Waar moet je aan denken bij de aankoop van een keukenblad

2
4125
keukenblad

Een degelijk keukenblad, of aanrechtblad, is onmisbaar in iedere keuken. Je snijdt er je groenten op, laat er de vaat uitdruipen, wast je handen in de gootsteen, et cetera. Je kunt tegenwoordig kiezen uit een enorm aantal verschillende materialen, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. En elk hun eigen prijskaartje. En ieder jaar komen fabrikanten wel weer met nieuwe materialen, innovatieve producten of nieuwe toepassingen.

Waar moet je op letten bij een keukenblad?

Het keukenblad is het meest gebruikte onderdeel van je hele keuken. Daarnaast bepaalt het voor een heel belangrijk deel de uitstraling van je keuken. Bij de aanschaf ervan moet je dus niet over een nacht ijs gaan. Bereid je goed voor en verdiep je in de vele verschillende mogelijkheden, want de keuze is echt enorm.

Hoe ga je je keukenblad gebruiken?

Stel jezelf om te beginnen de vraag hoe je je keukenblad eigenlijk wilt gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt, zal je waarschijnlijk extra hoge eisen stellen aan de hygiëne van het blad. En hou je van uitgebreid koken, waarbij je vaak met hete pannen aan het schuiven bent? Dan is de hittebestendigheid van het werkblad weer extra belangrijk.

Welke stijl zoek je?

Wanneer je een compleet nieuwe keuken gaat kopen, denk je uiteraard goed na over de stijl die je wilt. Het kan ook zijn dat je al een keuken in een bepaalde stijl hebt, maar alleen het keukenblad wilt vernieuwen. In beide gevallen zal je een blad willen, dat qua stijl bij de rest van het interieur past. In een landelijke keuken bijvoorbeeld, doet graniet het erg goed. En in een moderne keuken is bijvoorbeeld beton heel erg mooi. Heb je of wil je een professionele keuken, zoals in een restaurant? Dan is rvs het beste materiaal. Natuurlijk moet het wel allemaal binnen je budget passen. Is een bepaald materiaal te duur? Dan kun je altijd nog kiezen voor kunststof met de look van een ander materiaal. Meer weten over materialen? Lees hier ons artikel over aanrechtblad soorten.

Let op schoonmaakgemak

De meeste keukenbladen zijn niet al te lastig te onderhouden. Wat vooral een rol speelt bij het onderhoud is hoe gesloten het materiaal is. Materialen als keramiek en composiet, maar ook rvs of kunststof hebben een zeer gesloten oppervlak. Daardoor is de kans dat stoffen in het materiaal trekken en vlekken veroorzaken erg klein. Bij materialen met een meer poreuze structuur, zoals ongepolijst graniet, maar ook hout, is dat risico een stuk groter. Dat vergt natuurlijk meer aandacht voor de schoonmaak en het onderhoud van deze werkbladen. Vaak kun je poreuze materialen wel behandelen met een speciaal impregneermiddel of van een speciale coating voorzien, waardoor ze ook beter bestand zijn tegen de invloed van onder andere vocht, vuil en zuren.

Kwaliteit en duurzaamheid

Natuurlijk wil je verzekerd zijn van de allerbeste kwaliteit. Dat kun je onmogelijk zien in een showroom. Verdiep je daarom in de kwaliteit van de bladen en materialen. Bijvoorbeeld door de keukenadviseur om advies te vragen of bij de leverancier informatie aan te vragen. En natuurlijk zijn er op internet ook websites en forums waarop je beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers terug kunt vinden. Vaak kun je op die manier een stuk wijzer worden, hoewel ervaringen uit het verleden natuurlijk nooit een garantie zijn voor de toekomst.

Factoren die de prijs bepalen

De prijs van een keukenblad hangt natuurlijk het allermeeste af van het materiaal waarvan het vervaardigd is. Maar daarnaast kan het zeker ook veel verschil maken waar je het koopt, welk merk je kiest en natuurlijk of je een kant-en-klare keuken koopt met allemaal standaard maten of een keukenblad op maat laat maken. En daarnaast kun je flink besparen op de kosten door een werkblad zelf te monteren. Maar dat is wel een erg lastige klus, die grote nauwkeurigheid vereist. Wanneer je er geen ervaring mee hebt, kun je het toch echt maar beter aan een vakman overlaten, ook al kost dat dan wat meer.

Bouwmarkt of speciaalzaak?

Als we in dit artikel prijzen noemen, gaat het dan ook altijd om richtprijzen. Per merk en per leverancier kunnen de prijzen nog behoorlijk verschillen. Wanneer je een keuze maakt voor een bepaald soort keukenblad, doe je er dus altijd verstandig aan om eerst een aantal prijzen van diverse leveranciers te vergelijken. Over het algemeen ben je het voordeligste uit bij een bouwmarkt. Dat komt enerzijds doordat bouwmarkten zoals Gamma en Praxis groot in kunnen kopen. Anderzijds geven bouwmarkten meestal ook een beperktere garantie dan keukenzaken. Bij een bouwmarkt is de materiaalkeuze wel een stuk beperkter. Meestal kun je alleen kiezen uit kunststof, houten en misschien roestvrijstalen keukenbladen. Bij een keukenzaak betaal je al snel het dubbele, maar de service en garantie is wel beter én de keuze vaak enorm.

Verschillende materialen en hun prijzen

We zetten om te beginnen een paar richtprijzen voor diverse materialen op een rijtje. Dit zijn de gemiddelde prijzen die je ongeveer kunt verwachten bij een keukenspeciaalzaak. Natuurlijk zal je, wanneer je je gaat oriënteren in verschillende winkels, ook lagere prijzen tegenkomen. De prijs is namelijk ook afhankelijk van de dikte van het materiaal, of er nog een speciale toplaag of coating op zit, et cetera. En uiteraard kunnen de prijzen per aanbieder ook nog flink variëren. Maar de onderstaande prijzen geven in elk geval een beeld van de prijsverschillen tussen de diverse materiaalsoorten.

Van kunststof tot gehard glas

Het goedkoopste is een keukenblad van kunststof. Bij dit materiaal moet je gemiddeld ongeveer rekenen op een prijs van 250 euro per strekkende meter, bij een diepte van 60 centimeter en een dikte van 4 centimeter en inclusief randafwerking. Een keukenblad van rvs met dezelfde afmetingen kost gemiddeld ongeveer 360 euro per strekkende meter, massief hout gemiddeld 400 euro. Het duurste zijn de verschillende (natuur)steensoorten. Voor graniet en composiet ben je gemiddeld zo’n 500 euro per strekkende meter kwijt. Keramiek doet ongeveer 550 euro, beton en terrazzo rond de 650 euro. Wil je echt iets exclusiefs? Dan is een keukenblad van gehard glas tegenwoordig ook mogelijk. Daarvoor moet je dan wel minstens 670 euro per strekkende meter uittrekken.

PITT Cooking en Downdraft

Per materiaalsoort kunnen de prijzen dan weer behoorlijk uiteenlopen, uiteraard afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Zo kan een werkblad van licht graniet duurder zijn dan een keukenblad van donker graniet. En natuurlijk kunnen de kosten flink verder oplopen door de extra’s die je kiest. Zo kun je vandaag de dag gebruikmaken van PITT Cooking, oftewel kookpitten die in je keukenblad geïntegreerd zijn. En er bestaan ook al afzuigsystemen, die in je werkblad verwerkt zijn, de zogenaamde werkbladafzuiging. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan dit soort luxe extra’s.

Bijkomende kosten

De prijs van een keukenblad wordt dus behalve door het soort materiaal vooral bepaald door de afmetingen en dan met name de dikte van het blad. Wanneer je kiest voor een wat dunner blad, zal je bij de meeste materialen voor een prijs van rond de 200 à 300 euro per strekkende meter al een fraai blad kunnen kopen. Daar komen natuurlijk nog wel de nodige kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan de montage en afwerking, de spoelbak en ook zaken als voorrijkosten en btw over de montagekosten.

Keukenblad op maat

Steeds meer keukenleveranciers kunnen keukenbladen op maat voor je maken. Dat kan voor vrijwel ieder materiaal geregeld worden. Sommige materialen kunnen op maat gezaagd of gesneden worden, andere worden gegoten in een mal. Ideaal wanneer je keuken nog prima is en je alleen je werkblad wilt vervangen. Dit slijt door het intensieve gebruik immers vaak sneller dan de andere onderdelen van je keuken. Wil je een nieuw werkblad in een oude keuken, dan moet dit natuurlijk wel naadloos aansluiten, anders krijg je kieren, waarin vuil zich op kan hopen. Bovendien kunnen kieren ook lekkage veroorzaken. Het vervangen van een keukenblad is dan ook uiterst nauwkeurig maatwerk.

2 REACTIES

  1. Jullie site is een enorme aanwinst voor een weloverwogen keuze van een aanrechtblad!
    Foto’s van soorten aanrechtbladen zouden meer illustratie geven.

    Vriendelijke groet,

    • Dag Marijke, bedankt voor het compliment. Het klopt wat betreft de foto’s, dat vinden wij ook jammer. Wij maken uitsluitend gebruik van beeldmateriaal wat niet met copyright beschermd is. Vandaar dat wij niet van ieder type blad een foto kunnen plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in