Waar moet je op letten als je de keukenmuur gaat verven?

5
41350
muur verven keuken

Een strakke keuken zonder tegels past uitstekend in een moderne inrichting. Daarom zie je dat mensen steeds vaker kiezen voor geschilderde muren. Wanneer je de muren in je keuken wilt gaan schilderen, loop je al snel tegen het feit aan dat je keuken in de eerste plaats een vochtige ruimte is en in de tweede plaats een ruimte waar nog weleens wat geknoeid wordt. Er bestaan gelukkig allerlei speciale verven, die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes. Je kunt de meeste wanden in je keuken en ook het plafond dan ook prima met een vochtbestendige latex schilderen. Het voordeel van standaard muurverf is natuurlijk dat deze in ontelbare kleuren en tinten te verkrijgen is bij iedere bouwmarkt.

Verf op de achterwand moet je schoon kunnen maken

Lastiger wordt het wanneer je de achterwand van je keuken wilt schilderen, dus de wand boven je aanrechtblok. In de meeste keukens is deze achterwand betegeld, maar je ziet tegenwoordig ook heel veel andere materialen. Maar wanneer je deze wand wilt verven, moet je er rekening mee houden dat je de wand nog wel moet kunnen schoonmaken. Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat je bij het koken regelmatig spettert en knoeit. Tegels kun je met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel afnemen, maar een geschilderde muur niet. De meeste muurverf is immers op waterbasis en dus loopt de verf dan uit.

Bescherm je muurverf met een muurcoating

Wil je een geverfde muur die je tóch kunt schoonmaken, dan kun je het beste kiezen voor een muurcoating. Muurcoating is een waterafstotende verf, die niet kan vergelen en die je over de muurverf kunt aanbrengen. Het is hygiënischer dan tegels. Het nadeel van tegels is namelijk dat ze voegen hebben, waarin etensresten, vuil en vet zich kunnen ophopen. Muurcoating kun je naadloos aanbrengen. Het zorgt ervoor dat de muur afwasbaar en vuilafstotend wordt. Je kunt het krijgen in mat, glans en zijdeglans. Je kunt kiezen voor transparante verf, zodat je de ondergrond goed kan blijven zien, maar ook voor diverse kleuren.

Voordelen van muur verven met muurcoating

Wanneer je de achterwand in je keuken van muurcoating hebt voorzien, is de wand slijtvast en krasbestendig. Hij is buitengewoon goed bestand tegen vocht, spetters en vet. Een wand voorzien van muurcoating is heel gemakkelijk schoon te maken en stofvrij te houden. Je moet er wel rekening mee houden dat je warmtebronnen zoals een kookplaat of fornuis, maar ook een waterkoker (hete stoom), niet te dicht bij de muur plaatst. Hou voor de zekerheid een afstand van zo’n 10 centimeter tussen de warmtebron en de wand.

Wil je het zelf doen, let dan op de volgende zaken

Wanneer je zelf muurcoating op je keukenwanden aan wilt brengen hou dan rekening met een paar dingen. Probeer altijd mooie volle lagen aan te brengen. Voorkom dat je druppel lopers krijgt, want dat is bij muurcoating moeilijk te corrigeren. In tegenstelling tot gewone muurverf dien je muurcoating altijd nat in nat aan te brengen. Dat wil zeggen dat je een volgende laag aan moet brengen als de vorige laag nog nat is. Aangezien muurcoating snel droogt, zal je dus door moeten werken. Als je zorgt dat je keuken tijdens het schilderen tochtvrij en koel is, duurt het drogen wat langer en geef je jezelf dus iets meer tijd. Omdat het schilderen dus behoorlijk snel én precies moet gebeuren, is het wellicht verstandig om hiervoor een ervaren schilder in te schakelen.

Krijtverf en kalkverf

Naast muurcoating bestaat er ook muurverf, die niet op waterbasis is gemaakt en daarom ook bij uitstek geschikt is om in de keuken te gebruiken. De twee bekendste soorten zijn krijtverf en kalkverf. Beide zijn natuurproducten, zijn milieuvriendelijk en hebben ook nog eens een bijzonder mooie, authentieke uitstraling. Wat ze extra geschikt maakt voor gebruik in je keuken is dat ze ook nog bacterie- en schimmelwerend zijn. Hoewel ze vaak in een adem genoemd worden, zijn het twee verschillende soorten verf, die wel een aantal dezelfde eigenschappen hebben, maar allebei een totaal ander effect geven in je keuken.

Voordelen van krijt- en kalkverf

Het voornaamste voordeel van zowel krijtverf als kalkverf is dat ze poreus zijn, zodat de muur kan blijven ademen. Op die manier voorkom je vochtproblemen in je keuken. Krijtverf is bovendien ook veegvast en daardoor goed schoon te maken. Daardoor is het zeer geschikt om ook op de achterwand van je keukenblok aangebracht te worden. Daarnaast kun je het ook gemakkelijk overschilderen. Kalkverf heeft als extra voordeel dat het schimmel- en moswerend is en bovendien ook brandvertragend. De dekkingskracht is hoog en het is gemakkelijk aan te brengen. Ook kalkverf kun je goed schoonmaken.

5 REACTIES

 1. Inderdaad erg belangrijk dat je de muur achter het aanrechtblad makkelijk schoon kan maken. Ik heb ook gekozen voor een verf die geschikt is voor vochtige ruimtes. Ook is de kleur van belang, en moet deze passen bij de rest van het interieur.

 2. Hai,
  Ik heb een kalkmuur achter het toilet gemaakt prachtig.
  Hoe houd ik deze netjes en fris/schoon.
  Het is een mengsel van kalk en pigment.

  • Het gebruik van kalkverf en krijtverf in natte ruimtes zoals een badkamer, spoelkant in de keuken en toilet vereist een sealer.

   Deze sealer zorgt ervoor dat de kalk en krijtverf beschermt is . Sealers voor kalk en krijtverf, zijn er in verschillende uitvoeringen te leveren. Ga (tenzij u slechtziend bent) altijd voor de meest matte sealer, zodat de matte uitstraling van kalkverf behoudt.
   Houdt er wel rekening mee dat een wand welke voorzien is van deze sealer een andere uitstraling heeft dan een wand (of een stuk ervan) waar het niet op is gebruikt.

   Als u de kalk of krijtverf wand voorzien heeft van een sealer, kunt u deze met gewone schoonmaakmiddelen (geen zuurhoudende uiteraard) schoonmaken.

 3. Wij zouden onze keuken ook graag een andere kleur willen geven. Ik ga mij in ieder geval verdiepen in muurcoatings, zodat de verf beschermd is tegen de invloeden van het koken in deze ruimte. Ook ga ik mijn schilder om extra tips vragen.

  • dat is verstandig, belangrijk om de juiste coating te gebruiken. Sommige coatings zijn nogal glimmend, een matte coating is het mooist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in