Een oven met magnetronfunctie: een ideale combi of niet?

0
19235
Oven met magnetronfunctie

Een oven met magnetronfunctie combineert twee van de meest populaire keukenapparaten. Krijg je zo het beste van twee werelden, of twee keer een half apparaat? En waar moet je op letten als je overweegt om er eentje te kopen?

Verschil oven met magnetron, combimagnetron en combi-oven

Veel oven, weinig magnetron. Dat is de essentie van een oven met magnetronfunctie, ook wel een combi-oven genoemd. Bij een combimagnetron ligt de nadruk daarentegen vooral op de magnetron. Daardoor zijn dat soort apparaten typisch goedkoper en kleiner, maar je levert tegelijkertijd ook merkbaar in op de ovenfunctie. Het aantal mogelijkheden is minder, de werking is minder en het vermogen is minder. Er is dus aardig wat verloren gegaan bij de combinatie.

Een combi-oven is juist niet minder, maar meer dan de som der delen. Je hebt dan namelijk een complete oven met een complete magnetron, en die apparaten kunnen bij de meeste modellen ook nog tegelijkertijd werken. Je zou dat een subtiel verschil kunnen noemen met de combimagnetron. Echter, doordat de focus niet minder op de magnetron ligt maar meer op de oven, is dat verschil in de praktijk zeer significant.

Mogelijkheden en functies bij een oven met magnetronfunctie

Een gasoven is niet samen te voegen met een magnetron. Er zijn inmiddels echter wel combinaties met zo’n beetje alle andere soorten ovens en ovenfuncties. Enkele merken, waaronder Miele, Bauknecht en Whirlpool, hebben zelfs een stoomoven met magnetronfunctie in hun assortiment!

Het is dus eigenlijk maar net wat je wilt. Standaardfuncties die je bij de meeste modellen vindt zijn bijvoorbeeld een ontdooiprogramma of tegelijkertijd grill- en magnetronwerking om voedingsmiddelen zoals vlees zo snel mogelijk te garen en bruin te bakken. De meest luxueuze uitvoeringen voegen daar echter nog veel meer aan toe. Denk bijvoorbeeld aan allerhande automatische programma’s – soms zijn dat er wel meer dan honderd! – extra temperatuurmeters om je bereiding van buiten en binnen te controleren, extra snelle programma’s met een soort van boostwerking, en nog veel meer.

Het is overigens wel zaak om je goed te oriënteren op deze opties. Met iedere extra functie komt er ook een toeslag op de prijs. En ga je het ook echt gebruiken? Neem bijvoorbeeld een automatisch ovenprogramma. Dat klinkt op zichzelf aantrekkelijk, maar vertrouw je er ook een verjaardagstaart of een braadstuk met Kerstmis aan toe?

Inbouw of vrijstaand?

Je kunt kiezen uit zowel vrijstaande als inbouw ovens met magnetronfunctie. Inbouw staat vaak fraaier, maar het is ook duurder en je moet er maar net ruimte voor hebben tussen je keukenkastjes. Wel heb je met inbouw een ruimere keuze als je een model met een grote inhoud overweegt.

Prijs

Er is een enorme variatie in prijs bij ovens met magnetronfunctie: van een paar honderd euro tot twee- of drieduizend euro. Dat komt doordat er een net zo grote variatie bestaat in functies en mogelijkheden. In algemene zin is duurder vaak wel beter. Zo zijn de duurste apparaten gewoonlijk zowel inbouw als design, compleet met het bijbehorende fraaie uiterlijk.

Belangrijker is eigenlijk dat het combinatieapparaat qua prijs meestal redelijk goed vergelijkbaar is met die van twee losse apparaten. Op basis van de prijs hoef je die keuze dus eigenlijk niet te maken.

Tip: let bij het kopen even op het energielabel. De huidige generatie zuinigste apparaten verbruikt significant minder dan onzuinige alternatieven. Dat zie je echter niet altijd terug in de prijsstelling. Als je van plan bent je aankoop goed aan het werk te zetten, kun je met een A++ of A+++ label flink besparen in stroomkosten.

Metaal kan nog steeds niet in de magnetron

Het is verwarrend bij dit soort apparaten dat er vaak allerlei metalen onderdelen worden bijgeleverd, zoals roosters en dergelijke. De magnetronfunctie reageert echter nog altijd precies even slecht op metaal en vooral aluminiumfolie als altijd. Er worden immers exact dezelfde microgolven gebruikt om het voedsel te verhitten. En hoewel fabrikanten vaak wel wat erg voorzichtig zijn in hun adviezen en waarschuwingen, kun je toch het beste de aanwijzingen in de gebruikershandleiding volgen. Vanzelfsprekend zijn staal en aluminiumfolie wel gewoon te gebruiken in combinatie met alleen de ovenfunctie.

Kortom: is een oven met magnetronfunctie een goede combi?

Het korte antwoord: ja. Een typisch combimagnetronnetje heeft een redelijke magnetronfunctie en een matige ovenwerking. Dat soort apparaten is daarom eigenlijk alleen aantrekkelijk vanwege de lage prijs. Een combi-oven voegt daarentegen twee volwaardige keukenapparaten samen. Doordat ze vaak wat luxueuzer zijn uitgevoerd is de prijs aan de hoge kant, maar je betaalt niet per se meer dan je voor twee losse apparaten zou doen. En als bonus bespaar je de helft van de ruimte. Dat maakt het een aantrekkelijk alternatief – en dus ook een goede combi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in