers veel lof wordt geoogst. De panorama heeft deze functie ook in zich, maar werkt volledig automatisch. Een hogere pan betekent, een hogere stand van het afzuiggedeelte. In tegenstelling tot de one bevindt het afzuiggedeelte zich aan de achterzijde van (en in) de kookplaat. Daarmee lijkt me ook een einde te komen aan de downdraft. (een afzuigunit welke achter de kookplaat wordt geplaatst) Tenminste alleen het argument van een gaskookplaat gecombineerd met kookplaat afzuiging zou een downdraft nog kunnen verantwoorden, en zelfs daar zijn betere oplossingen voor.

De doorkijk van de novy panorama mag een charmante en praktische oplossing genoemd worden. Wederom laat Novy zien dat het van een producent van toch wel wat oubollige afzuigkappen, het gezicht krijgt van innoverende producten die er ook nog mooi uit zien. U kunt alleen niet meer ongezien met u vingers in de pan zitten, maar dat nemen we voor lief..

Pannen naast elkaar ipv achter elkaar

De novy panorama heeft haar kookzones naast elkaar gerangschikt. Als u wat kleiner bent kan dit een ergonomisch voordeel zijn. U hoeft niet meer over de voorste pannen heen te reiken. Net allemaal wat praktischer. De 4 octogonale inductiezones hebben een vermogen tot 3700 Watt. Hiermee heeft u voldoende “power” om stevig te roerbakken met een zweem van wokken. Er zijn 2 brugfuncties (panorama 1821) inbegrepen en dat maakt het grillen op de bij te leveren grilpan tot een waar feest. Heerlijk voor gegrilde groentes, vis en vlees. Hiervoor heeft het apparaat een aparte grilfunctie, alleen al een reden om hiervoor te kiezen.

Bij meerdere merken (Neff, Bora BFIA) zien we de speciale warmhoudfuncties. Hiermee kunt u uw kookproces verder tot in de puntjes beheersen. In de 1821 zijn deze verdeeld in 3 verschillende warmhoudniveau’s (42°C / 70°C / 94°C)

Naast de timerfunctie (per kookzone instelbaar) biedt de panorama een automatische aankookautomaat, restwarmte indicatie, automatische panherkenning , een kookwekker en een stop en go functie. Allemaal specificaties die u bij de meeste concurrenten ook terugvindt.

Novy Panorama leverbaar in type 1821 ,1831 en 1841

De in de voorgaande paragraaf beschreven 1821 is het topmodel binnen de Panorama serie. Hiernaast zijn 2 iets uitgeklede modellen leverbaar. Dit om het product toegankelijker te maken voor een breder publiek. De 1841 is € 400,00 goedkoper dan de 1821. Hiervoor levert u een flexzone in en ontbreekt de automatische pan herkenning en de grilfunctie. De afmetingen van de 1841 zijn gelijk. De 1831 is € 500,00 goedkoper dan de 1821. Qua specificaties komt deze overeen met de 1831 en levert u ook nog een kookzone in. Grotere zones dus op de 1831. De toevoeging van dit model is ons niet helemaal duidelijk. Laat ik het stellen, als je voor de Panorama kiest, kies dan, gezien het beperkte prijsverschil, altijd voor de 1821. Anders even doorsparen…

De recirculatie box is verre van ideaal

Mocht u kiezen voor de Novy panorama als uw werkbladafzuiging dan zijn er ook een aantal punten welke u niet uit het oog mag verliezen. U zult een keuze moeten maken voor een afzuiging naar buiten of een recirculatie uitvoering. Novy werkt met vlakke buis aansluiting welke onder de plint wordt geleid. Vandaar wordt  de keuze gemaakt voor een afvoer naar buiten of een recirculatie oplossing. De laatste variant betekent een aansluiting op een monoblockfilter. Deze zorgt voor het filteren van de vieze luchten middels een koolstof cassette. Het voordeel van de ze oplossing is dat u 5 jaar lang geen koolstoffilters hoeft te vervangen, het nadeel is de afmeting van de box. Deze is namelijk ruim 80 cm breed en dat houdt in dat de montage onder een kast niet altijd eenvoudig is. Sterker nog het kan een regelrechte ramp zijn weten we uit ervaring. Dit wordt veroorzaakt door de noodzaak de poten onder de kast te demonteren.

In tegenstelling tot Bora wordt de lucht wel buiten de keuken gebracht, hier zijn de meningen over verdeeld, maar het lijkt een goede oplossing. Tegenstanders zinden het niet prettig dat gefilterde kooklucht tegen de voeten wordt geblazen. Hierin biedt Bora dan weer een betere oplossing. Het geluidsniveau wordt in het grotere monoblockfilter beter geabsorbeerd, minder geluid dus.

Inbouwen in keukenkast

De Novy panorama is zeer lastig te monteren in een kast en vereist de nodige kennis. De inbouwmaat vereist  een kast van 90 cm. Dat is spijtig voor de IKEA keuken, want daar past hij niet (zomaar ) in. Daarnaast moet u rekening houden met onderliggende laden. Deze kunnen niet dieper zijn dan plm. 40 cm.

Novy verkoopt haar producten echter alleen via zgn. premium sellers. U zult de panorama dan ook niet vinden op het internet. Uiteraard kunt u deze mooie oplossing door een premium seller laten inbouwen (sterker nog dit is voor de garantie noodzakelijk). De prijs van de Novy panorama zal rond de € 3999,00 komen.

Wilt u een Novy panorama laten inbouwen in uw keuken, dan verwijzen wij u graag naar een specialist op dit gebied. Zij bieden ook de mogelijkheid om een aangepaste IKEA kast te leveren welke de inbouw van de panorama mogelijk maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in