Is koken op een gas op glas kookplaat iets van de toekomst of niet?

0
12968
gas op glas

Op gas koken is voor veel mensen nog altijd de favoriete manier om eten te bereiden. Het is snel, gemakkelijk en betaalbaar. Bovendien heb je nooit een speciale pan nodig. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden, bijvoorbeeld omdat gaskookplaten lastig schoon te houden zijn. Er is nu echter een nieuwe manier om op gas te koken, die nog minder nadelen belooft te hebben: gas op glas. Is dat inderdaad beter dan het ouderwetse gasfornuis?

Wat is een gas op glas kookplaat?

De naam zegt het eigenlijk al: bij dit type fornuis zitten de gaspitten bovenop een glasplaat, waar dat bij een normaal fornuis gewoonlijk roestvrijstaal is (al of niet geverfd). Maar het materiaal is eigenlijk niet eens het voornaamste verschil. Dat is namelijk het ontwerp

Een conventioneel gasfornuis is komvormig. In een soort van bak van rvs, die je werkblad beschermt tegen de hitte van het vuur, staan één of meerdere pitten met erbovenop een metalen rooster. Daar kun je dan al je pannen op plaatsen. Bij een kookplaat gas op glas is de beschermplaat juist helemaal vlak, zonder opstaande randen. Daarop staan dan los diverse pitten met elk hun eigen pannendragers: de ‘onderzetters’ om de pannen op te zetten.

De beschermplaat is van een speciaal soort keramisch glas. Dat is qua gebruik vergelijkbaar met het type materiaal dat je vindt bij keramische en inductiekookplaten: zeer hard en bestand tegen extreme temperaturen. Veel van de kookplaten van gas op glas die nu te koop zijn, zijn zwart en vrijwel of geheel ondoorzichtig. Gezien de huidige stand van de techniek is het te verwachten dat in de nabije toekomst ook transparante glasplaten in alle kleuren van de regenboog beschikbaar komen.

Het ontwerp zorgt ervoor dat het fornuis heel anders op je aanrechtblad staat. De glasplaat is vaak maximaal enkele centimeters dik en kan in veel gevallen ook in het blad verzonken worden. Daarmee krijg je een veel bescheidenere en strakkere aanblik. In plaats van een groot en visueel ondoorzichtig blok heb je het idee dat de pitten los op je aanrecht staan.

Alle voordelen van een conventioneel gasfornuis

Het ziet er wat anders uit, maar een gaskookplaat op glas is in het gebruik erg vergelijkbaar met een reguliere gaskookplaat. Het warmt snel op, werkt met iedere pan en je kunt de warmtetoevoer uitstekend reguleren. Daarnaast geldt dat koken op gas zuinig is en minder kost dan koken op elektriciteit, ook vanwege het prijsverschil tussen beide energiebronnen.

Daar komt bij dat gas op glas kookplaten gewoonlijk wat luxer zijn dan een instapmodel gasfornuis. Het maximale vermogen is doorgaans tamelijk hoog en je krijgt verschillende pitten. De meeste modellen zijn uitgevoerd met vonkontsteking, waardoor je altijd op een veilige en gemakkelijke ontsteking kunt rekenen. Ook is er heel vaak een vlambeveiliging aanwezig. Dat is immers sinds 2010 verplicht, en deze kookplaten zijn meestal recenter. Wel zo veilig dus!

Design

Het is, gezien al die voordelen, niet verwonderlijk dat koken op gas populair is. gas op glas voegt er echter nog diverse voordelen aan toe ten opzichte van een normaal gasfornuis. Het meest in het oog springend is het uiterlijk. Vooral inbouw gaskookplaten van glas hebben precies de hypermoderne look van een eigentijdse designkeuken. Dankzij het minimalistische ontwerp en de fraaie afwerking kun je met dit type fornuis echter nog veel meer kanten op. Want zeg nu zelf, zo’n prachtige kookplaat is toch een aanwinst voor iedere keuken?

Schoonmaken

Maar misschien wel de belangrijkste reden om een kookplaat gas op glas te overwegen, is dat ze buitengewoon gemakkelijk schoon te maken zijn. Een ouderwets gasfornuis heeft altijd heel wat van die lastige hoekjes en andere plekjes die moeilijk te bereiden zijn. Dat is enorm veel gedoe om schoon te houden. En als je dat niet regelmatig doet, heb je kans op inbranden, hetgeen het alleen maar vervelender maakt. Zelfs bij veel echte designfornuizen heb je dit nadeel.

De beschermplaat bij dit nieuwe type fornuis is echter perfect te bereiken dankzij de minimalistische constructie. Daarbij is de plaat al met een eenvoudig doekje volledig te reinigen. Het keramische glas is namelijk keihard en zeer glad, waardoor voedsel niet de kans krijgt om in te branden. Meer dan een doekje en wat afwasmiddel – afhankelijk van het merk fornuis soms een speciaal type, hoewel vaak ieder huis- tuin-, en keukenafwasmiddel volstaat – heb je dus nooit nodig. Ook niet als je per ongeluk de aardappelen enorm hebt laten overkoken. Je bent op die manier dus iedere keer in een paar tellen klaar. En de pannendragers en pitten zijn vaak eenvoudig afneembaar en soms zelfs vaatwasserbestendig. Veel gemakkelijk wordt het niet!

Tegelijkertijd moet je je wel realiseren dat zo’n strakke en blinkende glasplaat buitengewoon gevoelig is voor vlekken. Alles wat je morst, verstoort de glanzende aanblik. Houd er dus wel rekening mee dat je dat schoonmaakdoekje regelmatig in de aanslag moet hebben.

Glaskeramische plaat krasvast

In de meeste gevallen is de glaskeramische plaat krasvast. Dat is een duidelijk voordeel ten opzichte van de welbekende blinkende rvs-plaat die bij veel andere fornuizen gebruikt wordt. Na verloop van tijd komt daar zelfs bij normaal gebruik toch altijd een stel kleinere en grotere krassen op.

Het glasmateriaal van een gaskookplaat op glas is onderhoudsvrij. Wel adviseren sommige fabrikanten om regelmatig een speciaal reinigingsmiddel te gebruiken.

Prijs

Al die voordelen van gas op glas zijn helaas niet gratis. Zeker als je dit systeem vergelijkt met conventionele gasfornuizen, is de prijs tamelijk hoog. Dat komt overigens ook omdat gasfornuizen nu eenmaal zeer veel worden verkocht, en dit relatief nieuw en onbekend is.

Tegelijkertijd krijg je dan wel echt waar voor je geld, zeker als je overweegt dat iedere kookplaat van gas op glas een echte designuitstraling heeft. Bovendien zijn de goedkoopste platen al verkrijgbaar voor minder dan 200 euro. Dat is redelijk vergelijkbaar met andere soorten kookplaten, misschien zelfs wel goedkoper dan bijvoorbeeld keramische en inductiekookplaten. De fraaiste inbouwkookplaten van gas op glas zijn trouwens wel minimaal enkele keren zo duur.

Gas onder glas

De combinatie van gas en glas kan ook andersom: gas onder glas (soms ook wel gas-in-glas genoemd). Daarbij zet je je pannen direct op de glasplaat, net zoals bij bijvoorbeeld een keramische of inductiekookplaat. De verwarming gebeurt echter door middel van gaspitten.

Deze techniek is nog een stuk minder bekend dan gas op glas, en dat komt wellicht omdat het in het gebruik heel anders is. Je kunt de pitten meestal niet zien, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld rood oplichtende ringen. Net zoals bij inductie heb je pannen nodig met een platte, dikke bodem, en de warmteregulering is minder intuïtief dan bij gas op glas. Vaak heb je één of twee pitten aan de voorzijde, die min of meer direct door een brander verwarmd worden. Dan zitten er achterop nog twee warmhoudzones, die gebruik maken van de restwarmte van de rookgassen. Dat maakt gas-onder-glas zeer zuinig, maar niet altijd praktisch. Je hebt immers niet de luxe van strikt onafhankelijke pitten. Bovendien reageert dit systeem wat minder snel dan gas op glas.

Voordelen gas onder glas

Gas onder glas heeft in theorie verscheidene voordelen boven gas op glas. Het schoonmaken is bijvoorbeeld nog eenvoudiger, omdat je echt alleen maar de glasplaat hoeft te reinigen, niet de branders en eventuele pannendragers. Ook zijn er modellen met interne ventilatie, zodat je gegarandeerd geen last hebt van schadelijke verbrandingsgassen. En je hebt natuurlijk veel minder kans op vlam in de pan.

Je moet bij gas onder glas wel rekening houden met een wat hogere prijs. Maar een belangrijker nadeel is dat het aanbod momenteel zeer beperkt is. Je hebt dus weinig keuze, zowel wat betreft het design als wat betreft het gebruik – denk aan het aantal pitten, het maximale vermogen, enzovoorts. De markt voor gas op glaskookplaten is in dat opzicht al een stuk volwassener.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in