De Bora PURE simpelweg de beste kookplaat met afzuiging

16
110206
Bora Pure

We kunnen het bijna niet meer wegdenken uit de keuken, de kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Uw afzuiging keurig weggewerkt onder het werkblad. Met de Bora PURE komt het Duitse bedrijf met de innovatieve opvolging van de zeer populaire Bora Basic. Onder de namen Bora Basic, Bora PURE, Bora Classic en Bora Professional biedt het merk een breed assortiment aan werkbladafzuiging.

Voordelen van Bora PURE kookplaten met afzuiging

De kans is groot dat u nog maar net geconfronteerd bent met de mogelijkheid van het afzuigen van kookluchten in uw kookplaat. Niet gek natuurlijk, want je oriënteert je niet dagelijks op de aanschaf van een keuken of werkbladafzuiging. Wat werden wij gelukkig van de eerste Bora basic. Puur vanuit esthetische en praktische overwegingen zagen wij deze nieuwe troef al schitteren in menige keuken die we konden gaan ontwerpen. Gelukkig zijn ook onze relaties net zo gelukkig met de ruimtebesparende oplossing die een kookplaat met afzuiging biedt. Momenteel worden bijna 80% van al onze nieuwe keukens geleverd met werkblad afzuiging.

De design mogelijkheden zijn aanzienlijk toegenomen en menige keuken met een Bora heeft nu een mooie (design) lamp boven haar keuken (kook) eiland. Dat ziet er meteen veel smakelijker uit. Met de Bora Pure heeft het designelement een extra invulling gekregen. Een klein detail maar toch o zo fraai. De instroomring is leverbaar in een aantal trendy kleurstellingen die het, inmiddels, gestandaardiseerde zwarte glas, nieuw leven in blaast. Subtiel en niet overheersend, een detail die uw keuken een persoonlijke uitstraling geeft.

bora pure kookplaatafzuiging

Minder geluid, betere afzuiging

We zouden het haast vergeten maar zo’n afzuiging moet natuurlijk wel werken. Zeker als u net kennis hebt gemaakt met de Bora PURE of kookveldafzuiging, zult u enigszins sceptisch staan tegenover dit fenomeen. Werkt het wel? Hoe kan dat dan? We hebben het allemaal gehoord en zoals met zoveel zaken  “the proof is in the pudding”.

We, en vele gebruikers voor u, kunnen u verzekeren dat het werkt. Dat het zelfs beter werkt dan traditionele afzuigkappen in welke hoedanigheid dan ook! Het natuurkundige principe van een groter afzuig vermogen dan het stijg vermogen van warme lucht, bepaalt de efficiency van kookplaat afzuiging. Met de Bora PURE is daar nog een schepje boven op gedaan. Beter dan een cleanrate van 100% gaat het niet worden, maar wel weer stiller. In vergelijking tot de Bora Basic heeft de Bora PURE een betere, stillere, en zuinigere motor. Dat was eigenlijk ook wel nodig, want wij vonden de Bora Basic niet stil genoeg. Een duidelijke verbetering dus. Helemaal als u komt van de hangende afzuigkap (wand of eiland model) zult u versteld staan van de afname in geluid. We kunnen ons weer verstaanbaar maken in en om de keuken.

Wat te denken van een handige bediening

De Bora Basic was nog voorzien van een zgn. horizontale bediening. Die werkte naar behoren maar was toch al weer gedateerd. Dat mag natuurlijk na het aantal dienstjaren van de Basic. Het is knap als je iets wat goed is toch weer veel beter kunt maken. De verticale intuïtieve bediening op de Bora PURE is een grote stap vooruit. Betere bediening ook met natte en vette vingers. Handiger en eenvoudiger omdat na elke keuze alleen nog de overgebleven keuzes gemaakt kunnen worden. (vergelijk het met als u op een kruispunt komt en alleen linksaf en rechtdoor kunt, de andere wegen zijn afgesloten)

Onderhouden en vervangen filters van de Bora PURE

Het onderhoudsgemak is tevens een prettige bijkomstigheid. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Met een paar simpele handelingen kunt u het vetfilter uit de werkbladafzuiging nemen en deze in de vaatwasmachine stoppen. Als we dat vergelijken met traditionele afzuigkappen dan kunnen we alleen maar heel blij worden. De vetfilters worden vaak zo vet, dat ze niet meer in de afzuigkap blijven hangen. Koolstoffilters zijn meestal lastig te vervangen.

Bij de Bora PURE kunt u de filters eenvoudig via de bovenzijde vervangen. Het vetfilter bevindt zich bij alle Bora’s aan de bovenzijde. Bij de Bora PURU bevindt het koolstoffilter zich ook aan de bovenzijde. Het nadeel is dat het filter van de PURE elk jaar vervangen moet worden en de kosten van een nieuw filter rond de € 100,00 kosten. Bij een van onze partners koopt u een Bora Pure filter voor slechts 94,95 inclusief gratis verzendkosten. 

Welke mogelijkheden zijn er met Bora Pure

De  Bora PURE wordt in een aantal varianten aangeboden. In principe kiest u voor een variant met afvoer naar buiten (PURA) of een recirculatie variant (PURU). De recirculatievariant wordt uitgevoerd met koolstoffilters welke eenvoudig te vervangen zijn. Het apparaat blaast de gefilterde lucht achter de kast uit. De gefilterde lucht ventileert via de plinten weg. Vochtvorming vindt niet plaats mits de ventilatie goed geregeld is. Een punt van aandacht. Onze jarenlange ervaring met de Bora Basic, heeft geleerd dat vochtvorming in kasten niet voorkomt, tenzij u de ventilatie niet goed heeft geregeld.

Ook een afvoer naar buiten (PURA) is goed in te plannen. U moet wel rekening houden dat de afvoer door een kruipruimte plaatsvindt of onder de plint van uw keuken naar een buitenmuur wordt geleid. In wandopstellingen is de Bora PURA ook goed in te bouwen, we zien deze ook in een IKEA kast ingebouwd worden. Enkele aanpassingen aan de IKEA kasten zijn dan wel nodig!

De inbouwruimte van deze kookplaat is beperkt en is in goed keukenontwerp goed in te plannen. Onder het aanrechtblad heeft de PURE maar een ruimte nodig van een kleine 20 CM. Afhankelijk van de keuze tussen recirculatie en afvoer moet u rekening houden met de benodigde afvoerpijpen.

Het afvoeren van kookluchten heeft veel aandacht nodig. De enige slecht werkende Bora’s zijn eigenlijk de Bora kookplaten waar de afvoer niet goed gemaakt is. Bora schrijft het gebruik van de zgn. Bora Ecotube afvoerbuizen voor. Deze combineren met een passende Bora 3D muurdoorvoerbox. Als u zelf de afvoer wilt gaan aanleggen dan raden wij aan om bij een gespecialiseerd bedrijf advies in te winnen en de aankoop te verrichten (www.werkbladafzuiging.nl) Bora maakt namelijk gebruik van een systeem wat niet op elke ander buis past. Het wordt vervelend en kostenverhogend als de keukenmonteur uw keuken niet kan afmonteren omdat er afvoerbuizen ontbreken…

Bora Pure meer ruimte, grotere pannen

Een duidelijk verbetering t.o.v. de Bora basic is de introductie van de aanzienlijk kleinere instroomring. Deze is in de Bora PURE ook nog eens vlak uitgevoerd. Al met al is de effectieve ruimte waar pannen opgezet kunnen worden vergroot. U kunt maar liefst 4 pannen met een doorsnede van 24 cm kwijt. Met een panherkenningsfunctie en automatische afzuiging kunt u het allemaal niet meer fout doen. Wel zorgen voor pannen die geschikt zijn voor een inductie kookplaat.

De Bora Basic is alleen nog te krijgen in in keramische variant

De Bora Basic BHU en BHA zullen  in Nederland waarschijnlijk niet veel meer verkocht worden. Deze uitvoering is met 4 zones waarbij de glasplaat warm wordt en daarmee voor de overdracht van warmte zorgt. Een elektrische kookplaat in deze zin wordt niet veel meer toegepast, en zal uit het assortiment gaan verdwijnen!

Bora basic BFIA en BFIU worden opgevolgd door de Bora X pure

De Bora Basic BFIU e BFIA zijn de 2 laatste exponenten uit het Bora Basic assortiment. Deze modellen onderscheiden zich door flexinductie  en koppelbare zones. Het verbaast me eigenlijk dat er zoveel consumenten voorbij lopen aan de noodzaak  en het gemak van deze functies. Het flexibel plaatsen van je pannen betekent gemak. Koppelbare zones betekent kookplezier, veel meer kookplezier. Het gebruik van een tepan of een grilplaat op gekoppelde zones is namelijk een extra kookmogelijkheid die u zeker zult gaan gebruiken. De Bora BFIU en BFIA zijn groter dan de basis PURE en basic. (83 cm) iets meer ruimte voor pannen met meer diameter.

Met de PUXU (recirculatie) en PUXA (afvoer naar buiten) komt Bora in de XPure serie met de opvolgers van deze flexinductie kookplaten.

Bora XPure uitstekende doordachte verbeteringen

Ook de basic flexinductie lijn was toe aan een upgrade. Hetgeen met de nieuwe X Pure lijn meer dan gelukt is. Want de aanpassingen t.o.v. de voorgangers van de XPure zijn een schot in de roos. Bora heeft goed geluisterd naar de wensen van haar klanten en op belangrijke punten de basic serie aangepast.

Allereerst is met de vernieuwde afzuiging een veel stillere en energie zuinigere motor geplaatst. Hierdoor is het geluidsniveau aanzienlijk gereduceerd, en dat was ook wel nodig. We zien namelijk dat de wensen en eisen van de consument toenemen.

Ten tweede is bij de Bora XPure net als bij de Pure serie, eenvoudiger in het onderhoud. Via de bovenzijde is het vetfilter en het koolstoffilter eenvoudig uit te halen. Dit scheelt u een hoop tijd en ergernissen!

Vervolgens heeft de XPure ook de gewenste design metamorfose ondergaan. Deze aanpassing was meer dan gewenst, aangezien hier nog wel eens potentiele kopers op afhaakten. Men vond de RVS instroomring bij de Bora basic reden om af te zien van de koop. In de XPure is deze vervangen door een strakke vlak ingebouwde instroomring. Mooi Duits design, minimalistisch en effectief.

Bora X Pure

Als laatste de verbeterde bediening. En dat is dezelfde, eerder gememoreerde, S control bediening. Hiermee is Bora toch wel een stap verder dan haar concurrenten. Want een eenvoudig werkende intuïtieve bediening betekent dagelijks plezier. Waar we vrolijk van worden is de blauwe uitvoering ven de bediening. Klein detail, veel uitstraling. Misschien wel het belangrijkste aan de verticale bediening is de extra ruimte voor pannen! Want een horizontale bediening snoept toch behoorlijk wat af van de beschikbare ruimte op de kookplaat. 

Specificaties, prijzen en uitvoeringen van de Bora XPure

De XPure is de grotere broer van de Pure. Deze kookplaat met afzuiging meet 83 cm. Beschikt over octogonale flexinductie zones van 23 x 23 cm. Deze worden vol automatisch door de brugfunctie gekoppeld tot 1 grote zone. Zoals eerder vermeld, als de portemonnee en ruimte, het enigszins toe laat, zou ik altijd voor flexinductie gaan.

Met de Bora PUXA en PUXU komen er 2 varianten. De eerste in te bouwen als recirculatie model en de tweede als kookplaat met afzuiging met afvoer naar buiten. Laatste is uiteraard volledig geschikt voor de speciale Bora ECO tube afvoerbuizen en 3D muurdoorvoer. Door de perfecte luchtgeleiding in de ECotube buizen voorkomt u weerstand. Dit resulteert in de beste werking van de afzuiging.

Goed nieuws! De Bora XPure is wat lager geprijsd dan de basic BFIA / BFIU. Advies prijzen liggen rond de € 3900,00  afhankelijk uitvoering en extra’s.

Tepan yaki en grilplaat voor Bora XPure

Het mag eigenlijk niet ontbreken als u optimaal gebruik gaat maken van de XPure. Een grote grilplaat of een tepan yaki (gladde uitvoering) De onderstaande uitvoering past alleen op een XPure. Dit omdat de bediening bij de XPure niet in de weg zit. Alleen te koop via www.werkbladafzuiging.nl

grilplaat inductie
grilplaat ook in tepan yaki uitvoering verkrijgbaar

Bora PURE prijzen

Wanneer u op Bora Basic kopen zoekt in bijvoorbeeld Google dan vind u niet veel informatie. Dat komt omdat de Bora afzuigsystemen alleen te koop zijn bij de erkende Bora dealers. Nu vraagt u zich direct af, wie zijn dan die officiële dealers? Helaas vind u daar ook niet veel informatie over. De lijst met dealers staat namelijk niet op de website van Bora. Wij hebben goede ervaringen met de specialist op het gebied van kookplaten met afzuiging. Dit bedrijf heeft de kennis in huis om u te adviseren en levert de Bora PURE (en andere kookplaten met afzuiging)  De Bora PURE kent trouwens een consumenten prijs van € 2.892,00. Naar verwachting zullen de prijzen van Bora wat verhoogd gaan worden.

“specialist op het gebied van kookplaten met afzuiging” www.werkbladafzuiging.nl

16 REACTIES

  1. het is mij niet echt duidelijk wat een bora pure nu kost. Er staan wel bruto prijzen in maar wat betaal ik er nu echt voor? Wij willen namelijk in een nieuwe keuken een Bora Pure of een X Pure. Ik kan op internet echter nergens een prijs vinden, behalve dan de prijzen die op jullie website staan? Is er niet ergens een prijslijst op te vragen? of kunnen jullie die niet publiceren?

    • Het komt er op neer dat Bora haar dealers / partners vriendelijk doch dringend verzoekt , geen prijzen op het internet te zetten.
      Hiermee willen ze prijs rust bewaren. In de regel wordt de Bora Pure voor een bedrag rond de 2500,00 aangeboden als u een nieuwe keuken koopt.
      Uiteraard hangt dan af of het een model met recirculatie (PURU) of met afvoer (PURA) is. laatste zal iets goedkoper zijn, maar er zijn dan wel weer afvoerbuizen nodig.

  2. klopt het dat de Bora XPure later geleverd wordt door corona virus? Weten jullie wanneer die dan komt? via onze keukenboer horen we tegenstrijdige verhalen. Willen onze overzetten op Miele , maar wij willen XPure. alleen krijgen we in september keuken waar de Xpure in moet. dank u wel voor reactie

    • Het klopt dat de XPure vertraagd is. Bora wordt niet gemaakt in China, maar enkele onderdelen wel. Dan kan je niet een compleet product leveren. De verwachting is dat klanten wel geleverd worden. Volgens onz info zou u uw Bora Xpure geleverd moeten krijgen. Uw leverancier moet dan tijdig de bestelling vat leggen. Alhoewel de Miele KMDA verbeterd is, zou onze voorkeur toch ook uitgaan naar de Bora!

  3. Ik heb gehoord dat er met de recirculatie veel koude lucht langs de vloer komt klopt dit , lijkt mij van de winter niet prettig

    • Belangrijk bij het installeren van een Bora PURU of Bora PUXU is dat u zorgt voor goede ventilatie onder het keukenblok. indien goed geadviseerd is deze ventilatie op de juiste manier aangebracht. koude lucht blaast een bora in ieder geval niet uit, en bij een goede spreiding merkt u nagenoeg niks van luchtstromen.

  4. Wat is op vandaag de kostprijs van een Bora Pure met recirculatie en een Bora X Pure met recirculatie?
    Wat is het verschil tussen deze 2 toestellen?

  5. Ik lees (Internet] dat bij recirculatie modellen de kooklucht nog steeds aanwezig is. Kunnen jullie iets meer vertellen over recirculatie en met name de kooklucht bij de Bora modellen. Zijn er andere kookplaten met geïntegreerde recirculatie die hierin beter presteren.

    • Onze ervaring met de filters van Bora zijn zeer goed. In de praktijk blijkt dat mensen een aantal fouten maken met afzuiging. ten eerste doet met vaak te laat de afzuiging aan. Nu zijn de betere kookplaten met afzuiging voorzien van een automatische afzuiging. De Bora PUXU en PURU zijn voorzien van een koolstoffilter wat je tijdig moet vervangen. er zijn mensen die uit bezuigiging een nepfilter plaatsen. deze filteren minder goed en hebben een kortere levensduur, niet doen dus! laat afzuiging na het koken nog even doorlopen, als er al geen automstische naloopstand op zit. Als met het eten van de keuken naar de tafel loopt, heeft u ook kookluchten.

  6. Goedenavond,
    Ik heb belangstelling voor de BORA X Pure, met luchtafvoer naar buiten.
    Kunt u voor mij hiervoor een prijsopgave maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in