Wat is de beste en meest snelste manier om de magnetron schoon te maken?

0
5141
Magnetron schoonmaken

Een magnetron is een van de veelgebruikte apparaten in de keuken. Wanneer deze veel gebruikt wordt, zal deze op den duur vies worden. Daarom is het belangrijk om dit apparaat regelmatig te reinigen. Naast dat het hygiënisch is en het er netjes uitziet, draagt het ook bij aan de langere levensduur het apparaat. Bovendien is het wel zo fijn om je eten in een (enigszins) schone magnetron te zetten. Geef dit apparaat daarom regelmatig een schoonmaakbeurt. Hoe kan een dergelijk apparaat worden schoongemaakt? Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Het is waarschijnlijk een stuk gemakkelijker dan je denkt. Een magnetron schoonmaken, hier wat tips:

Waarom schoonmaken van een magnetron?

Er zijn meer voordelen dan nadelen te noemen. Het kost eens in de zoveel tijd (afhankelijk van hoe vaak het apparaat wordt gebruikt) misschien vijftien minuten tijd. De magnetron ziet er fris uit omdat er geen achtergebleven (vet)resten aan de binnenkant en op het raam zitten. Het is een stuk hygiënischer en het huishoudelijke apparaat gaat uiteindelijk veel langer mee. Dit scheelt je uiteindelijk in de kosten. Bovendien kost het je minder werk als het apparaat regelmatig wordt schoongemaakt. Aangekoekte vetresten die al lang aanwezig zijn, zijn vaak moeilijk te verwijderen. Het reinigen van de magnetron is goed voor je portemonnee, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezinsleden of huisgenoten.

Manieren op de magnetron schoon te maken

Er zijn verschillende manieren om dit huishoudelijke apparaat schoon te houden. Hierbij heb je de keuze uit diverse huishoudelijke middelen, zoals met een speciale spray, soda, citroen, groene zeep en ammonia, vaatwastablet of met azijn. Door het gebruik van deze middelen, wordt het vuil en vet losgeweekt, waardoor het vervolgens gemakkelijk(er) is weg te halen. Verder heb je een schoonmaakdoek of een spons nodig om het vuil te verwijderen. Hij zal er weer als nieuw uitzien.

Magnetron schoonmaken met een speciale spray

In de supermarkt en drogist zijn speciale sprays verkrijgbaar om magnetrons mee te reinigen. Belangrijk is dat er niet een al te agressieve spray wordt gebruikt. Anders wordt het rvs aan de binnenkant van het apparaat aangetast. Vergeet niet het draaiplateau te reinigen. Doe deze in de vaatwasser op laat het plateau weken in heet water met een vaatwastablet (opgelost).

Schoonmaken met soda

Soda is een zuiveringszout dat voor diverse doeleinden gebruikt kan worden. Een van de opties is het gebruik als schoonmaakmiddel. Zo ook voor het reinigen van huishoudelijke apparaten. Dit kan in een paar stappen worden gedaan. Doe in een schaal of kom wat water met een scheutje soda. Let erop dat er niet te veel, maar ook niet te weinig in zit. Zet de kom in de magnetron en zet deze aan. Wanneer er condens op het raam komt, kan de kom eruit gehaald worden. Vervolgens kan de binnenkant met een schoonmaakdoek schoongewreven worden. Als het goed is moeten alle plekken gemakkelijk weg te halen zijn. Is dit niet het geval? Herhaal de stappen dan nog een keer. Neem de binnenkant – na het schoonmaken – nog een keer af met een spons of doek met alleen water.

Schoonmaken met citroen

Een magnetron schoonmaken met citroen is een bekende methode. Neem hiervoor een kom en vul deze met koud water. Doe hier een schijfje citroen in. Laat deze vijf minuten draaien in de magnetron. Haal de kom eruit. Haal met een schoonmaakdoek (vochtig) de vetresten uit de binnenkant. Als het goed is zijn alle resten vuil nu losgeweekt, waardoor het gemakkelijk weg te halen is. Als deze methode niet goed werkt, kan een van de andere methoden geprobeerd worden.

Schoonmaken met groene zeep en ammonia

Bij deze methode smeer je de binnenkant eerst in met groene zeep. Neem een schaaltje met ammonia en zet deze in de magnetron. Doe het deurtje dicht en laat het een nachtje staan. Het apparaat hoeft dus niet aan. De volgende dag is het vuil – als het goed is – losgekomen, waardoor het met een doek weggehaald kunnen worden.

Schoonmaken met een vaatwastablet

Een vaatwastablet heeft reinigende eigenschappen. In combinatie met water kan een magnetron er ook schoon van worden. Neem hiervoor een kom met water en doe hier een vaatwastablet in. Zet het apparaat ongeveer tien minuten aan (vol vermogen). Haal de kom er vervolgens uit. Met een schoonmaakdoek of -spons kunnen de vuilresten worden verwijderd. Indien dit niet werkt, kun je wellicht een andere methode proberen. Neem de binnenkant – na het schoonmaken – vervolgens nog even af met een schoonmaakdoek en alleen water.

Magnetron schoonmaken met azijn

Azijn is een goedkoop en milieuvriendelijk middel. Vrijwel iedereen heeft dit wel in huis. Neem een kom met water en azijn. Zet deze in de magnetron en laat draaien op de hoogste stand. Is het apparaat heel vies? Laat het deurtje daarna dan nog 2 minuten dicht, zodat het viezigheid nog iets meer los gestoomd kan worden. Maak de binnenkant schoon met een schoonmaakdoek of spons. De resten vuil kunnen er gemakkelijk afgeveegd worden. Bovendien bindt de azijn aan vieze geurtjes. De magnetron zal weer lekker fris ruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in