Een beton ciré aanrechtblad is een schitterend pronkstuk in uw keuken

2
16883
Beton Ciré aanrechtblad

Sinds enige jaren wordt de Nederlandse markt verblijd met een multifunctioneel nieuw product: beton ciré aanrechtblad. In Frankrijk is het al ruim 20 jaar een gewaardeerde toepassing, niet alleen voor keukens maar ook in badkamers,  en voor meubelen, vloeren en wanden. In het Frans betekent het letterlijk gepoetst of gewreven beton. Beton ciré is een samenstelling van een cementmortel met resin en een kleurpigment. Sommige bedrijven maken gebruik van kunstharsen en polymeren. Door water toe te voegen ontstaat een smeerbare substantie die veel weg heeft van stuc, niet voor niets is de benaming ook wel betonstuc.

Materialen beton ciré aanrechtblad

Het uitgebreide kleurenpalet maakt het mogelijk iedere interieur naar wens te vertalen met een beton ciré aanrechtblad. Op veel ondergronden is het materiaal probleemloos te verwerken. Op houten en gipsplaten, maar ook op steen, oude tegelvloeren en beton is een probleemloze verwerking mogelijk. Dit maakt het dan ook tot een uitstekend product voor renovatie projecten.

Eigenschappen beton ciré

Het cementgebonden beton ciré kent een lange historie. In de oudheid werd het al toegepast door de Grieken en de Romeinen. Zij wisten het materiaal te gebruiken voor bruggen en viaducten. De vele toepassingen van het materiaal zijn mogelijk door een aantal prettige eigenschappen. Zo is het materiaal slijtvast, watervast, naadloos aan te brengen en hygiënisch.

Door de unieke samenstelling is het materiaal watervast en zodoende goed te gebruiken in natte ruimtes zoals een keuken, een badkamer en sanitaire ruimtes. Een langdurige blootstelling aan water wordt echter afgeraden. Vooral in combinatie met zeep (of zuurhoudende vloeistoffen) kan de beschermlaag worden aangetast.

De slijtvastheid van beton ciré is van een andere orde dan stuc op basis van kalkbasis. Het basismateriaal wordt wel voorzien van een beschermende coating die ervoor zorgt dar minder snel krassen slijtplekken te zien zijn. Deze speciale coating heeft een extra beschermende werking tegen vloeistoffen die op veel ander aanrechtbladen tot problemen zouden kunnen leiden. Zo is de inwerking van koffie, thee en wijnvlekken tot wel 15 uur beschermd. Voor het behoudt van uw coating is het wel raadzaam het er niet op aan te laten komen.

Een prettige bijkomstigheid is dat beton ciré naadloos aan te brengen is. Vooral in natte ruimtes zoals een douche of achter het spoelgedeelte in een keuken is dat een grote pre. Het materiaal is eenvoudig af te nemen met daarvoor aangeraden schoonmaakmiddelen.

Daar waar op een gestucte en geverfde achterwand bacteriën en schimmels vrij spel hebben, is de alkalische wandafwerking met deze betonstuc een stuk minder besmettelijk. Het is in hoge mate schimmelwerend en dit komt de hygiëne ten goede.

Beton ciré aanrechtblad

Uiteraard gaat onze speciale  aandacht uit naar toepassingen in en om de keuken. Nu zien we steeds meer beton ciré aanrechtbladen, keuken achterwand afwerking en verwerkt tot een betonvloer. Niet alleen voor de traditionele maar zeker in combinatie met moderne en design keukens zorgt het materiaal voor een fraai contrasterend element. Stoere keukens met dikke betonbladen worden voor een grotere groep consumenten bereikbaar. Vooral de prijs in vergelijking tot een betonnen aanrechtblad, zal velen bekoren. Voor een mooie nieuwe keuken met een beton ciré aanrechtblad betaald u zo een aantrekkelijke prijs. Een betonnen aanrechtblad kost het veelvoud en heeft bovendien een aantal vervelende eigenschappen. Beton is heel erg zwaar en vereist zeer solide keukenkasten als ondersteuning. Dit betekent dat u automatisch al naar een beter keukenmerk moet om de toepassing van een beton ciré aanrechtblad mogelijk te maken. Daarnaast zal de levering en montage de nodige kosten met zich meebrengen.

Beton ciré achterwand

Beton ciré is een uitstekend alternatief als keuken achterwand. De invulling van een keuken achterwand is nog wel eens een hele lastige. Ook al zijn er fantastische materialen, zoals glas, aluminium, tegels en rvs beschikbaar om de achterwand te bekleden, met een fraaie betonstuc brengt u meteen een oplossing die niet alleen alle prettige eigenschappen in zich herbergt maar ook nog eens zorgt voor een spannend contrast. De prijs van het smeerbare materiaal ligt bovendien vaak op een lager niveau. Houdt  weer wat meer over voor de rest van uw keuken.

Beton ciré badkamer

Ik hoor het u afvragen! Is beton ciré wel geschikt in natte ruimtes? Zeker weten, het materiaal is uitermate geschikt, maar vraagt ook hier een beschermende coating. In het basismateriaal is al hars toegevoegd. Hiermee wordt al een waterdichtheid gerealiseerd. In de laatste jaren zijn er duizenden badkamers en sanitaire ruimtes ingevuld met dit materiaal. Het kosten aspect is natuurlijk een belangrijke overweging, zeker als u het vergelijkt met traditioneel tegelwerk.

Ook de uitstraling van het materiaal al dan niet in combinatie met tegels maakt het tot een aanwinst voor uw beton ciré badkamer. Een hele ruimte vol met tegels zien we toch steeds minder. In uw badkamer bieden de ruime toepassingen van betonstuc veel mogelijkheden. Niet alleen de wanden maar ook de vloer en zelfs de badkamermeubelen kunnen worden behandeld met dit materiaal. De vele kleuren en de specifieke wijze van aanbrengen geven uw badkamer een eigen karakter. Speciale onderhoudsmiddelen voor het onderhoud van vochtige ruimtes zorgen voor een lange levensduur.

Beton ciré vloer

Beton ciré is uitstekend te gebruiken als oplossing voor een robuuste tijdloze beton ciré vloer. Niet alleen in de zakelijke markt maat ook in de particuliere markt wordt het dan ook regelmatig toegepast. De speciale uitvoering van het materiaal, het gegoten beton, heeft de kenmerken van een gietvloer. Het materiaal wordt na het “gieten” licht geschuurd waardoor het een bijzondere eigen uitstraling krijgt. Deze beton ciré vloer is leverbaar in alle mogelijke kleurstellingen. Verwerklingen in winkels, kantoren, restaurants en andere zakelijke ruimtes geven aan dat het materiaal bestand is tegen intensief gebruik. Waarom dan niet in uw woning!

Voor vloeren wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde toepassing op beton ciré. Deze maakt het product slijtvast en zeer geschikt om op te lopen. Een goed alternatief voor een betongietvloer, waarbij aangetekend dat de laatste een wat strakkere vloer oplevert. De prijzen van een beton ciré vloer zijn aantrekkelijk. U moet wel rekening houden met droogtijden, laat u zich daar goed over informeren om verrassingen te voorkomen.

Toepassing in meubelen en op trappen

Beton ciré hecht op bijna elke ondergrond. Uiteraard vereist dat enige aandacht en soms voorbehandeling. De mogelijkheden zijn daardoor onbegrensd. Wat dacht u van de metamorfose van een oud meubel? Of het aanbrengen van het materiaal op uw trap. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het ultieme product voor de creatieve geest…

Hoe aan te brengen en waar rekening mee te houden

Er zijn verschillende soorten beton ciré aanrechtbladen verkrijgbaar in de markt. De meeste soorten hebben een basis van cement, kleurstof en hars. De ondergrond, waar het op aangebracht moet worden, moet droog, vlak en vooral stofvrij zijn. Net als met schilderen is het handig om een en ander goed af te plakken. Het is raadzaam eerst een een klein stukje karton of hout in te smeren en te laten drogen zodat u zeker weet dat u de goed uitstraling en kleur gaat krijgen.

Net als met normaal stucwerk gaat u de ondergrond eerst voorzien van een speciale primer. Hiermee garandeert u de hechting van de betonstuc op de ondergrond. In de regel is de primer na plm.  20 minuten uitgedroogd en klaar voor gebruik. Het beton ciré aanrechtblad wordt verkregen door menging van de verschillende ingrediënten. Zorg dat u in het bezit bent van een goede elektronisch mixapparaat, een emmer en de gereedschappen (spackmes, spaan of pleistermes) om het materiaal aan te brengen. De aangebrachte laag zal plm 2 mm bedragen.

De wijze van aanbrengen geeft ook de tekening van het materiaal weer. Hier plaatst u uw eigen “handtekening”, welke mede bepalend is voor het eindresultaat. Ook hier geldt, oefen eerst op een paar kleinere stukken hout of karton om het juiste gevoel te krijgen. De aangebrachte laag droogt in 24 uur. Na droging kunt u de oppervlakte licht schuren. Dit is een precies klusje. Zorg voor het goede schuurpapier op uw schuurmachine. (korrel 80-120). Houdt rekening dat u de oppervlakte gelijkmatig schuurt anders kunnen er afwijkende schuurplekken ontstaan.

Coating

Na droging moet er een coating worden aangebracht. Afhankelijk van het merk wordt dit kant en klaar aangeleverd of moet u het zelf mengen. Met een daarvoor bestemde roller brengt u deze beschermlaag aan op het beton ciré.

Een droogtijd zal ongeveer 6-8 uur bedragen. Dit houdt nog niet in dit u het materiaal kunt belasten. Deze tijden worden door de leverancier aangegeven en moet u nauwkeurig naleven.

Onderhoud beton ciré

Dat is natuurlijk heel fijn, maar werkt het ook? Is het makkelijk te verwerken? Is het vlekvrij? Watervast? En eenvoudig te onderhouden? Daar verschillen de meningen over. Beton ciré moet  allereerst goed aangebracht worden. Waarbij de voorbereidingen voor de ondergrond, de juiste samenstelling, en de wijze van aanbrengen van grote invloed zijn op het eindresultaat. Bespaar dus niet al teveel op de kwaliteit van de vakman die het gaat aanbrengen. Een beton ciré aanrechtblad wordt gebruikelijk voorzien van een afwerklaag als bescherming voor vlekken. Dit is niet eeuwigdurend en vereist daarnaast onderhoud.

Laat u goed adviseren over de juiste onderhoud en schoonmaakmiddelen

Beton ciré is een fantastisch product wat u met enig kennis en kunde zelf kunt verwerken. Bij verschillende bedrijven kunt u workshops volgen om zodoende de kneepjes van het vak te leren. Soms is het misschien beter om een vakman in te huren. Als u een beton ciré aanrechtblad wilt is het in ieder geval verstandig om daarvoor iemand in te huren. Het zou vervelend zijn als u tot de conclusie komt dat uw aanrechtblad er weer af moet omdat het allemaal niet goed is gegaan.

2 REACTIES

 1. Beste heer / mevrouw,

  Wij hebben een bestaande woning gekocht en willen hier e.e.a. in aanpassen.
  Nu zit er in de keuken een kastenwand en een blad wat wij niet fraai vinden.

  Ik kan nergens op internet terugvinden of je ook een kastenwand zou kunnen voorzien van beton cire.
  Kunt u mij dat vertellen svp?

  Alvast bedankt.

  Mvg,
  Paul Eijsvogels

  • Beste Paul,

   beton cire is inderdaad toepasbaar op kastenwanden. U kunt het keukenblad en kastenwand prima met hetzelfde materiaal materiaal behandelen.

   Ik adviseeer u om dit wel door een specialist te laten uitvoeren.

   Succes bij het renoveren van de keuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in