Ook in een IKEA keuken is werkbladafzuiging mogelijk!

16
41870
ikea werkbladafzuiging

Dat IKEA sinds meerdere jaren de meeste keukens verkoopt in Nederland mag duidelijk zijn. Het is maar een IKEA gaat al lang niet meer op. Iedere waar naar zijn geld, maar de Zweedse gigant biedt een kwalitatief goed product voor een redelijke prijs. Steeds vaker zien we dat een consument op deze manier wat budget overhoudt voor mooie inbouwapparaten, een fraai stenen aanrechtblad of een handige kokend water kraan. De combinatie met een inductie kookplaat met werkbladafzuiging ligt dan ook in deze trend. Om aan de vele vragen van bezoekers te voldoen hebben wij eens bekeken welke mogelijkheden er zijn om een Ikea keuken te combineren met een kookplaat met afzuiging.

Ikea keuken i.c.m. kookplaat met werkbladafzuiging

De voornaamste reden om een inductiekookplaat met werkbladafzuiging niet te overwegen zal voor veel consumenten liggen in de prijs. Als je een relatief klein bedrag aan IKEA keukenkasten uitgeeft kan ik me daar wel iets bij voorstellen. Een gemiddelde IKEA keuken kost rond de 4-5000,00, inclusief apparaten. Ervan uitgaande dat een inductiekookplaat daar geprijsd is van 249,00 tot 699,00 en een afzuigkap van 199,00 tot 699,00, zal een kookplaat met geïntegreerde afzuiging een behoorlijke aanslag doen op uw portemonnee. Alhoewel er wel iets goedkopere (maar kwalitatief ook mindere) oplossingen worden aangeboden (silverline, AEG), moet u toch wel denken aan een bedrag van 2000,00-3000,00 voor een goedwerkende kookplaatafzuiging. Dit betekent dat U al gauw een 1500,00 -2500,00 meer moet investeren. Toch zou ik zeggen: doen!

Waarom voor deze duurdere oplossing kiezen?

Natuurlijk zijn er veel mensen die een keuken als een zuiver functioneel object zien. Gewoon een ruimte om te koken, te spoelen en spullen op te bergen. Gelukkig zijn er ook velen die een keuken terecht beschouwen als een vast onderdeel in de woning. Een object wat je aanschaft voor de lange termijn en dan bedoel ik langer dan 10 jaar. Wonderlijk dat men met het grootste gemak een dure auto aanschaft, welke bij aanschaf vaak al vele duizenden euro’s minder waard is. De auto staat dan wel op de oprit en draagt in die zin mee aan onze sociale status. Misschien is de auto wel uw werkplek en bent u een groot gedeelte van de dag onderweg naar klanten? Ook dan realiseert men zich vaak niet dat een gemiddelde Nederlands gezin meer dan 2,5 uur per dag in de keuken doorbrengt.

Ja, steeds meer mensen hebben de keuken omarmt als de belangrijkste ruimte in huis. Een ruimte waar je samenkomt met het gezin. Een rustmoment van de dag. Gezamenlijk koken, eten, drinken en communiceren. De keuken als woonkeuken, leefkeuken en vaak een open ruimte welke aansluit op de rest van de woning. In die hoedanigheid komt deze ruimte meer en meer in (letterlijk en figuurlijk) in beeld. Iets meer geld uitgeven voor een product waar u meer dan 10 jaar tegen aankijkt en gebruikt lijkt me geen onverstandige keuze.

Voordelen

Het mag duidelijk zijn, werkbladafzuiging in je kookplaat biedt vaak meer en mooiere ontwerp oplossingen. Allereerst natuurlijk die (vaak) lelijke afzuigkap die niet meer in de weg hangt. En dat de afzuigkappen Van IKEA lelijk zijn kan zelfs een slechtziende beamen. De keukenfronten van de Zweedse gigant zijn zeer redelijke en sommige zeker zelfs heel fraai. Aan de inbouwapparaten lees je het kwaliteitsverschil toch wel af. Zelfs voor de betere merken is het vaak lastig om een mooie afzuigkap aan te bieden, laat staan voor IKEA. Het materiaal oogt blikkerig en goedkoop. Het geluidsniveau is bedroevend en de afzuiging niet al te best.

Door de afzuiging in het blad te plaatsen zal het geluidsniveau aanzienlijk verbeteren. Deze bevindt zich niet meer op oorhoogte. In de plaats van je wandafzuigkap of eilandafzuigkap kan je nu wat anders plannen. Een mooie lamp boven je kookplaat, een extra bovenkast of helemaal niks!

Ideaal voor het plannen van een kookeiland zonder eilandafzuigkap. Op een uitzondering na (bv Wave) vaak ondingen die ook nog eens de weghangen. Een afvoer door het dak met alle gevolgen (en niet te vergeten kosten !!) van dien behoren tot de verleden tijd. Het afzuigvermogen van een kookplaat met werkbladafzuiging is bovendien vaak aanzienlijk beter.

Waar moet u rekening mee houden!?

IKEA kent keukenkasten met verschillende breedtes. 80 cm is de breedst verkrijgbare keukenkast. Deze wordt geleverd met deuren, met laden en een combinatie van een lade (of blende) boven en deuren daaronder. Laatste oplossing past echter in geen enkel fatsoenlijk keukenontwerp, dus die kunt u vergeten. Bijna alle kookplaten met afzuiging hebben een breedte van meer dan 80 cm. Het inbouwen van zo’n oplossing gaat dus niet altijd zonder slag of stoot. Zeker omdat elke oplossing een andere inbouwmaat heeft en deze simpelweg niet in een standaard keukenkast van 80 cm past, zonder aanpassingen. Deze kunnen de levensduur van uw IKEA keuken aanzienlijk verkleinen als dat niet op een goede manier doet.

Wilt u zeker zijn dat elke kookplaat met afzuiging in uw IKEA keuken past? Bij dit bedrijf hebben ze daar een oplossing voor gevonden. Niet alleen krijgt u een passend advies, maar zij bieden ook een IKEA kast op maat, geschikt voor elke kookplaat met afzuiging!

Diepte werkblad

De diepte van het werkblad kan ook een beperkende factor zijn. Meerdere producten in dit segment  hebben een diepte welke niet standaard 50 cm is. Hierbij speelt de zgn C maat een belangrijke rol. Dit is de afstand tussen de voorzijde van het blad en de kookplaatuitsparing. Een te kleine C maat kan gevolgen hebben voor de ondersteuning van de kookplaat.

Gewicht

Er is een verschil tussen kookplaten waar de motor onder de kookplaat is bevestigd en kookplaten waar de motor onder de keukenkast ligt. (bv Kuppersbusch) Gezien het verschil in gewicht kan een oplossing van een motor onder de keukenkast in het geval van een IKEA keuken wenselijk zijn. Het draagvermogen en de constructie van een IKEA keukenkast kan in combinatie met een zwaarder aanrechtblad (bv composiet, natuursteen of beton in dikkere uitvoeringen) en een zwaardere kookplaat allerlei problemen veroorzaken. Het is niet de eerste keer dat we voor klanten oplossingen hebben moeten bedenken voor niet doordachte ontwerpen.

Aanpassingen aan keukenkastjes IKEA

Met de juiste kookplaat met werkbladafzuiging en gebruik makend van de benodigde aanpassingen aan de keukenkasten bent u verzekerd van een werkende oplossing. U kunt kiezen voor een recirculatie oplossing of voor een afvoer naar buiten. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de installatie. Niet alle recirculatie systemen zijn goed geschikt te maken met IKEA kasten, althans lastig. Zo zal de Novy monoblock moeilijk te monteren zijn.

Een ander aandachtspunt betreft het aanbrengen van de juiste voorzieningen zodat onderliggende plintmotor en / of recirculatie filters bereikbaar zijn.

De aanschaf van een kookplaat met afzuiging bij een IKEA keuken is een prima oplossing. Mocht u dit overwegen dan kunnen wij u adviseren over de aandachtspunten. Daarnaast kunnen wij u bijstaan in het keukenontwerp. Voor een beperkte vergoeding, welke bij aanschaf van een kookplaat met afzuiging wordt verrekend, bieden wij een passend advies. Interesse mail dan naar info@werkbladafzuiging.nl

16 REACTIES

  • Plaatsen van een rooster of een lamelplint is aan te raden. In ieder geval zorgen dat de plint onder uw Ikea keuken minimaal 1 cm onder onderkant van de keukenkast blijft. De Bora BIU gaat ervan uit dat er een vaste achterwand in de IKEA keuken kast zit waar de Bora boven komt. Hierop wordt de afvoerbuis onder de kookplaat bevestigd. Lucht wordt dan achter de kast geblazen, ventilatie zoals aangegeven is echter wel zeer wenselijk! De lamelplint is bij de vakhandel of via keuken-prijs te bestellen.

 1. Beste Keuken-prijs,

  Een erg interessant onderwerp! Ik sta op het punt om een Ikea keuken te kopen, met inderdaad andere inbouw apparatuur.

  Bij de inductieplaat met afzuiging loop ik alleen een beetje vast. Na wat speurwerk kwam ik de Kuppersbusch KMI85000SR en KMI98000SR kookplaten tegen.
  Nu mijn probleem; de 80cm brede Ikea onderkast.

  Gaan we voor de FÖRDELAKTIG, gemak bij inbouwen, niet veel ervaringen bekend over de werking en de kwaliteit, maar wel stevige prijs a €1600.
  De Kuppersbusch-specs liegen er zeker niet om. De grote broer, KMI98000SR, helemaal!
  Het liefst ga ik voor de volledige KMI98000SR, maar weet u of dit in te bouwen is een 80cm Ikea-onderkast?

  Ik hoor graag van u. Alvast bedankt!

  Daniel

  • Is inderdaad lastig om daar een beslissing over te nemen. Wij zijn fans van IKEA! voor apparatuur zouden we echter kiezen voor niet IKEA merken!
   waarom? Omdat IKEA, hoe groot ze ook zijn, niks zelf ontwikkelen. Apparatuur wordt ingekocht. Ze kunnen hoge garanties afkaarten maar vindt apparaten van IKEA toch altijd minder dan merka apparatuur.
   De kuppersbusch 85000 SR en 98000 SR zijn inderdaad prima kookplaten met afzuiging. De 9800 past niet 123 in een IKEA keukenkast. De 85000 past met aanpassingen en enige randvooraarden die bepaald worden door het keukenontwerp. Misschien handig om contact op te nemen met http://www.werkbladafzuiging.nl. zijn kunnen bepalen wat wijsheid is en bovendien de kookplaat aantrekkelijk aanbieden. succes !!

 2. Beste keukenprijs,
  Wij hebben een Ikea keuken en willen graag overstappen naar inductiekoken met ingebouwde afzuiging. Ikea heeft ook zo’n plaat, we willen m liever niet bij Ikea kopen.
  Nu hebben we achter de lades niet veel ruimte voor de afzuiging. De afzuiging van de ikeaplaat past er wel achter. Onze vraag is of jullie kunnen helpen bij het passend malen van de afzuiging, door bijv. de lades in de korten?
  Ook hebben we een granieten/houten werkblad van Ikea, kunnen jullie daar ook een groter gat in maken?
  Alvast veel dank,
  Gr Jennifer

  • Wij hebben slechte ervaringen met AEG kookplaten met afzuiging, en andere AEG producten. Ook te vaak slechte reacties van bezoekers gekregen. We zijn dan ook gestopt met het monitoren van AEG kookplaten met afzuiging. met deze informatie kunnen wij u helaas niet helpen…

   • En andere AEG producten ?
    Dit is niet op zijn plaats! Wij hebben al sins 2007 een koffiezet apparaat dus al bij na 14 jaar deze werkt nog perfect een wasmachine en warmtepomp droger die werken allemaal prima !!!!

 3. Mooi verhaal.
  Is het mogelijk een oven in hetzelfde kastje te plaatsen? IKEA, 80cm als een inductieplaat met afzuiging?

 4. Koop nooit een Ikea inductieplaat met afzuiging. DRAMA!!!!
  Hij zuigt als een tierelier maar bij het filteren gaat het mis, hele avond ruikt ons huis naar eten en ik kook nu met het raam open, omdat de ramen beslaan
  Twee keer is de installateur van Ikea geweest en dit is het. Snap niet dat er goede recensies op hun website staan.

  • Beste Agnes,

   u bent niet de eerste die hierover klaagt. je zou verwachten dat dat bij IKEA beter zou werken. in die prijsklasse moet je ook niet teveel verwachten.

 5. Ik heb verder niets met Ikea te maken of andere belangen. De Ikea plaat met afzuiging wordt gemaakt door Faber een dochteronderneming van Franke Zwitserland. bepaalt geen knutselaars. Half 2020 is Faber Franke geworden. De leverancier code is 23199, staat in de Ikea gebruiksaanwijzing.

  • Dat kan zijn. Wij krijgen in ieder geval veelvudig op en aanmerkingen over de IKEA kookplaat met afzuiging. als we al die posts zouden toelaten, zou dat een beetje genant worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in