Met een pyrolyse oven hoef je nooit meer te boenen en te schrobben

0
4310
Pyrolyse oven

Een oven die je nooit meer schoon hoeft te maken. Het klinkt te goed om waar te zijn, maar het kan echt! Een pyrolyse oven is namelijk zo goed als zelfreinigend. Hoe zit dat precies?

Wat is pyrolyse?

De merkwaardige naam van dit oventype is ontleend aan een thermochemisch proces. Bij een pyrolyse oven wordt een stof onder invloed van grote hitte afgebroken, zonder dat er vuur aan te pas komt. Zo krijg je bij het pyrolyseren van hout houtskool. En bij het pyrolyseren van etensresten krijg je as.

Werking

De pyrolysefunctie in een pyrolytische oven is in essentie bijzonder eenvoudig. De temperatuur in de ovenruimte wordt zeer hoog opgestookt, tot wel 500 graden Celsius in veel gevallen. Vervolgens moet je een tijdje wachten – zo’n twee tot drie uur gemiddeld – en daarna is al het vuil veranderd in dunne, zwarte as, die je gemakkelijk kunt verwijderen. Je hoeft gewoonlijk echt alleen maar op een knop te drukken, en de pyrolysereiniging doet de rest. De meeste fabrikanten van pyrolyse ovens noemen hun producten daarom zelfreinigend.

Helemaal niet meer schoonmaken?

De zelfreingingsfunctie komt ver, maar echt helemaal schoonmaakvrij zijn deze apparaten natuurlijk niet. Grove vervuilingen kun je van tevoren het beste verwijderen, en achteraf moet je de asresten nog wegborstelen. In vergelijking met het normale handmatige schoonmaakproces is dat echter wel een fluitje van een cent.

Energieverbruik

Als je erg op de centen bent, of graag energiezuinig leeft, is het wel verstandig om de pyrolysereiniging niet te vaak in te schakelen. Een paar uur lang verwarmen tot 500 graden staat immers garant voor een fors energieverbruik, ook als je hebt gekozen voor een pyrolyse oven met een hoog energielabel.

Rookontwikkeling

Vanzelfsprekend ontstaat er een zekere hoeveelheid rook tijdens het pyrolyseren van de etensresten. De modernste apparaten hebben een ingebouwd filter met katalysator, waardoor je de zelfreinigingsfunctie ook veilig kunt gebruiken zonder dat je keuken blauw staat. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat rookfiltering niet standaard altijd wordt toegepast, dus kijk daar goed naar als je een oven uitzoekt.

Veiligheid

Pyrolysereiniging is een beetje alsof je een afvalverbrandingsoven in je keuken hebt staan. Toch is het een geheel veilig proces. Er zijn diverse automatische beveiligingen aangebracht in de meeste modellen, zodat je bijvoorbeeld niet per abuis de ovendeur kunt openen als het binnen verschroeiend heet is. Ook zijn veel modellen uitgerust met extra isolatie, zodat bijvoorbeeld een spelend kind zich niet kan branden.

Andere eigenschappen

Er komen steeds meer pyrolyse ovens op de markt, in allerlei soorten en maten en van allerlei merken, zoals AGA, Boretti, Falcon, Siemens, IKEA, SMEG, Bosch en AEG. De algemene trend is dat pyrolysereiniging simpelweg een extra functie is, die niet in de weg staat van andere ovenfuncties en -eigenschappen zoals automatische programma’s, een spit, inbouw of losstaand ontwerp en de wijze van bediening. De meeste modellen vallen overigens in het luxere segment.

Prijs pyrolyse oven

Het is bij de meeste merken niet zo dat je bij een bepaald ovenmodel kunt kiezen of je ‘m met of zonder pyrolysereiniging wilt. Dat maakt het lastig om te bepalen of je echt een meerprijs betaalt voor deze functionaliteit. Wel is het zo dat pyrolysereiniging momenteel nog is voorbehouden aan de wat luxueuzere ovens, dus houd rekening met een vanafprijs van circa 300 tot 400 euro.

Kortom: is een oven met pyrolysefunctie handig?

Als je ooit met de hand een stevig vervuild oveninterieur hebt gereinigd, is de kans groot dat je met weinig enthousiasme uitkijkt naar een eventuele volgende keer. In dat geval is een pyrolyse oven beslist het overwegen waard. In de praktijk blijkt de zelfreiniging namelijk heel effectief, zodat het schoonmaken vrijwel geen moeite kost!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in