behangen keuken

Een mooie keuken bestaat niet alleen uit een keukenblok met aanrechtblad. Ook de wanden moeten mooi aangekleed worden. Door een bijpassende (achter)wanden te hebben, geef je de ruimte de juiste uitstraling. Je kunt ervoor kiezen om te betegelen, maar je kunt er ook voor kiezen om te behangen. Behang is in veel diverse varianten verkrijgbaar, goedkoper, gemakkelijk aan te brengen en ook gemakkelijk weer te verwijderen. Indien je er op uitgekeken bent, kun je snel weer kan wisselen van behang. Welk behang kun je het beste kiezen? En hoe kun je het goed aanbrengen?

Behangen in de keuken

Het lijkt wellicht niet de meest praktische oplossing. Toch is er behang dat heel geschikt is voor in de keuken. Belangrijk is dat je kiest voor afwasbaar behang. Anders zijn vlekken heel moeilijk te verwijderen. Het advies is daarom om – in ieder geval voor de keuken achterwand – geen papier te gebruiken. Heb je een behangetje gevonden dat precies bij de ruimte past? Maar is deze niet geschikt? Dan is er ook nog de mogelijkheid om het behang te lakken. Deze lak is verkrijgbaar is speciaalzaken. Test eerst op een kleine stukje behang of het effect mooi wordt. Goed aangebracht kan er zelfs een pan soep overheen gegooid worden.

Soorten behang

Van alle behangsoorten is vinyl het meest waterafstotend. Deze is afgewerkt met een plastic laagje. Hierdoor is vuil gemakkelijk afwasbaar. Je kunt ook kiezen voor vliesbehang. Dit is gemakkelijk aan te brengen, maar ook eenvoudig over te schilderen. Vanwege het gebruiksgebak is het erg populair. Het is verkrijgbaar in decoratieve prints, fotobehang of overschilderbaar behang. In de keuken zal dit soort behang zeker tot zijn recht komen. Als je erop uitgekeken bent, kun je het gemakkelijk weer overschilderen. Hierdoor kun je een keuken vrij gemakkelijk weer een frisse uitstraling geven.

Andere mogelijkheden

Het is ook een mogelijkheid om de keuken in een gewenste print te behangen en rond de wanden van het keukenblad (kookplaat) spatwanden of een glasplaat aan te brengen. De spatwanden vangen het vet en vuil van het fornuis op en de spatwanden zijn gemakkelijk te reinigen. Dan heb je een leuke print in de keuken, maar voorkom je vlekken. Het is ook een mogelijkheid om de wand achter de kookplaat te betegelen en de rest van de keuken te behangen. Zorg wel dat de glasplaat goed wordt gedicht met siliconenkit. Als je dit niet doet, kan het behang achter de plaat vochtig worden en het kan gaan broeien.

Krijtbordverf in de keuken

Elke keuken heeft wel iets van een memobord, prikbord of kalender. Het hangen van kaartjes, boodschappenlijstjes en dergelijke is altijd handig. In dit geval is het ook een idee om krijtbordverf in de keuken aan te brengen. Breng het bijvoorbeeld aan op een stuk muur. Je hebt dan geen memoborden en dergelijke meer nodig. Krijtbordverf is verkrijgbaar bij schilderswinkels of speciaalzaken. Ze zijn vaak verkrijgbaar in diverse kleuren. Je brengt wat verf aan vervolgens kun je op de muur krijten. Ook briefjes op kunnen hangen? Gebruik dan ook magneetverf. Voorwaarde is wel het magneet- en krijverf past binnen het ontwerp van de keuken. Het wordt met name gebruikt in landelijke of juist strakke keukens.

Voor het behangen

Als er al heel wat lagen op de muur zit, is het raadzaam om het oude behang te verwijderen. Maak het behang goed nat met een plantenspuit en laat het even inwerken. Het weekt dan los van de muur, waardoor je het gemakkelijk kunt verwijderen. Is de muur onlangs gestukt? Dan moet hij droog genoeg zijn om behangen te kunnen worden. Het advies is dan om de muur eerst even voor te behandelen. Bijvoorbeeld met Perfax Roll On. Maak het pakje een dag van tevoren aan met een vachtroller. Hiermee voorkom je zuiging van de wanden.

Werkvolgorde behangen

Het advies is om van het raam af te behangen. Begin bij de lichte kant. Dit is de kant van het raam. Werk vervolgens naar de donkere kanten van de kamer toe. Het licht valt hierdoor in de behangnaden, waardoor ze bijna niet opvallen. Als je dit andersom doet, dan zorgt de schaduw ervoor dat de naden juist wel zichtbaar zijn. Behang aan de hand van een waterpas of getekende loodlijn. Huizen zijn namelijk nooit recht gebouwd. Begin vanuit het midden van een muur met behangen. Tegen een muur aan beginnen zou kunnen betekenen dat de banen scheef op de muur komen.

Loodlijn tekenen

Begin altijd tegen een verticaal afgetekende loodlijn. Dit is de beginlijn. Gebruik hiervoor een schietlood. Controleer de lijn altijd met een waterpas. Je kunt ook een sleutel of iets anders zwaars aan een touwtje hangen. Als deze recht naar beneden hangt, kun je het gebruiken om de eerst verticale lijn te tekenen. Zoals genoemd begin je aan de kant of hoek waar het licht binnen valt. Zet ongeveer 50 centimeter van de hoek een potloodstreepje bovenaan. Houd het touwtje op dit streepje en zet vervolgens een aantal streepjes halverwege. Dit kun je ook met een waterpas doen. Zet de loodlijn op elke 50 centimeter van een hoek.

Behang aanbrengen

De eerste baan dient precies tegen de streep aan te zitten. Dan weet je zeker dat de banen recht op de muur komen. Een tip is om een muur met ramen als laatst te doen. Grote kans dat je de restbanen hiervoor kunt gebruiken. Te weinig behang? Kijk dan op de gebruikte rollen welk verfbad is gebruikt. Belangrijk is om dit nummer te vermelden, om kleurverschil te voorkomen. Toch een rol uit een ander kleurblad? Breng deze dan aan in de hoeken. Hier zal eventueel kleurverschil minder opvallen. Ontstaan er toch kieren na het opdrogen? Bij het gebruik van vliesbehang is dit gemakkelijk op te lossen. Dit behang is namelijk vrij gemakkelijk te verwijderen. Haal de baan eraf en plak deze opnieuw tegen de andere baan aan. Zorg dat de naden goed ingelijmd zijn. Het behang is eventueel ook nog wat uit te rekken.

1 REACTIE

  1. Zelf heb ik vorige week mijn keuken voorzien van een nieuw behang. Het is erg mooi geworden. Een lichtblauwe kleur die goed past bij de rest van het interieur. Het oude behang heb ik eraf gehaald met water in een plantenspuit, zoals hier ook wordt gezegd. Met een klein beetje zeep in het water gaat het behang er nog makkelijker af! Ook heb ik mijn nieuwe behang voorzien van een laagje lak voor wat extra bescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in