Een eiken keuken is eigentijds en toch tijdloos

0
2696
eiken keuken

Hoewel de laatste jaren steeds meer ‘nieuwe’ materialen hun intrede doen in de keuken, bijvoorbeeld voor werkbladen, spoelbakken, eettafels en vloeren, is hout toch nog steeds het meest gebruikte materiaal. En van de vele soorten hout die er zijn is op zijn beurt eikenhout dan weer het meest geliefd. Dat komt natuurlijk vooral doordat eiken keukens stijlvol zijn en voor een warme sfeer in je huis zorgen. Daarnaast is eiken zowel eigentijds als tijdloos. Je kunt er zowel een schitterende nostalgische sfeer mee creëren als een strakke moderne inrichting. Iedere eikenhouten keuken heeft zijn geheel eigen stijl.

Verschillende soorten eiken

Er bestaan verschillende soorten eikenhout, simpelweg omdat er ook verschillende eikensoorten zijn. De Europese eik geeft het traditionele eikenhout dat we allemaal wel kennen. De Amerikaanse witte eik levert een lichtere soort eikenhout en de Amerikaanse rode eik zorgt voor hout met een wat meer roze kleur. Eikenhout staat er bekend om dat het sterk en hard is. Een eiken keuken gaat dan ook tientallen jaren mee. Dus wanneer je voor een keuken van eikenhout kiest, kies je voor duurzaamheid.

Gemakkelijk te bewerken

Natuurlijk kan er in de loop van de tijd wel eens iets beschadigd raken in je keuken. Een ander groot voordeel van eikenhout is echter dat het ook heel gemakkelijk te bewerken is. Behalve kastjes en plinten, kun je ook kiezen voor een werkblad van eiken. Bedenk dan echter wel dat dit veel onderhoud nodig heeft. Je moet het regelmatig bewerken met houtolie om het blad tegen de invloeden van vuil en vocht te beschermen.

Natuurlijk materiaal

Eikenhout is een natuurlijk materiaal, je zal dus altijd kleine verschillen zien tussen de afzonderlijke keukenkastjes, lades en andere onderdelen. De structuur van het hout, de tekening en zelfs de kleur is namelijk per boom weer anders. Maar dat draagt natuurlijk juist bij aan de natuurlijke uitstraling van je keuken en zorgt ervoor dat iedere eiken keuken absoluut uniek is. Als je toch liever hout met wat minder tekening wilt, dan kun je ook altijd nog kiezen voor plaatmateriaal dat voorzien is van een toplaag. Ook dat zorgt voor een exclusieve uitstraling, maar het is wel een stuk voordeliger.

Voordelige alternatieven

Want een massief eiken keuken is prachtig, maar niet goedkoop. Zeker wanneer je hem op maat wilt laten maken. Er zijn wel goedkopere alternatieven te bedenken, waarbij je toch niets inlevert qua uitstraling. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een voordelige keuken van een bouwmarkt of van Ikea te voorzien van eikenhouten kastdeuren en ladefronten, die op maat gemaakt kunnen worden.

Warme sfeer met een eiken keuken

De uiteindelijke uitstraling en dus de sfeer in je keuken wordt in hoge mate bepaald door de afwerking van het eikenhout. Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om je eiken keuken af te laten werken met olie of lak. Dat geeft een bepaalde glans aan het hout én beschermt het tegelijk optimaal. En natuurlijk zijn er toepassingen mogelijk als white wash, grey wash of juist naturel. Wat je ook kiest, een eiken keuken zal jarenlang bijdragen aan een warme sfeer in je huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in