Terrazzo aanrechtblad: niet alleen praktisch in gebruik maar ook heel stijlvol

0
4701
Terrazzo aanrechtblad

Terrazzo aanrechtbladen zijn erg in trek, en er zijn heel wat mensen die er graag één in hun keuken zouden willen laten plaatsen. Toch is er nog altijd veel onduidelijkheid over dit materiaal. Want hoe wordt het eigenlijk gemaakt, en welke eigenschappen heeft het precies? Zo kun je nog wel even doorgaan. Tel daarbij op dat het behoorlijk prijzig is, en je snapt dat kiezen voor dit materiaal nog geen sinecure is. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een terrazzo aanrechtblad overweegt?

Wat is terrazzo, en hoe is het ontstaan?

Dit materiaal wordt tegenwoordig gezien als chic en verfijnd, maar dat is beslist niet altijd zo geweest. Het is namelijk ontstaan als een manier om bouwafval te verwerken. In het vijftiende-eeuwse Venetië werden de paleizen van de elite grotendeels opgetrokken uit enorme stukken marmer en graniet. Daarbij bleven er altijd tal van kleine reststukjes achter, die niet verder verwerkt konden worden. De arbeiders namen die restjes mee naar huis om de grond rondom hun huizen mee te plaveien (de naam van dit materiaal is Italiaans voor ‘terrassen’). Om het oneven oppervlakte dat zo ontstond te egaliseren, werd het gemengd met klei of cement en gepolijst. Daarbij werd ontdekt dat je zo prachtige details van de marmer- en granietresten zichtbaar maakte.

Zo was het opeens niet meer louter functioneel, maar ook nog eens mooi. En toen vervolgens ontdekt werd dat je met behulp van geitenmelk het héle oppervlakte van de vloer kon laten glanzen, ging men terrazzo ook gebruiken om binnenvloeren van te maken. Inmiddels is het dankzij de voortschrijdende techniek mogelijk om er ook bijvoorbeeld aanrechtbladen van te maken.

Hoe wordt een terrazzo aanrechtblad gemaakt?

Kwaliteitsterrazzo is nog altijd vakwerk, niet iets dat je fabrieksmatig kunt produceren. Het productieproces is vergelijkbaar met dat van een composiet keukenblad, alleen wordt er geen hars gebruikt voor de binding, maar cement. Dat wordt gemengd met korrels (split) van marmer, graniet en/of glas, een eventuele kleurstof, en in een mal gegoten. Na het uitharden wordt het keukenblad dan nog geschuurd, gepolijst en geïmpregneerd. Aanrechtbladen van terrazzo worden typisch niet op locatie gemaakt, dus daarna wordt het nog gemonteerd in je keuken.

Is er verschil tussen terrazzo en granito?

In Nederland, België en Frankrijk heeft terrazzo dat niet in een vloer verwerkt is vaak een andere benaming: granito. Dat is ergens ook wel logisch, omdat er in terrazzovloeren vaak veel grotere, zelfs mozaïekachtige stukken natuursteen worden gebruikt. De steentjes die in bijvoorbeeld keukenbladen worden gebruikt, zijn echter veel kleiner. Daardoor ziet de meest gebruikte terrazzosamenstelling – zwart cement met kleine witte stukjes steen – er net uit als graniet, en vandaar de naam granito. De eigenschappen in de keuken zijn trouwens ook voor een aardig groot gedeelte vergelijkbaar met die van graniet. Maar granito is evengoed simpelweg een synoniem.

Voor- en nadelen van Terrazzo aanrechtbladen

Het uiterlijk is voor veel mensen de grootste plus. Dit materiaal oogt bijzonder chic en luxueus, en is in zeer veel uitvoeringen beschikbaar. De kleur en grootte van de steentjes, de kleur van het cement, zelfs het soort steentjes: al die zaken zijn naar wens te variëren. Je kunt dus voor ieder soort keuken een perfect aansluitend terrazzo aanrechtblad kiezen, zonder op de chique uitstraling te hoeven inleveren.

Door het gebruik van natuursteen is terrazzo zeer hard. Dat maakt het kras- en slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Het is echter wel verstandig om alsnog een onderzetter te gebruiken bij hete pannen, omdat de temperatuurbestandheid kan variëren.

Dit materiaal is enigszins vochtgevoelig, zowel vanwege het gebruikte natuursteen als vanwege het cement. Dat hoeft echter geen groot bezwaar te zijn met het juiste onderhoud (zie hieronder). Het is namelijk ook doorgaans heel glad afgewerkt, waardoor je het bij normaal gebruik eenvoudig schoon en hygiënisch kunt houden.

Bij terrazzo kun je geen schuurmiddel gebruiken, en ook geen bijtende stoffen. Zure huis-, tuin- en keukenvloeistoffen (bijvoorbeeld citroensap of wijn) zijn geen groot bezwaar, mits je de gemorste stof direct opruimt.

Schoonmaken en onderhouden

Om ze tegen vocht te beschermen, worden terrazzo aanrechtbladen geïmpregneerd. Dat zorgt ervoor dat het materiaal niet of nauwelijks nog poreus is en maakt het veel weerbaarder tegen bijtende stoffen. Het is echter geen wondermiddel. Zorg er daarom altijd voor dat je aanrechtblad niet te lang nat blijft, en ruim gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op. Schoonmaken is dan eigenlijk alleen maar een kwestie van een doekje over je keukenblad halen.

Om dat zo te houden, moet je het materiaal met enige regelmaat onderhouden. Dat kan er bijvoorbeeld uit bestaan dat je ieder half jaar even wat speciale was moet inboenen, om kale plekjes te bestrijden en de glans te herstellen. Met een beetje onderhoud kan je aanrechtblad zo tientallen jaren blijven blinken.

Prijs Terrazzo aanrechtblad

Terrazzo is een kwaliteitsproduct, dat door echte vakmensen op maat wordt gemaakt voor je keuken. Aan de schitterende, exclusieve uitstraling hangt dan ook een fors prijskaartje: qua prijs behoort een aanrechtblad van terrazzo beslist tot de hogere categorie, vergelijkbaar met of misschien nog wel iets duurder dan keramiek of graniet.

Kortom: wel of geen terrazzo aanrechtblad?

De uitstraling van terrazzo is een aanwinst voor vrijwel iedere keuken. En omdat je de kleur en andere uiterlijke aspecten geheel naar jouw wens kunt aanpassen, past het ook bij zeer veel keukendesigns. Daarbij komt dat het gemakkelijk in het gebruik is en tegen een stootje kan. Met enige oplettendheid bij het schoonmaken en regelmatig een klein beetje onderhoud blijft een aanrechtblad van dit materiaal gemakkelijk tientallen jaren in topconditie. Zo bezien is terrazzo de hoge prijs beslist waard. Nietwaar?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in