Jarenlang was het standaard in de meeste woningen om een keuken te hebben die was afgescheiden van de woonkamer. Zo ongeveer vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw begon de open keuken aan een opmars. Tegenwoordig is een open keuken in nieuwbouwwoningen de standaard. Die trend is gemakkelijk te verklaren door de toenemende welvaart. Aan de ene kant worden keukens steeds luxer en mooier, waardoor het aantrekkelijker wordt om ze bij je woonkamer te betrekken. Anderzijds is ook de functie van de keuken veranderd. Het is steeds meer een plek geworden waar je meer doet dan alleen het eten bereiden. De keuken heeft veel meer een woonfunctie dan vroeger.

Open keuken is gemakkelijk in te richten

Erg praktisch aan een open keuken is dat je hem veel gemakkelijker in kunt richten. Je hebt over het algemeen meer ruimte dan in een afgesloten keuken, waardoor je je spullen veel gemakkelijker kwijt kunt. Bij een gesloten keuken heb je altijd het dilemma waar je de eettafel neerzet. In de keuken of in de woonkamer? Bij een open keuken vormt de eethoek of een keukeneiland de afscheiding tussen woonkamer en keuken. Op die manier zit je tijdens het eten dus eigenlijk in beide ruimtes tegelijk. Lekker ruim en handig, want je hoeft ook minder heen en weer te lopen met pannen en borden.

Inrichting keuken en woonkamer afstemmen

De keuze voor een open keuken heeft natuurlijk wel invloed op de inrichting. Er is wel een aantal zaken waar je terdege rekening mee moet houden bij het inrichten van een open keuken. Om te beginnen moet je de inrichting en de sfeer van de woonkamer en de keuken goed op elkaar afstemmen. Omdat ze in feite toch één grote ruimte vormen, zullen ze ook dezelfde uitstraling moeten hebben, anders oogt het erg rommelig. Dat begint vaak bij het doortrekken van de vloerbekleding, bijvoorbeeld laminaat of plavuizen vanuit de woonkamer naar de keuken. Maar natuurlijk zal je ook het materiaal van de meubels en accessoires zoals lampen en gordijnen en dergelijke in dezelfde stijl moeten houden.

Hou rekening met het ´uitzicht´

Denk ook goed na over de indeling van je open keuken. Als je in de woonkamer op de bank zit, wil je natuurlijk niet continu tegen een aanrecht aankijken waar nog vaat staat of een gasfornuis waar nog pannen op staan. Ook rommelige plankjes of een prullenbak zijn niet het fraaiste uitzicht. Tegelijkertijd is het bijvoorbeeld wel prettig wanneer je tijdens het koken de televisie in de woonkamer kunt zien. Dus ook bij de indeling en inrichting van je woonkamer zal je rekening moeten houden met het uitzicht vanuit de keuken.

Goede verlichting

Het is ook belangrijk om te zorgen voor goede verlichting. Wanneer je aan het koken bent, wil je natuurlijk goede verlichting hebben, zodat je ziet wat je doet. Tijdens het eten mag het licht wel wat minder fel en wat sfeervoller zijn. En als je ’s avonds op de bank in de woonkamer zit, hoeft de keuken helemaal niet verlicht te zijn. Het handigste is om te kiezen voor spots die je kunt dimmen of juist feller kunt zetten, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. En boven je eettafel hang je een mooie lamp met gezellig sfeerlicht, die ook meteen een deel van de woonkamer verlicht, maar waarbij je ook prima aan tafel de krant kunt lezen.

Luchtjes en geluiden

Twee praktische punten, die bij de traditionele gesloten keuken geen rol speelden, maar bij een open keuken wel: luchtjes en geluiden. Je wilt natuurlijk niet de hele avond nog de geur van spruitjes in de woonkamer hebben. Zorg dus voor hele goede afzuiging. Dat kan natuurlijk een afzuigkap zijn, maar tegenwoordig zijn er ook hele slimme en zeer effectieve inbouwoplossingen. Er bestaat zelfs afzuiging die is ingebouwd in het aanrechtblad. En het is ook niet fijn om in de woonkamer naar het gezoem van je koelkast of vriezer te moeten luisteren. Neem dit mee bij de aanschaf van je apparatuur en kies voor stille exemplaren. Of plaats ze in de bijkeuken, als je die hebt.

Een open of toch een gesloten keuken?

Ben je op huizenjacht en weet je nog niet of je in je nieuwe woning nu liever een open of een gesloten ruimte hebt? Of heb je in je huidige woning een gesloten keuken en twijfel je of je een muur uit wilt breken om hem bij de woonkamer te trekken? We zetten hierna de voor- en nadelen van beide soorten keukens op een rijtje om je bij je beslissing te helpen. Bedenk wel dat een muur uitbreken een flinke verbouwing is, zeker wanneer het een dragende muur is. Neem voor een dergelijke klus altijd een vakman in de arm.

De pluspunten van een open keuken

  • Omdat er sprake is van één grote ruimte, lijkt je keuken voor je gevoel veel groter en ruimer.
  • Een open keuken is heel gezellig, omdat je meer contact hebt met de mensen in de woonkamer.
  • Je kunt je kinderen in de woonkamer goed in de gaten houden.
  • In een open keuken kun je gasten ontvangen en ook na het eten nog wat langer blijven zitten met een kop koffie of een drankje.

De minpunten van een open keuken

  • Etensluchtjes kunnen zich gemakkelijk door het huis verspreiden.
  • Ook vocht, zoals stoom dat vrijkomt bij het koken, trekt door naar andere ruimtes. Het is dus belangrijk om voor goede afzuiging en ventilatie te zorgen.
  • Het kan storend zijn dat je in de woonkamer de koelkast, de afzuigkap of de blender heel goed kunt horen.
  • Je moet meer stoken om één grote ruimte warm te houden.

Open keuken (gedeeltelijk) afsluiten

Hoewel je in de meeste nieuwbouwwoningen geen gesloten keukens meer tegenkomt, hebben ze natuurlijk ook heus wel hun sterke punten. Het is niet voor niets tientallen jaren de standaard geweest en er zijn nog steeds heel veel mensen die er de voorkeur aan geven om in een aparte ruimte te koken en eventueel ook te eten. Heb je een open keuken en wil je die eigenlijk toch meer afsluiten? Dat is gemakkelijker dan andersom. Je hoeft niet persé meteen een muur te metselen. Met een kastenwand creëer je natuurlijk ook een goede en praktische afscheiding. En je kunt ook altijd nog kiezen voor een tussenoplossing, waarbij je je keuken maar gedeeltelijk afsluit van de woonkamer.

De voordelen van een gesloten keuken

  • De personen in de woonkamer hebben geen last van je als je uitgebreid wilt kokkerellen. Je kunt je dus lekker uitleven op uitgebreide maaltijden.
  • Geurtjes blijven in de keuken. Een raam openzetten volstaat om te ventileren.
  • In de woonkamer heb je geen last van de geluiden van de vaatwasser of het koffiezetapparaat.
  • Een gesloten keuken is hygiënischer, omdat enerzijds etensresten niet verspreid worden door het huis en anderzijds bacteriën uit de rest van het huis juist minder snel de keuken binnendringen.

De nadelen van een gesloten keuken

  • Je hebt geen contact met je gezin in de woonkamer. Dat kan ongezellig zijn.
  • Tenzij je een hele grote keuken hebt, met een grote eettafel, kun je in een gesloten keuken niet zo gemakkelijk gasten ontvangen.
  • Je moet vaker heen en weer lopen met pannen, schalen en borden wanneer je in de keuken kookt en in de woonkamer eet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in