Met een energiezuinige koelkast bespaar je niet alleen geld maar ook het milieu!

0
1257
Energiezuinige koelkast

Koelkasten hebben lange tijd een slechte naam gehad bij iedereen die ook maar iets om het milieu gaf. De cfk’s die als koelmiddel gebruikt werden waren fnuikend voor de ozonlaag, en het energieverbruik rees de pan uit. Tegenwoordig is dat echter helemaal anders. Cfk’s zijn allang uitgebannen, en het verbruik van een moderne energiezuinige koelkast is minder dan dat van een gloeilamp. Sterker nog: minder dan dat van een spaarlamp. Wat zijn alle voor- en nadelen van zo’n zuinig apparaat?

Het belang van besparen voor een energiezuinige koelkast

Uit cijfers van de Consumentenbond blijkt dat koelen en vriezen samen maar liefst 15% van het totale elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden opslurpen. Vertaald naar euro’s is dat zeer fors. Om precies te zijn: volgens de Bond kost het verschil in verbruik tussen de meest zuinige koel-vriescombinatie van gemiddelde grootte en de minst zuinige combinatie circa 80 euro per jaar aan stroom. Dat is vaak meer dan je extra betaalt voor een echt energiezuinige koelkast.

Wat betekent het energielabel?

Sinds de invoer van het nieuwe energielabel op 1 december 2011 zijn veel consumenten in verwarring. Het energielabel loopt nu namelijk van D tot A+++, maar de praktijk leert dat A+ de minst zuinige energiecategorie is. Dat komt doordat koelapparaten met label A of minder überhaupt niet meer verkocht mogen worden. De facto kent het label dus nog maar drie categorieën: A+, A++ en A+++. Dat biedt veel te weinig inzicht. Binnen de A+++-categorie kan het feitelijke energieverbruik namelijk zo een factor 2 schelen!

Hoe hoger het energielabel, hoe meer je bespaart

Schandalig genoeg zijn er toch nog verkopers die het doen voorkomen alsof energielabel A+ heel hoog is. Dat is dus onjuist. En daarbij komt dat het verschil tussen A+, A++ en A+++ enorm is. Simpel gezegd: hoe hoger het label, hoe beter. De besparingen zijn duidelijk meetbaar in je portemonnee.

Vervang je oude koelkast zo snel mogelijk

De ontwikkeling is zo snel gegaan, dat oude koelkasten nu naar verhouding echte energieslurpers zijn. Zo heeft Milieu Centraal berekend dat het al bij koel-vriescombinaties van acht jaar of ouder financieel aantrekkelijk is om ze te vervangen door een modern exemplaar. (De gemiddelde levensduur is vijftien tot vijfentwintig jaar.) En de Consumentenbond becijferde dat een tien jaar oude koelvrieskast bijna tweemaal zoveel elektriciteit verbruikt als een moderne. Zo bezien is het merkwaardig dat er in iedere straat nog altijd meerdere huishoudens zijn met apparaten van misschien wel twintig jaar oud of nog meer. Het klinkt erg consumptiemaatschappijachtig, maar het is dus echt zo: ook als oude koel- en vriesapparaten nog prima functioneren, kun je ze het beste de deur uitdoen. Zowel het milieu als je portemonnee zijn daarmee gediend.

Wat zegt de prijs?

Energiezuinige koelkasten kosten soms wat meer in de aanschaf, maar er bestaan veel uitzonderingen op die regel. Lastig genoeg is de aanschafprijs dus geenszins een indicatie van hoeveel je uiteindelijk betaalt over de gehele levensduur van je apparaat. Als je de aanschaf dus benadert als een investering, waarbij eventuele hogere aanschafkosten zich terugverdienen in een lagere elektriciteitsrekening, moet je er even de rekenmachine bij pakken.

Overigens zijn de meeste A+++-koel-vriescombinatie nu nog van gezinsformaat. Dat is dus nadelig voor de prijs. De energiebesparing is echter dusdanig dat zelfs een wat te grote koelkast je nog kan opleveren.

Conclusie: met een energiezuinige koelkast kun je enorm besparen

Je zou het een nieuwe realiteit kunnen noemen, want zo fundamenteel is het wel: een nieuwe koelkast kan eigenlijk niet energiezuinig genoeg zijn. Het loont dus in de meeste gevallen om oude exemplaren te vervangen, en bij een nieuwe aanschaf de zuinigheid te laten prevaleren boven de aanschafprijs. Het kan betekenen dat je een investering moet doen, maar dat levert al snel een rendement op dat het waard is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in