De voor- en nadelen van een betonnen wasbak

0
9406
betonnen wasbak

Binnen de keukenbranche zijn veel mensen ervan overtuigd dat beton hét interieurmateriaal van de toekomst is. Ook aanrechtbladen, gootstenen of wasbakken worden steeds vaker van beton gemaakt. En de verwachting is dat beton in de keuken de komende jaren alleen nog maar populairder zal worden. Er zijn dan ook zeker een aantal voordelen aan het gebruik van een betonnen wasbak. Maar er kleeft zeker ook een aantal nadelen aan. We zullen hierna zowel de voor- als de nadelen kort op een rijtje zetten.

Wat is een betonnen wasbak?

Een wasbak van beton bestaat uit cement en bepaalde toevoegingen naar keuze, waar het materiaal een specifieke uitstraling door krijgt. Er wordt voor het vervaardigen van spoelbakken en aanrechtbladen gebruik gemaakt van een speciaal soort cement, zodat het beton zeer stevig en duurzaam wordt. Omdat beton gegoten wordt, heb je enorm veel mogelijkheden wat betreft de afmetingen en de vorm. Je kunt dus heel gemakkelijk een spoelbak laten integreren in het aanrechtblad.

Voordelen van een betonnen spoelbak

Een voordeel van beton als materiaal voor een spoelbak is om te beginnen dat het goedkoop is in vergelijking met de meeste andere materialen. Daarnaast is het zeer hard, hittebestendig en slijtvast. Een betonnen gootsteen gaat dan ook zeer lang mee. Je kunt bij beton kiezen voor verschillende afwerkingen. Voor een wasbak is het erg praktisch om voor een gladde variant te kiezen. Dit ziet er bovendien ook nog eens zeer fraai uit.

Nadelen van een betonnen spoelbak

Toch zijn er ook wel de nodige nadelen, die je zeker moet meewegen in je beslissing of je een betonnen wasbak in je keuken wilt of toch liever voor een andere materiaal gaat. In de eerste plaats is een betonnen gootsteen erg zwaar. Zeker wanneer je kiest voor een betonnen aanrechtblad met geïntegreerde wasbak hebben de keukenkastjes waar het op moet rusten het zwaar te verduren. Er zijn genoeg voorbeelden van keukenkastjes die flink beschadigd raakten onder het gewicht. Denk bijvoorbeeld aan deurtjes die niet meer goed sluiten of barsten in tussenwandjes.

Goed onderhoud is cruciaal

Bovendien is beton een poreus materiaal, dat dus gevoeliger is voor bacteriën dan bijvoorbeeld rvs. Daarnaast is het ook vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. Daardoor is het van nature minder hygiënisch dan rvs. Bovendien kan beton, wanneer je het niet zeer goed onderhoudt, zo aangetast worden door bacteriën en zuren, dat het beschadigd kan raken en zelfs kan breken. Goed onderhoud is dus een must. En dan hebben we het niet alleen over grondig schoonmaken. Je zal je betonnen wasbak ook regelmatig van een nieuwe beschermlaag moeten voorzien.

Bij goed onderhoud jarenlang een fraaie blikvanger

Wanneer je je betonnen spoelbak zo lang mogelijk mooi wilt houden, dan moet je hem regelmatig van een nieuwe epoxylaag voorzien. Probeer daarbij het gebruik van zuren zo veel mogelijk te beperken. Door de poreuze structuur kan beton zuren opzuigen en ernstig aangetast worden. Maar wanneer je goed voor je wasbak zorgt, kan hij jarenlang een prachtige blikvanger zijn in iedere keuken, van klassiek tot modern.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in