Verreweg de meeste woningen zijn traditioneel opgesplitst in ruimtes met elk hun eigen bestemming. De ene ruimte is bestemd als badkamer, de andere als slaapkamer en weer een andere als keuken. Door de aan- of afwezigheid van voorzieningen in een bepaalde ruimte is het vaak ook onmogelijk of in elk geval erg lastig om hiervan af te wijken. Maar er bestaan ook woningen die je de ultieme vrijheid geven om ze naar eigen inzicht in te delen. Dat zijn de zogeheten loftwoningen. In dit artikel gaan we in op een loft keuken speciaal voor deze mooie ruimtes.

Onbeperkte mogelijkheden met een loft keuken

We spreken van een loft als er sprake is van een woning die uit één grote open ruimte bestaat. Daardoor ben je niet gebonden aan vaste regels qua indeling. Je bepaalt dus ook helemaal zelf wat voor keuken je wilt. Wil je een kleine, compacte keuken, zodat je meer ruimte overhoudt voor je eetkamer/ woonkamer? Dan kan dat. Maar je kunt ook juist voor een royale, ruim opgezette woonkeuken gaan. De mogelijkheden voor een keuken zijn in een loft vrijwel onbeperkt, zowel qua materialen, ontwerp als indeling.

loft

Speel met de indeling

Je kunt ervoor kiezen om een loft keuken in een hoek te plaatsen, maar je kunt hem ook in een hoekvorm plaatsen zonder dat hij echt in de hoek staat. Op die manier kun je bijvoorbeeld een scheidingswand in de ruimte creëren of een gezellige bar met aan de ene kant de keuken en aan de andere kant het eetgedeelte. Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een rechte keuken. Door te kiezen voor een recht gedeelte langs een wand in combinatie met een kookeiland creëer je een grote ruimte, die op een natuurlijk manier overloopt in het woongedeelte.

Kookeiland als middelpunt

Wat echt geweldig staat in een loft keuken is een kookeiland. Die kun je dan ook weer prachtig combineren met een eethoek of een bar met barkrukken. Op die manier wordt dit eiland met een gecombineerde kook- en eetfunctie het middelpunt van de gehele ruimte, waarmee het uitnodigt om gezellig met zijn allen rond het eiland bij elkaar te komen om samen te koken en ondertussen gezellig te kletsen of wat te drinken.

De Snaidero Loft

Een prachtig voorbeeld van een moderne loft keuken is de Snaidero Loft. Dit is een keukenserie met een urban gevoel en een stoere uitstraling. In deze loft keukens wordt gebruik gemaakt van ruwe materialen, zoals hout, graniet, kwarts, marmer en rvs. De robuuste apparatuur kan tegen een stootje en geeft een mooi ruw randje aan het geheel. De Snaidero Loft is echt een lust voor het oog en vormt de absolute blikvanger van je interieur.

Naar eigen inzicht samen te stellen

De keukens worden groots en ruim neergezet, waardoor ze een hele karakteristieke uitstraling hebben. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren en afwerkingen, zodat je een Snaidero keuken helemaal naar eigen inzicht kunt samenstellen. Zo weet je zeker dat je loft keuken perfect in de rest van je interieur zal passen. Dat is bij dit type keuken natuurlijk extra belangrijk, omdat alles zich nu eenmaal in één ruimte bevindt en je wel wilt dat de inrichting van je loftwoning een harmonieus geheel vormt.

Zwevende keukenkasten zijn een win-win situatie: meer ruimte op hetzelfde oppervlak

Het is een trend die de laatste jaren steeds populairder wordt. We willen allerlei meubels laten ‘zweven’. We hadden al de zwevende planken, tv-meubels, bedden en zelfs trappen. Deze trend dringt nu ook door in de keuken. Natuurlijk zweven al deze dingen niet echt. Er wordt een optisch effect gecreëerd doordat voorwerpen op een onzichtbare manier aan de muur gemonteerd worden en daardoor niet op pootjes hoeven te rusten. Op die manier lijkt het alsof iets zweeft. Dat geeft en een moderne en strakke uitstraling. Bovendien lijkt het zo alsof je veel meer ruimte hebt.

Combinaties en contrasten

Wanneer je kiest voor zwevende keukenkasten, die aan de muur gemonteerd worden, heb je dus niet te maken met pootjes of onderplinten. Er is dus altijd een open ruimte ónder je keuken. Dat geeft een ruimtelijk effect wat vooral erg goed past bij moderne keukens. Maar je kunt het zeker ook wel toepassen in andere interieurstijlen. Het contrast kan juist voor een erg leuk effect zorgen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je hele keuken uit zwevende elementen op te bouwen, maar je kunt ook een combinatie maken. Bijvoorbeeld zwevende kasten onder je aanrechtblad, maar wel een vaste wand met apparatuur.

Je keuken lijkt een stuk groter

Zwevende keukenkasten zijn ideaal als je een kleine keuken hebt, die je er wat groter uit wilt laten zien. Omdat de kasten niet op de grond staan, maar er een stukje boven lijken te zweven, is er dus veel meer vloer zichtbaar. Daardoor lijkt de hele ruimte direct een stuk ruimer. Maar daar hoef je op deze manier geen opbergruimte voor in te leveren. Een bijkomend voordeel is dat je keukenvloer een stuk gemakkelijker schoon te houden is. Je kunt per slot van rekening nu met de stofzuiger of de dweil eenvoudig onder de kastjes door.

Draagvlak en goed materiaal

Om je keukenkasten te laten zweven heb je wel een stevige muur nodig, met voldoende draagvlak. En natuurlijk heb je ook het juiste bevestigingsmateriaal nodig. Dat kan per muur verschillend zijn, dus laat je goed informeren en laat het bij voorkeur door een vakman monteren. Dan weet je zeker dat de kasten recht hangen en voldoende gewicht kunnen dragen. Per slot van rekening moeten er ook nog gewoon stapels borden in kunnen staan.

Ruimte en rust

Een strakke, moderne designkeuken maak je echt helemaal af met zwevende keukenkasten. Je kunt het effect nog verder versterken door ook de keukenplinten weg te laten. En om het plaatje helemaal compleet te maken, kun je ook de bovenkastjes zwevend bevestigen. Wat ook erg fraai combineert met het zwevende effect, is om de keukenkastjes gedeeltelijk of geheel in de muur weg te laten vallen. In steeds meer moderne keukeninterieurs zie je complete kastenwanden of apparatenwanden die in de muur geïntegreerd zijn. Dit geeft een buitengewoon strak en rustig beeld. En het gevoel van ruimte wordt hierdoor nog veel sterker dan door het zwevende effect alleen, de kasten zijn immers een stuk minder zichtbaar. De opbergruimte daarentegen is nog steeds gelijk. Een win-win situatie dus.

moderne loft keukens

De voordelen van ronde en ovale vormen in je keuken

In verreweg de meeste keukens worden grotendeels rechte lijnen en rechthoekige vormen gebruikt. Natuurlijk kun je kiezen voor frontjes met afgeronde hoeken op je keukenkastjes en is er een ruim aanbod aan ronde spoelbakken en allerlei andere accessoires. Maar de grote lijnen in de meeste keukens zijn recht. Dat is eigenlijk best vreemd, want ronde en ovale vormen hebben grote voordelen. Zo laten ze je keuken optisch veel ruimer ogen. En je kunt allerlei elementen in je keuken in een ronde of ovale vorm krijgen. Niet alleen accessoires maar ook werkbladen en keukenkasten.

Meer bewegingsruimte

Behalve het optische effect hebben ovale vormen in je keuken nog een groot voordeel. Ze vergroten je bewegingsruimte. Wanneer het buitenste kastje van je keukenblok of je eettafel een ronde of een ovale vorm heeft, kun je er gemakkelijker langs lopen en blijven de doorgangen ruim genoeg, terwijl de ruimte bij de standaard rechthoekige vorm waarschijnlijk te krap zou worden. Desondanks lever je geen opbergruimte in. En een bijkomend voordeel is dat je je aan ronde vormen ook niet kunt stoten.

Mooi effect in kleine én grote keukens

Hoewel ronde en ovale vormen dus bij uitstek geschikt zijn voor de kleinere keuken, kunnen ze ook prachtig staan in een grote keuken. Ze geven je interieur een speels karakter en zorgen voor een leuk contrast. Denk bijvoorbeeld eens aan een kookeiland met afgeronde uiteinden. Door de ovale vorm geeft het een hele zachte en rustige uitstraling aan je keuken, vergroot het je loopruimte eromheen en voorkomt het dat je je stoot aan de punten als je de bocht een keertje te kort neemt. Je kunt de ovale vorm terug laten komen in allerlei kleinere accessoires, zoals vazen en lampen.

Rechthoekige of ronde eettafel

Heb je in jouw keuken niet de ruimte voor een ovaal kookeiland, dan kun je nog altijd een speels en ruimtelijk effect bereiken met een ronde of ovale keukentafel. Rechthoekige eettafels zijn nog altijd het populairst. Dat heeft er vooral mee te maken, dat ze de meeste ruimte bieden en je ze met één kant tegen de muur kunt zetten. Het grote voordeel van een ronde tafel daarentegen is dat je er een knusse sfeer mee creëert waarbij iedereen even dicht bij elkaar zit. Je hebt echter wel veel ruimte om de tafel heen nodig en hij kan niet tegen de muur aan staan.

Het beste van allebei: een ovale eettafel

Als je niet kunt kiezen is een ovale tafel misschien de oplossing. Met een ovale eettafel heb je de intieme sfeer van een ronde tafel en tegelijk de ruimte van een rechthoekige. Een ovale eettafel kun je wel met één uiteinde tegen de wand zetten, maar hij kan ook prachtig vrij in de ruimte staan. De ronde lijnen zorgen voor een knusse en harmonieuze sfeer in je keuken. En het is heel praktisch dat er niemand meer bij een vervelende punt hoeft te zitten en je er gemakkelijker omheen kunt lopen.

Spelen met je interieur

Helemaal handig is een ovale eettafel waarbij je de uiteinden omlaag kan klappen. Je kunt hem dan namelijk heel gemakkelijk met een uiteinde tegen de wand aanzetten. Er zijn ook ovale eettafels waarbij je het middenstuk in elkaar kunt schuiven, zodat je een kleine ronde tafel krijgt. Op die manier kun je je tafel aanpassen aan het aantal eters, maar ook variëren wanneer je het gewoon leuk vindt om van tijd tot tijd te spelen met je interieur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in