Het aanrechtblad verven of lakken, waar moet ik op letten?

0
96110
aanrechtblad verven

Dagelijks wordt er gebruik gemaakt van een keuken en wordt het blad dus erg vaak gebruikt. Wanneer een blad al enige tijd oud is kan het zijn dat er slijtage optreedt. Het kan echter ook zijn dat je toe bent aan een nieuw blad wanneer je bijvoorbeeld bent verhuisd. Je kunt het opknappen door het aanrechtblad te verven of te lakken. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Het is belangrijk dat de slijtage oppervlakkig is zodat het verven of lakken ervoor zorgt dat het blad er weer als nieuw uitziet. Wanneer er sprake is van grove beschadigingen dan zal je dit moeten verhelpen alvorens je begint met het schilderen of het lakken. Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar voor het opknappen. Zo kun je kiezen voor verven of lakken en zo zijn er vele andere opties mogelijk zoals een olie voor werkbladen of een speciale kras- en slijtvaste optie.

Materiaal

Of het mogelijk is om een aanrechtblad te verven hangt met name af van het materiaal van het blad. Zo is het in de meeste gevallen mogelijk om een houten blad op te knappen terwijl dit veel lastiger gaat met een natuurstenen blad. Omdat verf of lak vaak erg slecht hecht aan bepaalde materialen is het belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Natuurlijk kun je altijd een primer gebruiken om de verf goed te laten hechten, echter blijft dit altijd lastig wanneer het blad van een ander materiaal dan hout is gemaakt. Je kunt in ieder geval nooit direct verf of lak aanbrengen op een blad. Hiervoor moet je altijd een speciale grondverf gebruiken die is bedoeld voor het materiaal van het blad. Het is dus belangrijk dat je goed weet waar het blad van is gemaakt.

Aanrechtblad verven of lakken

Welke methode je moet gaan gebruiken is dus voornamelijk afhankelijk van het materiaal van het blad. Voor je kunt gaan beginnen met schilderen heb je een speciale grondverf nodig. Deze grondverf breng je aan voordat je de echte verf of lak aan gaat brengen. Een grondverf wordt ook wel een primer genoemd. Voor elk materiaal is er wel een primer beschikbaar. Door te kiezen voor een goede primer die past bij het materiaal van het blad zorg je ervoor dat de verf of het lak goed zal hechten.

Omdat een aanrechtblad veel wordt gebruikt zal het veel moeten doorstaan. Zo zal het blad vochtafstotend moeten zijn, kras- en slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en schoonmaakmiddelen. Je kunt kiezen voor verf of lak. Beide opties hebben weer andere eigenschappen en bieden daarom elk weer andere voordelen. Door na de primer en de verf of lak een vernis aan te brengen zal je de verf beschermen en voorkom je dat het blad opnieuw zal gaan slijten.

Werkwijze

Wanneer je een blad wilt gaan opknappen dan is het belangrijk om te beginnen met het ontvetten en het schuren van het blad. Dit kan gedaan worden bij zowel een houten blad als een blad van beton of marmer. Vervolgens zorg je ervoor dat het oppervlak goed stofvrij is zodat je daarna een grondverf of primer aan kunt brengen. Na het aanbrengen van de grondverf of primer kun de verf of lak aanbrengen. Wanneer je ervoor kiest om een tweede laag aan te brengen, bijvoorbeeld wanneer de eerste laag niet goed genoeg dekt, wacht dat net zo lang tot deze laag goed droog is. Ten slotte breng je een vernis aan om het blad tegen beschadigingen en slijtage te beschermen. Het is belangrijk om alle lagen goed te laten drogen zodat ze goed werken en er mooi uit zullen komen te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in