Bora Pure

We kunnen het bijna niet meer wegdenken uit de keuken, de kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Uw afzuiging keurig weggewerkt onder het werkblad. Met de Bora PURE komt het Duitse bedrijf met de innovatieve opvolging van de zeer populaire Bora Basic. Onder de namen Bora Basic, Bora PURE, Bora Classic en Bora Professional biedt het merk een breed assortiment aan werkbladafzuiging.

Voordelen van Bora PURE kookplaten met afzuiging

De kans is groot dat u nog maar net geconfronteerd bent met de mogelijkheid van het afzuigen van kookluchten in uw kookplaat. Niet gek natuurlijk, want je oriënteert je niet dagelijks op de aanschaf van een keuken of werkbladafzuiging. Wat werden wij gelukkig van de eerste Bora basic. Puur vanuit esthetische en praktische overwegingen zagen wij deze nieuwe troef al schitteren in menige keuken die we konden gaan ontwerpen. Gelukkig zijn ook onze relaties net zo gelukkig met de ruimtebesparende oplossing die een kookplaat met afzuiging biedt. Momenteel worden bijna 80% van al onze nieuwe keukens geleverd met werkblad afzuiging.

De design mogelijkheden zijn aanzienlijk toegenomen en menige keuken met een Bora heeft nu een mooie (design) lamp boven haar keuken (kook) eiland. Dat ziet er meteen veel smakelijker uit. Met de Bora Pure heeft het designelement een extra invulling gekregen. Een klein detail maar toch o zo fraai. De instroomring is leverbaar in een aantal trendy kleurstellingen die het, inmiddels, gestandaardiseerde zwarte glas, nieuw leven in blaast. Subtiel en niet overheersend, een detail die uw keuken een persoonlijke uitstraling geeft.

bora pure kookplaatafzuiging

Minder geluid, betere afzuiging

We zouden het haast vergeten maar zo’n afzuiging moet natuurlijk wel werken. Zeker als u net kennis hebt gemaakt met de Bora PURE of kookveldafzuiging, zult u enigszins sceptisch staan tegenover dit fenomeen. Werkt het wel? Hoe kan dat dan? We hebben het allemaal gehoord en zoals met zoveel zaken is “the proof is in the pudding”.

We, en vele gebruikers voor u, kunnen u verzekeren dat het werkt. Dat het zelfs beter werkt dan traditionele afzuigkappen in welke hoedanigheid dan ook! Het natuurkundige principe van een groter afzuig vermogen dan het stijg vermogen van warme lucht, bepaalt de efficiency van kookplaat afzuiging. Met de Bora PURE is daar nog een schepje boven op gedaan. Beter dan een cleanrate van 100% gaat het niet worden, maar wel weer stiller. In vergelijking tot de Bora Basic heeft de Bora PURE een betere, stillere, en zuinigere motor. Dat was eigenlijk ook wel nodig, want wij vonden de Bora Basic niet stil genoeg. Een duidelijke verbetering dus. Helemaal als u komt van de hangende afzuigkap (wand of eiland model) zult u versteld staan van de afname in geluid. We kunnen ons weer verstaanbaar maken in en om de keuken.

Wat te denken van een handige bediening

De Bora Basic was nog voorzien van een zgn. horizontale bediening. Die werkte naar behoren maar was toch al weer gedateerd. Dat mag natuurlijk na het aantal dienstjaren van de Basic. Het is knap als je iets wat goed is toch weer veel beter kunt maken. De verticale intuïtieve bediening op de Bora PURE is een grote stap vooruit. Betere bediening ook met natte en vette vingers. Handiger en eenvoudiger omdat na elke keuze alleen nog de overgebleven keuzes gemaakt kunnen worden. (vergelijk het met als u op een kruispunt komt en alleen linksaf en rechtdoor kunt, de andere wegen zijn afgesloten)

Onderhouden en vervangen filters van de Bora PURE

Het onderhoudsgemak is tevens een prettige bijkomstigheid. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Met een paar simpele handelingen kunt u het vetfilter uit de werkbladafzuiging nemen en deze in de vaatwasmachine stoppen. Als we dat vergelijken met traditionele afzuigkappen dan kunnen we alleen maar heel blij worden. De vetfilters worden vaak zo vet, dat ze niet meer in de afzuigkap blijven hangen. Koolstoffilters zijn meestal lastig te vervangen.

Bij de Bora PURE kunt u de filters eenvoudig via de bovenzijde vervangen. Het vetfilter bevindt zich bij alle Bora’s aan de bovenzijde. Bij de Bora PURU bevindt het koolstoffilter zich ook aan de bovenzijde. Het nadeel is dat het filter van de PURE elk jaar vervangen moet worden en de kosten van een nieuw filter € 131,00 bedragen. 

Welke mogelijkheden zijn er met Bora Pure

De  Bora PURE wordt in een aantal varianten aangeboden. In principe kiest u voor een variant met afvoer naar buiten (PURA) of een recirculatie variant (PURU). De recirculatievariant wordt uitgevoerd met koolstoffilters welke eenvoudig te vervangen zijn. Het apparaat blaast de gefilterde lucht achter de kast uit. De gefilterde lucht ventileert via de plinten weg. Vochtvorming vindt niet plaats mits de ventilatie goed geregeld is. Een punt van aandacht. Onze jarenlange ervaring met de Bora Basic, heeft geleerd dat vochtvorming in kasten niet voorkomt, tenzij u de ventilatie niet goed heeft geregeld.

Ook een afvoer naar buiten (PURA) is goed in te plannen. U moet wel rekening houden dat de afvoer door een kruipruimte plaatsvindt of onder de plint van uw keuken naar een buitenmuur wordt geleid. In wandopstellingen is de Bora PURA ook goed in te bouwen, we zien deze vaak in een IKEA kast ingebouwd worden. Enkele aanpassingen aan de IKEA kasten zijn dan wel nodig!

De inbouwruimte van deze kookplaat is beperkt en is in goed keukenontwerp goed in te plannen. Onder het aanrechtblad heeft de PURE maar een ruimte nodig van een kleine 20 CM. Afhankelijk van de keuze tussen recirculatie en afvoer moet u rekening houden met de benodigde afvoerpijpen dan wel koolstofpatronen. Deze laatste zijn een optionele invulling van de recirculatie optie.

Het afvoeren van kookluchten heeft veel aandacht nodig. De enige slecht werkende Bora’s zijn eigenlijk de Bora kookplaten waar de afvoer niet goed gemaakt is. Bora schrijft het gebruik van de zgn. Bora Ecotube afvoerbuizen voor. Deze combineren met een passende Bora 3D muurdoorvoerbox. Als u zelf de afvoer wilt gaan aanleggen dan raden wij aan om bij een gespecialiseerd bedrijf advies in te winnen en de aankoop te verrichten (www.werkbladafzuiging.nl) Bora maakt namelijk gebruik van een systeem wat niet op elke ander buis past. Het wordt vervelend en kostenverhogend als de keukenmonteur uw keuken niet kan afmonteren omdat er afvoerbuizen ontbreken…

Bora Pure meer ruimte, grotere pannen

Een duidelijk verbetering t.o.v. de Bora basic is de introductie van de aanzienlijk kleinere instroomring. Deze is in de Bora PURE ook nog eens vlak uitgevoerd. Al met al is de effectieve ruimte waar pannen opgezet kunnen worden vergroot. U kunt maar liefst 4 pannen met een doorsnede van 24 cm kwijt. Met een panherkenningsfunctie en automatische afzuiging kunt u het allemaal niet meer fout doen. Wel zorgen voor pannen die geschikt zijn voor een inductie kookplaat.

De Bora Basic is alleen nog te krijgen in flexinductie variant en in keramische variant

De Bora Basic BHU en BHA zullen  in Nederland waarschijnlijk niet veel meer verkocht worden. Deze uitvoering is met 4 zones waarbij de glasplaat warm wordt en daarmee voor de overdracht van warmte zorgt. Een elektrische kookplaat in deze zin wordt niet veel meer toegepast, en zal uit het assortiment gaan verdwijnen!

Bora kookplaat met flexinductie BFIU en BFIA

De Bora Basic BFIU e BFIA zijn de 2 laatste exponenten uit het Bora Basic assortiment. Deze modellen onderscheiden zich door flexinductie  en koppelbare zones. Het verbaast me eigenlijk dat er zoveel consumenten voorbij lopen aan de noodzaak  en het gemak van deze functies. Het flexibel plaatsen van je pannen betekent gemak. Koppelbare zones betekent kookplezier, veel meer kookplezier. Het gebruik van een tepan of een grilplaat op gekoppelde zones is namelijk een extra kookmogelijkheid die u zeker zult gaan gebruiken. De Bora BFIU en BFIA zijn groter dan de basis PURE en basic. (83 cm) iets meer ruimte voor pannen met meer diameter.

Bora PURE X flexinductie

Het komt er aan de opvolgers van de Bora Basic BFIU en BFIA staan in de startblokken. Met de Bora PURE X komt de vernieuwde versie na verwachting in de loop van 2020 op de markt. De Bora PUXA zal dan de Bora BFIA opvolgen als model geschikt voor afvoer naar buiten en de Bora PUXU als opvolger van de Bora BFIU als zijnde een recirculatie model.

Als u zich oriënteert op een kookplaat met afzuiging wil ik absoluut een lans breken voor deze flexinductie varianten. De kleinere instroomring van de Pure gecombineerd met de grotere kookplaat zouden de PUXA en PUXU wel eens tot de “perfecte” oplossing kunnen maken. U gaat dan wat meer betalen maar gaat daar dan ook jarenlang elke dag plezier aan beleven.

De prijs van een  Bora Basic BFIA , BFIU , PUXA of PUXU bedraagt ongeveer € 4.000,00.

Wij zullen na de verdere introductie van de PURE X hier verder melding van gaan maken.

Bora PURE prijzen

Wanneer u op Bora Basic kopen zoekt in bijvoorbeeld Google dan vind u niet veel informatie. Dat komt omdat de Bora afzuigsystemen alleen te koop zijn bij de erkende Bora dealers. Nu vraagt u zich direct af, wie zijn dan die officiële dealers? Helaas vind u daar ook niet veel informatie over. De lijst met dealers staat namelijk niet op de website van Bora. Wij hebben goede ervaringen met de specialist op het gebied van kookplaten met afzuiging. Dit bedrijf heeft de kennis in huis om u te adviseren en levert de Bora PURE (en andere kookplaten met afzuiging) tegen gunstige prijzen. De Bora PURE kent trouwens een consumenten prijs van € 2.892,00. Naar verwachting zullen de prijzen van Bora wat verhoogd gaan worden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here