Is het wel verstandig om de keukenmontage zelf uit te voeren?

0
4172
Keukenmontage

Keukenmontage is een tijdrovend klusje. Veel mensen kiezen ervoor om het zelf te doen, maar je kunt natuurlijk ook een monteur inhuren die hierbij kan helpen. Echter, bij veel keukens zit een duidelijk stappenplan en montage instructies, waardoor het mogelijk is zelf met de keukenmontage aan de slag te gaan. Let bij het kopen van een keuken altijd op of dit erbij zit inbegrepen!

De eerste stappen bij keukenmontage

De eerste stap is natuurlijk het verwijderen van de oude keuken. Kijk altijd goed of de elektriciteit, water en gas afgesloten zijn voordat je begint. Hiervoor kun je het beste een professional inhuren. Daarna is het tijd om het stappenplan boekje open te slaan. Bekijk welk gereedschap er nodig is. Dit zal per onderdeel van de keuken verschillen, maar het is altijd fijn om alvast alles in huis te hebben, zodat er geen sprake is van oponthoud.

Wanneer de oude keuken verwijderd is, begint het echte werk van de keukenmontage. Controleer of de muren en vloer effen zijn en of ze in staat zijn om nieuwe keukenkasten te dragen. Wil je een nieuw kleurtje op de muren en/of nieuwe vloerbedekking? Dan is dit het juiste moment om dat te regelen. Teken vervolgens de posities van de kasten en teken alle omtrekken op de muren. Om er zeker van te zijn dat alles klopt, dient er gecontroleerd te worden of alle afmetingen kloppen en of de aansluitingen voor water, elektriciteit, gas en ventilatie op de juiste plek zijn.

Het bevestigen van de kasten

In sommige keukensystemen wordt er gebruik gemaakt van een ophangrail. Hier kunnen kasten aan worden opgehangen – wat het installeren en aanpassen eenvoudiger maakt. Controleer altijd of de ophangrail waterpas hangt (dit geldt voor alle voorwerpen) en bevestig de rail met het juiste type schroef.

Over het algemeen wordt er bij keukenmontage geadviseerd om te beginnen met het bevestigen van de bovenkasten. Op deze manier kun je nog gemakkelijk bewegen, zonder dat de onderkasten hinderen. Voordat je begint met het bevestigen van de kasten, dient er te worden aangeduid waar de stopcontacten en leidingen zitten. In sommige kasten zitten al gaten voor buizen, maar wanneer dit niet het geval is, is het mogelijk deze met een decoupeerzaag te zagen. Controleer alles een paar keer, want de gaten hebben invloed op waar de lades in de kasten komen.

Werkblad, spoelbak, de toestellen en verlichting

Na het installeren, is het tijd om het werkblad, de spoelbak, de toestellen en de verlichting te regelen. Voordat het werkblad geplaatst wordt, controleer je eerst even of het de juiste afmetingen heeft. Is het nodig om in het werkblad uitsparingen te zagen voor een spoelbak of kookplaat? Dan dien je dat nu te doen. In het stappenplan van de keukenmontage staat als het goed is aangegeven hoe dat moet. Zodra het werkblad is geïnstalleerd, kun je het water, gas, de verlichting en toestellen aansluiten. Probeer dit niet zelf te doen – laat het over aan erkende installateurs.

Laderails monteren

Als het goed is zijn de werkbladen, kasten en toestellen nu geïnstalleerd. Nu dienen de laderails in de kasten gemonteerd te worden. De rails voor binnen lades en normale lades worden op verschillende manieren gemonteerd, houd daar rekening mee! In de montage instructies staat hoe dit gedaan wordt. Heb je de rails gemonteerd? Dan zet je eerst de lades erin en daarna monteer je de deuren en planken. Helemaal op het eind worden de knoppen en handgrepen gemonteerd.

Nu is de keuken helemaal gemonteerd! Keukenmontage vereist dus wat vakmanschap, maar je bespaart op deze manier wel een hoop geld dat je kunt uitgeven aan leuke keukenaccessoires. Na het monteren van de keuken, vraagt de keuken natuurlijk ook onderhoud. De deuren en kasten kunnen het best met een vochtige doek worden afgenomen. En houd er altijd rekening mee dat je enkel schoonmaakproducten gebruikt waar het desbetreffende materiaal tegen kan. Bleek, ammoniak en alcohol wordt over het algemeen afgeraden. Voor spoelbakken is het verstandig om schuurpapier, staalwol en harde voorwerpen achterwege te laten. Heeft jouw keuken een houten werkblad? Dan is het een mogelijkheid om houtolie aan te schaffen. Op die manier blijft het werkblad in topconditie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in