De Keuken tegelen doe je heel gemakkelijk zelf met deze tips

0
17770
tegels tegelen keuken

Tegels zijn waterbestendig, gemakkelijk schoon te maken en hierdoor ideaal voor in de keuken. Ze zijn in veel dessins, kleuren en motieven verkrijgbaar, waardoor je altijd passende tegels kunt vinden. Nadat je de juiste tegels hebt gekozen, kun je de wand of vloer door een professional laten tegelen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. We geven je een aantal tips om de tegels goed te plaatsen in je nieuwe keuken.

Kiezen van de juiste tegels

Bij het kiezen van tegels is het belangrijk dat je ze mooi vindt. Maar daarnaast kunnen tegels heel verschillend zijn. Houd rekening met de volgende punten:

 • Donkere tegels ogen minder snel vies
 • Bij matte en lichte tegels zie je de krassen minder snel
 • Wandtegels kunnen alleen worden geplaatst aan de wand
 • Vloertegels zijn zowel voor de vloer of aan de wand te gebruiken
 • Een ruimte waar veel water wordt gebruikt? Gebruik dan antislip of ruw vloertegels-

Oppervlakte berekenen

Het maakt niet uit waar je gaat tegelen, belangrijk is om eerst goed voor te bereiden, alvorens aan het werk te gaan. Ten is het belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel tegels je nodig hebt. Zo voorkom je dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Werk aan de hand van de volgende stappen:

 • Bereken de oppervlakte van de muur en/of vloer die betegeld moet worden. De oppervlakte is de lengte keer de breedte of hoogte. Tel de oppervlaktes bij elkaar op.
 • Heb je de oppervlakte berekend? Reken er dan nog een aantal extra bij. Bij het snijden van heb je namelijk altijd wel wat breuk- of snijverlies. Over het algemeen wordt een marge van 10% van de totale hoeveelheid aangehouden. Reken dit erbij op.
 • Deel het totaal door de pakinhoud. Deze is terug te vinden op de informatiekaart van het pakket. Rond het aantal pakken vervolgens naar boven af. Bijvoorbeeld: je hebt 35 meter2 tegels nodig en de inhoud van het pak is 1,2m2. Dan deel je 35 door 1,2 en kom je uit op 29,17. Afgerond naar boven betekent dit dat je 30 pakken moet hebben.

Begin maken met tegelen

Begin nooit zomaar ergens een wand te betegelen. Het vergt aandacht en precisie, anders wordt het tegelwerk scheef. Dit zal zonde zijn van de nieuwe keuken. Maak eventueel van tevoren een tekening. Om ze recht te krijgen, dien je eerst een raamwerk van houten letten aan de wand te bevestigen. Leg vervolgens de wandtegels rij voor rij uit. Tussen de laatste tegels en de hoek van de wand dient er een voeg van minimaal 6 millimeter aangehouden te worden. Dit om het springen van de tegels te voorkomen. Plaats tussen de tegels afstandhouders of voegkruisjes. Hierdoor creëer je gelijke voegruimtes. Deze zijn verkrijgbaar in diverse maten. Het voorkomt tevens verzakking van het tegelwerk.

Hele en halve tegels

Een wand bestaat vrijwel nooit uit alleen maar hele tegels. Het mooiste is dan ook om zowel aan de linker- als de rechterkant gelijke pastegels te gebruiken die een halve tegel breed zijn. Dit kun je berekenen door de afstanden tussen de laatste hele die geplaatst wordt en de hoek van de wand min twee voegbreedtes.

Hulplatten aanbrengen

De verticale hulplatten dienen waterpas aangebracht te worden. Breng deze aan op de plaats van de pastegels. Vervolgens kun je er hele tegenaan zetten. Houd rekening met de ruimte voor de voegen rondom de pastegels. Bevestig de latten met schroeven. Doe dit in een betonnen ondergrond met pluggen. De koppen van de schroeven dienen enigszins uit te steken. Dan kun je ze er later gemakkelijker uithalen. Breng ook een horizontale lat aan. Dit doe je tussen de verticale hulplatten. Bevestig deze op de plaats van waar de onderste rij met pastegel eindigt.

Aanbrengen

Gebruik de gebruiksaanwijzing om de tegellijm aan te maken. Strijk de lijm vervolgens met een lijmkam gelijkmatig op de betegelen muur. Begin vanuit de rechter- of linkerhoek. Bekijk na elke rij of deze recht is. Doe dit aan de hand van een waterpas. Is de tegellijm uitgehard? Dan kunnen de latten worden verwijderd. De tegels voor de laatste rijen dien je op maat te snijden. Doe dit met een speciale tegelsnijder. Breek ze voorzichtig af. Eventueel kunnen ze bijgewerkt worden met een tegeltang. Plaats de laatste tegels om het af te maken. Na omstreeks 24 uur is de tegellijm uitgehard. Pas dan kun je beginnen voegen en schoonmaken. Raadzaam is om de hoeken van natte ruimtes af te kitten met siliconenkit. Maak deze eerst vrij van vet, vocht en stof, alvorens te gaan kitten.

Kiezen van tegellijm

Belangrijk is om passende tegellijm aan te schaffen. Laat je hierover eventueel adviseren. Hierbij enkele tips:

 • Poederlijm wordt gebruikt voor vloer- en wandtegels. Het is wat flexibeler van textuur. De lijm moet eerst worden aangemaakt, voordat het gebruikt kan worden. Je kunt wel zelf de aan te maken hoeveelheid kiezen.
 • Marmer of natuursteen? Gebruik dan witte lijm. Dit voorkomt doorschijnen.
 • Pastalijm dat kant en klaar is wordt alleen gebruikt voor wandtegels die een gladde ondergrond hebben. Het voordeel van deze lijm is dat het direct gebruikt kan worden. Het kan naderhand worden bewaard.
 • Voor ruimtes waar veel wordt gelopen is er een speciaal voegmiddel die vuilbestendig en waterdicht is. Het mooiste is om de kleur voeg aan te passen aan de kleur van de tegels.

Overige tips voor het kiezen van tegels

 • Rust in een ruimte creëren? Kies dan voor wat grotere tegels. Belangrijk bij het aanbrengen is dat er een gladde ondergrond is. Ook dienen ze volledig in de lijm te zijn gezet.
 • Kleinere tegeltjes geven een luxer gevoel. Ze worden vaak op matjes geleverd, waardoor ze gemakkelijk te leggen zijn.
 • Je kunt ook kiezen voor een combinatie van grote en kleinere tegeltjes. Dit geeft een ruimte een persoonlijke, creatieve en exclusieve uitstraling.

Overige tips voor het tegelen

 • Controleer ze eerst op maatvoering en tintnummer. Hiermee voorkom je kleurverschillen. Raadzaam is om tegels van hetzelfde kleurnummer of productiedatum te gebruiken. Verwerk ook de tegels van verschillende verpakkingen door elkaar.
 • Vloertegels die diagonaal worden gelegd maken verruimen het vertrek.
 • Bewaar naderhand een pakket, voor het geval een of meerdere tegels beschadigen.
 • Houd rekening met de droogtijd van de lijm en het voegwerk.

We hopen dat je met deze tips nu zelf de keuken kunt tegelen. Twijfel je? Huur dan een vakman in. Zoek je goekope tegels, kijk dan eens op de website van de Tegelconcurrent, daar vind je veel tegels voor weinig geld. Heb je zelf ervaring met tegelen? Deel deze dan met de andere lezers door een reactie te plaatsen onder het artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in