Wil je eens iets heel anders doen met je keuken? Ben je uitgekeken op de standaard keukens, die je in showrooms op de meubelboulevard tegenkomt? De meeste keukens hebben tegenwoordig een thema. Je hebt een ruime keuze aan strakke moderne designkeukens, met roestvrijstaal en glas. Woonmagazines staan vol met rustieke, landelijke of boerenkeukens met veel natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. Ook op deze site hebben we al artikelen vol geschreven over allerlei designkeukens. Ze zijn ook stuk voor stuk prachtig, maar misschien wil jij niet zo’n strakke ‘bedachte’ keuken.

Geen vaste concepten bij een speelse keuken

Misschien ben je op zoek naar iets nieuws, iets persoonlijks en unieks. Een keuken die niet zozeer volgens een vast concept ontworpen is, maar die speels is opgezet. Een speels effect kun je op heel veel verschillende manieren bereiken. Het betekent zeker niet dat je bijvoorbeeld allemaal bizarre kleuren moet gaan gebruiken. Vaak volstaat het om kleine, maar leuke en opvallende accessoires aan je keukeninterieur toe te voegen. Hang bijvoorbeeld een paar totaal verschillende lampen naast elkaar boven je eettafel of kies voor zes verschillende stoelen.

Uitnodigende sfeer

Wat ook voor een leuk speels effect zorgt, is om niet alles achter gesloten deurtjes te bewaren. Werk met planken en rekjes waar je spullen op plaatst of aanhangt. Mooie mokken met vrolijke dessins, weckpotjes met gekleurde dekseltjes en vrolijke etiketjes, bloempotjes waar je je eigen kruiden in kweekt. Er zijn ontelbare dingen die je op een nonchalante manier in je keuken kunt presenteren, waardoor er een vrolijke, losse sfeer ontstaat. Dat nodigt uit om te koken, maar ook om gewoon gezellig een wijntje of een kopje thee te drinken.

Laat speels niet rommelig worden

Heeft je keuken zo’n nonchalante uitstraling, dan ontstaat al snel een gevoel dat er echt gekookt, geëxperimenteerd en ook gemorst en geknoeid mag worden. Kinderen zullen zich in een speelse keuken veel meer op hun gemak voelen dan in een strakke design keuken, waar ze het gevoel hebben dat ze niets aan mogen raken. Let er wel op dat speels niet omslaat in rommelig. Dat risico is natuurlijk aanwezig als je ervoor kiest om veel dingen in het zicht te plaatsen in plaats van achter deurtjes.

Weet wat je wilt

De kunst is dus eigenlijk om je keuken zo in te richten dat alles er wel speels en nonchalant uitziet, terwijl ondertussen ieder potje wel precies op de juiste plek staat en elke pollepel precies daar hangt waar jij hem wilt hebben. Het is dus belangrijk dat jij zelf een duidelijk beeld in je hoofd hebt van hoe je keuken eruit moet zien. Dat beeld hoeft natuurlijk niet vast te staan, het leuke van een speelse keuken is nu juist dat je ook naar hartenlust kunt blijven veranderen.

Altijd blijven veranderen

Je kunt voortdurend kleine, maar sfeerbepalende accessoires weghalen of toevoegen. Ieder seizoen met andere kleuren werken, meubels op een andere plek neerzetten. Wat ook een heel speels effect geeft is het werken met contrasten. Combinaties van materialen die niet voor de hand liggen, zoals vrolijke felgekleurde tegeltjes achter een warm donker houten werkblad. Hoogteverschillen en contrasterende kleuren zorgen elk voor leuke effecten. Denk ouside the box en probeer dingen uit, maar zorg wel dat je het gemakkelijk weer terug kan draaien als het tegenvalt. Wil je bijvoorbeeld spullen presenteren op plankjes? Verwijder dan geen bovenkastje, maar haal het deurtje er gewoon uit. Zo krijg je een open kastje. Bevalt het niet, dan schroef je het deurtje er zo weer in.

Inspiratie opdoen?

We zijn in dit artikel niet ingegaan op concrete voorbeelden van speelse keukens, omdat het juist zo persoonlijk is. Maar als je inspiratie op wilt doen, kijk dan bijvoorbeeld eens op Pinterest. Wanneer je zoekt op ‘speelse keuken’, krijg je honderden foto’s van de meest creatieve, unieke en soms bizarre keukeninterieurs te zien. Je zult zeker op verrassende ideeën gebracht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in