Welke waterkranen zijn er allemaal voor de keuken te verkrijgen?

0
4394
waterkranen

De keuze voor waterkranen in de keuken lijkt soms het minst belangrijk, maar wie er bij stilstaat heeft al snel in de gaten dat de waterkraan waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel van de keuken is. Een goede kraan is dan ook een weloverwogen keuze en de mogelijkheden zijn hier groot in.

Verschillende soorten waterkranen

Zowel in materiaal, vorm als in gebruik verschillen kranen ten opzichte van elkaar. Voor de keuken is er een keuze uit een aantal kranen. Belangrijk is dat de waterkraan ten opzichte van de wasbak altijd hoog genoeg is. Er moet immers een pan of een emmer water onder de kraan passen, iets dat bij een badkamer juist niet nodig is. Een keukenkraan ziet er dan ook anders uit dan waterkranen elders in de woning.

De tweegreeps mengkraan

Dit zijn de meest gebruikelijke waterkranen die we in keukens tegen komen. Met behulp van de twee draaiknoppen of grepen die aan weerszijden van de waterkraan zitten kan warm en koud water geregeld worden. Door de knoppen of hendels beiden open te zetten kan warm water met koud water gemengd worden. Vaak duurt het wel wat langer voor de juiste temperatuur bereikt is, omdat het mengen toch wel wat tijd vergt.

Eengreeps mengkraan

De eengreeps mengkraan bestaat uit slechts één hendel of greep. Hiermee worden zowel de kracht van de waterstraal als de watertemperatuur geregeld. Handige waterkranen voor in de keuken, doordat de kraan met slechts één hand bediend kan worden.

3-gats mengkraan

Deze waterkranen lijken op de tweegreeps mengkranen of de traditionele waterkranen. Maar de grepen bevinden zich bij deze waterkraan naast de schacht dus niet aan de kraanschacht zelf. Deze kraan kan ook in de wand geplaatst worden, wat dan weer net wat decoratiever is.

4-gats mengkraan

Deze waterkraan is hetzelfde als de 3-gats maar nu met een extra gat voor een handdouche. Wordt veel in de badkamer gebruikt maar ook in de keuken. De afwas voorspoelen is zo extra eenvoudig. Ideaal in combinatie met een dubbele wasbak.

Kokend waterkraan

Weer iets heel anders en ook nog vrij nieuw is de kokend water kraan. Deze waterkranen zijn erg handig bij het zetten van thee en koffie, het maken van sauzen waarbij kokend water nodig is, het vullen van pannen en het voorspoelen van de afwas. Uit de kraan komt kokend of erg warm water. Doordat het kokend water niet in een flinke straal de kraan uitloopt maar eerder in een kleine straal of nevel, is deze veiliger in gebruik. De kans op verbranden wordt hiermee verkleind. Een kokend water kraan is kindveilig. Een kind kan de kraan niet zomaar bedienen.

Eenkops mengkraan voor in de keuken

Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van de tweekops of tweegreeps mengkraan. Tegenwoordig blijkt de eenkops mengkraan toch veel eenvoudiger in gebruik en zien we dan ook vooral in keukens terug. Sommige keukenkranen hebben een ingebouwde sproeikop. Deze kan uit de kraan getrokken worden. Dit is vooral erg handig voor het afspoelen van de afwas.

Welke stijl heeft jouw keuken?

Nu we meer weten over het typen kranen is het tijd om naar de stijl van de keuken te kijken. Een landelijke, moderne of klassieke stijl: de keukenkraan is hier goed op aan te passen. De kraan mag best een blikvanger zijn en design speelt dan ook een grote rol. Wanneer de bediening soepel gaat is dit zeker een pluspunt. Keukenkranen zijn hoger dan badkamerkranen, dus kies zeker voor een originele keukenkraan.

Nog een aantal tips

Plastic kranen zijn goedkoper maar zeker niet geschikt voor de keuken. Ze gaan niet lang mee en zijn al snel niet mooi weer. Kwaliteit kost wat meer, maar de levensduur is ook zeker langer. Ook hebben deze kranen meer design en uitstraling. Een kraan met een draaibare uitloop is vooral aan te raden bij twee wasbakken. Zo kan er snel tussen beiden geschakeld worden. Een kraan met een hoge uitloop is nog het meest belangrijk wanneer je hoge pannen/ emmers in combinatie met een ondiepe wasbak hebt. Een keramisch binnenwerk is weliswaar duurder, maar ook beter. Ditzelfde geldt voor een volledig RVS kraan. In ieder geval loont het om online de kranen te vergelijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in