De keuken schilderen: stappenplan en tips

0
4497
keuken schilderen

Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken, denk je uiteraard goed na over de kleur van jouw houten keukenkastjes. Hoewel je goed nadenkt welke kleur jouw keukenkastjes moeten krijgen, is de kans toch aanwezig dat je na een paar jaar niet meer zo blij bent met de kleur van jouw keuken. In dit geval is het niet meteen nodig om nieuwe keukenkastjes aan te schaffen, maar kun je er ook voor kiezen om jouw keukenkastjes te verven. Hoe je dit precies doet en waar je op moet letten bij het schilderen van de houten keukenkastjes, lees je in dit artikel.

De keuken schilderen: een handig stappenplan

Het schilderen van de houten keukenkastjes lijkt misschien lastig, maar in feite is dit helemaal niet zo moeilijk. Gebruik je onderstaand stappenplan bij keuken schilderen, dan weet je zeker dat dit goed, snel en gemakkelijk gebeurt.

Stap 1: verwijder alle deurgrepen van de keukenkastjes. Eventuele andere zaken die het vlot doorwerken bij het schuren en het schilderen bemoeilijken, verwijder je ook.

Stap 2: reinig de keukenkastjes met een oplossing van water en ammoniak. Wij raden je aan om dit meer dan eens te doen, want dan worden de keukenkastjes echt goed schoon. Zeker omdat de keukenkastjes vaak vet zijn, is het belangrijk om de ondergrond goed schoon te maken.

Stap 3: was de keukenkastjes grondig na met schoon leidingwater en laat de kastjes goed drogen.

Stap 4: schuur de keukenkastjes met droog schuurpapier of nat (waterproof) schuurpapier. Neem schuurpapier met een fijne korrel (220 of 280), want anders komen er te veel krassen op de kasjes. Druk niet te hard bij het schuren, want het hout van keukenkastjes is doorgaans erg dun.

Stap 5: was de keukenkastjes om het stof van het schuren te verwijderen en laat de kastjes weer goed drogen.

Stap 6: breng de grondverf aan op de moeilijk of dieper liggende geprofileerde delen van de keuken. De grondverf wordt ook wel primer genoemd en betreft een verfsoort die je vol aanbrengt met een kwast en vervolgens luchtig afrolt met een lakroller. Haal de roller niet van het vlak af bij het schilderen, maar houd de roller altijd in contact met de kastjes voor het mooiste resultaat.

Stap 7: breng de grondverf aan op de vlakken, om vervolgens de randen, de horizontale delen en de verticale delen te verven.

Stap 8: laat de verf goed drogen en controleer hoe lang de verf volgens de verpakking moet drogen voor het beste resultaat. Is de verf gedroogd, dan breng je altijd nog een tweede laag aan. Laat de verf wederom goed drogen en je kunt de kastjes weer gebruiken.

Een keuken schilderen: handige tips

Enkele tips die je kunt raadplegen bij het schilderen van de houten keukenkastjes, zijn de volgende:

  1. Zet de kwasten tussendoor in water, zodat de kwasten niet uitdrogen. Ga je weer schilderen, dan sla je het water uit de kwast en kun je de kwast weer gebruiken. Kwasten die je voor een watergedragen verf (acrylverf) gebruikt, kun je goed houden door de kwasten in een klamme doek te rollen.
  2. Moet je de verf even laten drogen en heb je de lakroller niet meer nodig? Dan houd je de lakroller goed door deze in een zakje in de diepvries te bewaren. Haal de roller wel ruim voor het opnieuw schilderen uit de vriezer, want de kou moet er wel goed uit zijn als je weer aan de slag gaat.
  3. Gebruik nooit te veel verf, want hier komen oneffenheden als druppels van op het verfvlak. Strijk de kwast goed af voor je gaat schilderen en ga na het schilderen zorgvuldig over de aangebrachte verf heen met een lakroller. Toch druppels of andere oneffenheden op het vlak? Dan strijk je deze zorgvuldig weg met de kwast of met je vinger, waarna je er weer met de lakroller overheen gaat.

U ziet het, het schilderen van de keuken is veel eenvoudiger dan u denkt. Heeft u goede of slechte ervaringen met schilderen? Of heeft u een prachtig resultaat wat u graag wilt laten zien? Deel het met ons en de bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in