Een keukenrenovatie bespaart u 50% aan kosten, tijd en ergernissen!

1
2939
keukenrenovatie

Natuurlijk willen we allemaal het liefst een nieuwe keuken. Toch zal het niet altijd voor iedereen weggelegd zijn. Alhoewel er hele goedkope keukens op internet aangeboden worden, kan in veel gevallen een keukenrenovatie een goede of zelfs betere oplossing zijn. In de laatste jaren zijn er veel bedrijven op deze trend in gehaakt. Een reden om eens goed te kijken wat het renoveren van uw keukenruimte nu inhoud.

Keukenrenovatie

Het zal u niet verbazen dat een keuken renovatie u een hoop geld gaat besparen.  In de praktijk levert het een voordeel op van wel 50% t.o.v. de aanschaf van een nieuwe keuken. Waar moet u opletten als u het renoveren van uw bestaande keuken serieus wil bekijken.

1. Hoe ziet uw huidige keuken eruit?

Simpel gezegd, is het wel de moeite waard om dit traject te bewandelen. Zelfs als uw keuken van ellende uit elkaar valt kan het renoveren een goede oplossing zijn. Misschien moet ik zelfs stellen juist een goede oplossing zijn. Afhankelijk van uw wensen zijn er natuurlijk verschillende herstel mogelijkheden.

2. Hoe is het hang en sluitwerk van uw keuken?

U kunt ervoor kiezen alle deuren en het hang en sluitwerk te vervangen. Als de scharnieren echter nog in een goede staat zijn is het mogelijk om de bestaande keukendeuren te vervangen en het hang en sluitwerk te behouden. Dat scheelt weer in de kosten. Een keukendeur laten schilderen of spuiten is een alternatief voor het vervangen van de deuren. Toch verdient deze oplossing de nodige aandacht. Veel keukenfronten zijn voorzien van een folie. Alhoewel deze folie wel te spuiten is, loopt u het risico dat het onderliggende materiaal na verloop van tijd loslaat. Een veel voorkomend probleem met dit soort fronten. Persoonlijk zou ik altijd voor het vervangen van keukendeuren gaan. Nieuwe technieken, materialen en designs zijn echt een meerwaarde voor de uitstraling en levensduur van uw keuken!

3. Heeft u voldoende ladekasten in uw bestaande keuken?

Het was in het verleden (en uit kostenoverwegingen nog steeds) een gewoonte om weinig ladekasten in te plannen. In een moderne en ergonomisch ingerichte keuken zou dat niet meer mogen zijn. Keukenkasten met laden betekent veel efficiënte en ergonomische ruimte. Doet uzelf een plezier en zorg dat uw keukenrenovatie op alle vlakken een verbetering wordt. Een goede keukenrenovatie adviseur kan met  meedenken en kijken waar er op een simpele manieren laden zijn toe te voegen in uw keuken. Dit kunnen natuurlijk ook binnenladen zijn welke “verscholen” achter een deur geplaatst kunnen worden. In sommige gevallen kunt u een fraaie en vooral handige carrousel hoekkast integreren.

4. Past uw aanrechtblad nog wel in het nieuwe plaatje?

Houdt er rekening mee dat het vervangen  van keukenfronten niet op zichzelf staat. Om de renovatie van uw keuken echt te laten slagen is het vervangen van een aanrechtblad vaak een aanrader. Het zal de uitstraling van uw gerenoveerde keuken ten goede komen en voorkomt de teleurstelling van een verkeerde beslissing achteraf. Tegenwoordig zijn er veel fraaie werkbladen welke een aanwinst zijn. Niet alleen in gebruik maar ook in uitstraling. Hete pannen plaatsen op een composieten aanrechtblad is zo’n prettige eigenschap. U heeft het voordeel dat  de maten van uw bestaande aanrechtblad over genomen kunnen worden. Dat beperkt het risico en maakt het vervangen van een kraan en kookplaat tot kinderspel.

5. Past uw keuken achterwand nog in het nieuwe plaatje?

Van de regen in de drup zult u denken? Dat is gedeeltelijk waar. Een keukenrenovatie behelst nu eenmaal beslissingen die u moet nemen over de gehele keuken! Een veel voorkomende verandering is het vervangen van donkere houten of houtkleurige fronten voor moderne witte keukenfronten. Wilt u in de nieuwe uitvoering dan nog oubollige tegels als keukenachterwand? Gelukkig zijn er fraaie en relatief goedkope oplossingen die uw keukenachterwand omtoveren naar een strakke en moderne oplossing. Zo kunt u gebruik maken van aluminium keuken achterwanden of glazen achterwanden welke u direct op de oude tegels kunt plakken.

6. Keuken handgrepen maken u keuken af

Het spreekt voor zich, maar toch vaak een ondergeschoven kindje. Een mooie keukengreep is de kers op een taart. Met het renoveren van uw keuken een goed moment om daar even bij stil te staan. Probeer indien mogelijk rust aan te brengen in uw handgrepen beeld. Als het enigszins kan zou ik aanbevelen alle grepen horizontaal te plaatsen. Verticaal geplaatste grepen in combinatie met horizontaal geplaatste grepen geven een onrustig beeld. Er zijn fraaie opties met lange grepen of mooie knopgrepen welke uitstekend dienst doen.

7. Vervangt u meteen een aantal inbouwapparaten?

Het overwegen waard. In ieder geval de zgn zichtapparaten zoals een oven en een combimagnetron komen hiervoor in aanmerking. Overweeg dan meteen de mogelijkheid om over te stappen naar een stoomoven. Een inbouwapparaat wat in een nieuwe keuken eigenlijk niet meer mag ontbreken. De technieken van een stoomoven zijn beproefd. Daarnaast is de overstap van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat de overweging waard. Het koken op inductie kent vele voordelen. Verdiept u zich daar in, zodat u meteen de goede keuze kunt maken.

8. Keukenverlichting essentieel voor uw werkplek

En als u dan toch bezig bent dan is het goed om ook eens te kijken of u huidige keukenverlichting afdoende is. Niet zelden ontbreekt het in een keuken aan een goede werkverlichting. Op een eenvoudige manier kan onder bovenkasten verlichting geplaatst worden dier ervoor zorgt dat u ziet waar u mee bezig bent. Daarnaast is het een aanrader om, indien nodig, een aantal wandcontactdozen bij te laten plaatsen. Zeker als u ook uw keukenachterwand vervangt kunnen leidingen eenvoudig weg gewerkt worden.

De basis van uw bestaande keuken moet dus voldoende zijn om een keukenrenovatie te rechtvaardigen. Het grote  voordeel van het renoveren van een keuken zijn natuurlijk de lagere kosten. In de regel zal een renovatie ongeveer 50% zijn van de kosten van een nieuwe keuken. Daarnaast bespaart u een hoop hak en breekwerk en zal een renovatie een exercitie zijn van hooguit 1 dag.

Een nieuwe keuken brengt vaak veel extra kosten met zich mee. Niet alleen moet u stad en land af om op zoek te gaan naar de nieuwe keuken, maar is het plaatsen ervan in de regel een kleine verbouwing. Extra kosten zoals het slopen en afvoeren van de bestaande keuken, aanpassen van leidingwerk, stuc en schilderwerk kunt u zich besparen. Als u tevreden bent over de indeling van uw huidige keuken en geen behoefte heeft aan een nieuwe, is een keukenrenovatie een uitstekend alternatief! Het biedt de mogelijkheid om uw keuken voor de komende jaren weer een fris en nieuw uiterlijk te geven. Mooie gelakte keukenfrontjes of de waterdichte laser gefineerde laminaatfronten behoren allemaal tot de mogelijkheid.

1 REACTIE

  1. Welke renovatie bedrijven kunt u ons aanraden? Wij hebben interesse om onze keuken te laten opknappen maar weten niet goed waar we terecht moeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in