Voorkom problemen met de juiste hoogte van het aanrechtblad!

2
16788
Hoogte aanrechtblad

De juiste hoogte van het aanrechtblad is erg belangrijk. Een te lage hoogte kan namelijk zorgen voor rugklachten en nekklachten, met name bij mensen die dagelijks in de keuken staan. Een te hoog aanrechtblad zorgt voor schouderklachten, doordat er boven de eigen macht gewerkt wordt. Vaak is de hoogte aanrecht vrij standaard, vooral in huurwoningen. Voor de meeste mensen zal dit niet direct een probleem vormen, omdat dit juist de goede werkhoogte is. Of omdat ze toch niet veel in de keuken staan. Maar de mens wordt steeds langer terwijl de hoogte van het aanrecht niet echt meegaat met deze trend.

Hoogte aanrecht

Niet altijd ontdek je direct of de werkhoogte goed is. Maar heb je na een dagje in de keuken staan last van de nek, rug of schouders, dan zou de werkhoogte wel eens de oorzaak kunnen zijn. Komt dit bovendien vaker voor, bekijk dan eens of de klachten specifiek voorkomen na een aantal uur in de keuken staan. Heb je bovendien moeite om langdurig achter het aanrecht te staan omdat je vermoeidheidsklachten in de rug, nek of schouders ervaart? Ook dan kan de hoogte toch de oorzaak zijn.

Wat is de standaard hoogte aanrechtblad?

Standaard is de hoogte van het aanrechtblad ongeveer 90 centimeter. Dit geldt overigens ook voor kooktoestellen of gasfornuizen die op deze hoogte geplaatst worden. Deze standaard is gebaseerd op de gemiddelde mens. Bovendien had het vroeger nog een nuttig doel. Stel je ging de koopwoning ooit verkopen en je zou een grote afwijkende hoogte hebben, dan werd het toch moeilijker om de woning te verkopen. Toch blijft een juiste werkhoogte belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen, of dit nu praktisch is of niet. De gezondheid gaat toch voor alles. Overigens stamt de standaard hoogte van 90 centimeter nog uit tijd dat de mensen ook wat kleiner waren dan nu, en er ook geen onderzoek gedaan was naar de juiste werkhoogte. 90 centimeter is dan ook een erg achterhaalde werkhoogte, zelfs voor oude woningen.

Meten is weten

Bestaat het gezin uit zowel lange als korte mensen? Dan moet bekeken worden wie er het meeste in de keuken staat en voor de maaltijden verzorgt. Op deze persoon zou de hoogte aanrechtblad afgestemd moeten worden, de andere gezinsleden hebben immers minder last van een onjuiste werkhoogte. Is duidelijk op wie de hoogte van het aanrechtblad afgestemd wordt en is al bekeken hoe dit er visueel uitziet? Meten is weten en dat geldt zeker voor dit soort zaken. Ga plat op de grond staan en draag schoenen, pantoffels, sokken of datgene dat je normaal altijd draagt tijdens het koken. Het klinkt misschien vreemd, maar het maakt een groot verschil of iemand altijd blootsvoets staat te koken of op stiletto hakken van 15 centimeter. Wij raden aan om tijdens het koken platte en gesloten schoenen te dragen. Zo is de kans op uitglijden minimaal en zullen gemorste vloeistoffen niet direct in aanraking komen met de blote voeten.

Om de hoogte aanrechtblad te meten is het dus belangrijk om plat op de grond te slaan. Houd de arm langs het lichaam en buig de elleboog, zodat de arm in een hoek van 90 graden komt te staan. Meet de afstand van tussen elleboog en de vloer en trek hier 10 centimeter vanaf. De uitkomst is de hoogte aanrechtblad.

Veel in de keuken staan

Bovengenoemde uitkomst is prima voor wie eens in de keuken staat of zijn dagelijkse potje kookt. Maar wie echt heel veel tijd in de keuken doorbrengt, of dit nu voor hobby of werk is, kan van de uitkomst beter nog eens 5 centimeter hier vanaf halen, oftewel in totaal 15 centimeter onder de elleboog. Er ontstaat dat een werkhoogte die zeker geen rugklachten of nekklachten kan veroorzaken.

Afwassen vereist een andere hoogte aanrecht

De werkhoogte voor het zogenaamde droge werk bedraagt in de meest optimale gevallen 15 centimeter onder de ellebogen. Voor afwassen, oftewel het natte werk, bedraagt dit ongeveer 0 tot maximaal 5 centimeter onder de ellebogen. Dit komt omdat de gootsteen lager ligt. In de beste gevallen is hier ook rekening mee gehouden.

Keuken op maat

In 2004 werd de keuken op maat pas echt in het daglicht gezet. 90 centimeter als hoogte aanrecht bleek niet meer van deze tijd en er werd nu een werkhoogte van tussen de 80 en 100 centimeter geadviseerd, waarbij de diepte minimaal 60 centimeter bedraagt. Als dikte van het aanrechtblad wordt minimaal 3 centimeter geadviseerd. Een keuken op maat heeft vele voordelen ten opzichte van de standaard keukenafmetingen. Zo is het prettig werken in de keuken en zullen lichamelijke klachten sterk verminderd kunnen worden of voorkomen worden. Bovendien kan er bij een keuken op maat aandacht worden besteed aan zaken als voetruimte, opbergruimte en indeling.

2 REACTIES

  1. Als je lang bent is een keuken in een huurwoning een groot probleem.

    Ik ben 1.90 en heb lage rugklachten en nekklachten. Wmo wijst naar woningbouw en Woningbouw zegt voor eigen rekening.
    Je wordt als je lang bent echt aan je lot over gelaten want je hebt tenslotte geen zichtbare handicap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in