De inductiekookplaat schoonmaken: hoe pak je dat het beste aan?

26
204681
Inductiekookplaat schoonmaken

Koken op inductie heeft diverse voordelen. Een van de meest gehoorde pluspunten is dat het zo gemakkelijk is om een Inductie kookplaat te reinigen. En, eerlijk is eerlijk: vaak is dat ook wel zo. Toch zijn er wel een paar speciale aandachtspunten bij het schoonmaken van inductiekookplaten. Wat moet je doen om je kookplaat altijd mooi glanzend te houden, en hoe pak je ernstige vervuiling en ingebrande etensresten aan?

Is schoonmaken echt eenvoudig, of vooral overzichtelijk?

De meeste inductiekookplaten hebben een spiegelglad glanzend oppervlakte. Dat is bijzonder fraai om te zien, maar het heeft ook nadelen. Je ziet vlekken en vuilresten immers direct.

In de praktijk is dat eigenlijk geen belangrijk bezwaar. Het feit dat je slechts één oppervlakte, zonder uitstekende delen, lastige randjes en andere vervelende zaken hebt, is een stuk belangrijker. Daarbij is het oppervlakte van een inductiekookplaat meestal gemaakt van een speciaal soort keramisch glas. De eigenschappen daarvan zijn min of meer vergelijkbaar met het antiaanbaklaagje van een keramische pan: het is zeer hard, bestand tegen extreme temperaturen, en niet erg vatbaar voor beschadiging door de meeste vloeistoffen.

Bovendien heeft de techniek van inductie een erg groot voordeel: het is de panbodem die heet wordt, niet de kookplaat zelf. Althans, die wordt uiteindelijk wel warm, maar dan via de hitte van de pan. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een pan hebt die overkookt, de echt vervelende vervuiling vooral ontstaat rondom de pan.

Hoe sneller, hoe beter

Dat gegeven is eigenlijk de sleutel tot succes. Als je zorgt dat je etensresten en dergelijke direct verwijdert, is de kans op hardnekkige vervuiling minimaal. En omdat je oppervlakkige resten al met één veeg van een schoonmaakdoekje kunt verwijderen, is dat vrijwel geen werk. Bovendien koelt de plaat meestal heel snel af, en wordt hij niet warm op pitten die je niet gebruikt. Je kunt een inductiekookplaat dus schoonmaken terwijl je aan het koken bent.

Gebruik het liefste een microvezeldoek of eventueel een keukendoekje om de glasplaat droog te maken. Zo krijg je een streeploos resultaat.

Een ingebrande Inductie kookplaat schoonmaken

Als er toch hardnekkig vuil ontstaat, kun je dat het beste op een zo voorzichtig mogelijke manier verwijderen. In de keuken is het gebruikelijk om ingebrand vuil weg te schuren, maar met schuren kun je een inductiekookplaat niet schoonmaken. Tenminste: niet zonder ook een stukje van de kookplaat zelf mee te schuren. Daarmee riskeer je onherstelbare krassen. Gebruik dus een doekje, warm water en wat mild afwasmiddel, en vooral wat geduld. Lukt het dan nog steeds niet? Koop dan een schoonmaakmiddel dat specifiek voor inductiekookplaten is bedoeld.

Radeermessen en plaatschrapers

Eventueel kun je het vuil ook wegschrapen. Er bestaan speciale radeermessen of plaatschrapers om dat klusje te klaren. Veel fabrikanten raden ook aan om het daarmee te doen. Gebruik niet te veel kracht en houd het mesje onder een hoek van 45 tot 60 graden. Op die manier verwijder je de resten zonder krassen te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Aangezien je nu dit artikel leest, is het waarschijnlijk al te laat om nog te voorkomen dat je kookplaat vies wordt. Maar tegelijkertijd is het nooit te laat om te voorkomen dat het de volgende keer weer verkeerd gaat. En hoewel je bij normaal gebruik natuurlijk niet kunt verwachten dat je fornuis altijd brandschoon blijft, is het wel degelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat het niet ál te vies wordt. Dat doe je onder andere door pas gaat koken als je kookplaat schoon is. En met een beetje extra aandacht voor spetterende pannen en bereidingen waarbij overkoken een risico is – rijst, pasta of aardappelen koken, bijvoorbeeld – zul je ontdekken dat het schoonmaken van je inductiekookplaat bijna altijd inderdaad zo gemakkelijk is als wordt beloofd.

Bonustip: beter iets te voorzichtig zijn

Op internet en op andere plaatsen gaan de wildste verhalen over hoe je een Inductie kookplaat moet schoonmaken. De één zweert bij soda, de ander bij staalwol, en de derde vindt weer wat anders. Dat kan natuurlijk niet allemaal waar zijn. Als je kijkt wat fabrikanten zelf aanraden, is het misschien zelfs wel allemaal niet waar. Er zijn bijvoorbeeld gebruikershandleidingen die afraden om onverdund afwasmiddel, schuurmiddel, corrosieve reinigingsmiddelen en schuursponzen te gebruiken. Wat blijft er dan nog over?

Nu is dat fabrikantenadvies wel erg voorzichtig, gezien de kwaliteiten van glaskeramische kookplaatoppervlaktes. Toch is het ook verstandig. Een paar minuutjes boenen met een doekje, wat warm water en verdund sop volstaat bijna altijd. Als je voor die kleine moeite een afsnijdroute kiest en direct de groots uitpakt met agressieve schoonmaakartikelen, loop je de kans dat je blijvende schade veroorzaakt – en dat is het meestal echt niet waard.

26 REACTIES

 1. Wanneer op de inductie-glasplaat aangekoekt vuil zit is deze prima te verwijderen met een plamuurmes. Voorzichtig te werk gaan en de hoek niet groter maken dan 45-60 graden en je schraapt het beetje bij beetje weg, zonder de plaat te beschadigen. Succes!

 2. Wij hebben al jaren een inductie kookplaat. Maar………de laatste tijd is er van alles ingebrand en ik krijg het er niet af wat ik ook probeer. Ook onverdunde St. Marc vloeibaar helpt niet.
  Is er een schoonmaakmiddel waarmee het wel lukt?

  • HG heeft enkele goede oplossingen voor inductiekookplaten.
   Een ovenreiniger wil het vuil ook wel uitbijten. Succes!

  • Heb jaren een inductie kookplaat gehad. Ik gebruikte voor dit soort aangebrande stukken een verfschrapertje. Gewoon kopen bij de bouwmarkt. Heel voorzichtig schrapen. Mesjes hiervoor zijn te vervangen en kosten bijna niets. Succes…

 3. Op de markt ooit een pot Witte Steen gekocht.
  Blijkt super te werken als schoonmaak- en polijstmiddel bij ingebrande etensresten bij een inductiekookplaat.
  Uitstekend resultaat.

 4. Onze inductie kooplaat met flexzone maak ik schoon ( als er ingebrande plekken op zitten ) met auto cleaner, dit wordt ook gebruikt om de kleur van doffe auto lak glanzend te maken.
  Werkt prima en snel, gewoon met doekje stevig poetsen.

 5. Atag inductie heb ik ,als ik een pan aanzet komt er water, vocht tussen de inductie en de pan
  Hoe kan dat?

  • Het zou hooguit kunnen zijn dat er condensvorming plaatsvindt. Even de vraag of u wel een pan heeft die geschikt is voor een inductiekookplaat. Een pan welke gebruikt is op gas gaat bol staan. Onder een vlakke pan zou normaal gesproken geen vocht kunnen komen.

  • Dat kan kloppen. Vermoedelijk heb je dan een pan met een kunststof handgreep en tijdens de afwasbeurt blijft er iets vocht in de holle ruimte zitten. Ik heb dat zelf met mijn wokpan. Ik scheur een stukje keukenrol af en leg het dubbelgevouwen net tegen de rand van de pan onder de steel. De druppen die er uit komen blijven dan in het papiertje en gaan niet tussen pan en kookplaat zitten. Want ook water kan uiteindelijk inbranden in je plaat en laat onherstelbare plekken achter.

 6. bij een van de zones op mijn inductie kookplaat kun je ronde vorm blijven zien terwijl de andere verdwijnen als ze zijn afgekoeld. Hoe kan dit?

  • Ik heb dat ook maar ze worden niet erger en ik kook er al maanden goed op. Je kunt ze wel een beetje weg krijgen met goed poetsen maar dat is vooral voor de aanblik.

 7. Ik heb vandaag een inductieplaar.nu heb ik eens gehoord dar je op een velletje keukenrol en pan erop kunt koken en bakken. Dan wordt de plaat niet vies. Kan iemand mij vertellen of ik dar echt doen doen?

 8. Je kunt onder elke pan en er omheen keukenpapier leggen. Dat vangt de meeste spetters op en vat niet vlam omdat er geen open vuur is. Je haalt na het koken het papier weg en wat er dan nog ligt haal je weg met een doekje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in