Een natuursteen aanrechtblad met tegels is een mooie combo in de keuken

0
7515
natuursteen aanrechtbladen

Heel lang waren natuursteen aanrechtbladen en tegels alleen voor een kleine groep mensen betaalbaar. Door technische ontwikkelingen, waardoor ontginning en verwerking goedkoper zijn geworden, en aanbod uit landen uit het verre oosten, is dit niet meer het geval. Toch vergt de aankoop van het pronkstuk in uw keuken de nodige aandacht. Een gemiddelde keukenverkoper zal niet meer expertise over natuursteen aanrechtbladen in huis hebben dan dat hij/zij een staal kan benoemen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven, waar u naast een goed advies een uitstekend product kunt bemachtigen.
Waar moet u op letten als u een natuurstenen aanrechtblad in uw keuken wilt hebben? Wat moet u wel en wat moet u niet doen!

Soorten natuursteen

Allereerst moet u zich realiseren dat natuursteen een verzamelnaam is van misschien wel enkele duizenden soorten die ook weer onverdeeld zijn in meerdere soorten. De bekendste hoofdsoorten zijn graniet, hardsteen, marmer, kwartsiet, kalk en zandsteen. Voor een aanrechtblad is graniet verreweg het beste en meest verkochte materiaal. Dit heeft te maken met de eigenschappen van dit stollingsgesteente. Graniet is keihard, weinig poreus en vorstbestendig. Nero assoluto, black pearl , impala en angola black zijn bekende granietsoorten. Granieten bladen kennen vele bewerkingsvormen, waarmee het materiaal extra uitstraling krijgt. Zandstralen, Branden, Frijnen (van de randen), polijsten, verouderen en vlammen zijn een aantal van die bewerkingen die uw granieten aanrechtblad tot een pareltje kunnen maken. In een granieten aanrechtblad hoort eigenlijk een spoelbak in hetzelfde materiaal. Voor de prijs van een luxe RVS spoelbak kunt u deze granieten spoelbakken tegenwoordig al aanschaffen.
Ook een hardstenen aanrechtblad spreekt veel mensen tot de verbeelding. Vooral Belgisch hardsteen (arduin) kent veel aanhangers. Met fraaie alternatieven uit China, India, en Turkije is hardsteen financieel bereikbaar geworden. Het verschil in de blauw grijze tinten en de samenstelling van het materiaal kan het onderscheid in de producten veroorzaken. Verkopers willen u graag doen geloven dat Belgisch hardsteen beter is, maar dat is een fabeltje. De kleur kan u meer aanspreken, maar net als alle hardstenen is het materiaal onderhevig aan slijtage en krassen. Hardsteen heeft de nodige aandacht en onderhoud nodig, houdt daar rekening mee.

Marmeren aanrechtbladen mag u traditioneel verwachten in nostalgische en landelijke keukens. Marmeren tegels en aanrechtbladen worden altijd gepolijst. In Nederland is marmer al langer onderhevig aan een teruggang. De prijs van Marmer is nog relatief hoog in vergelijking tot ander natuursteen, en de smaak tendeert van nostalgisch naar modern (klassiek) Een fraaie ontwikkeling is wel het marmeren aanrechtblad in een knetter strakke moderne keuken. Het kan zomaar eens de nieuwe trend worden. Contrast maakt spannend en persoonlijk.
Aandachtspunten natuursteen

Natuursteen is een natuurproduct, ieder blad heeft zijn eigen identiteit! Door aderen, fossielen, en “spieren”, kunnen er grote onderlinge verschillen ontstaan in kleur en uitstraling. Een staaltje is een richtlijn maar geen garantie. Als u dat niet wilt kunt u zich beter oriënteren op composieten aanrechtbladen.

Afmeting en gewicht van natuursteen aanrechtbladen

In het algemeen wordt natuursteen tot een dikte van 4-5 cm massief geleverd. Dikkere aanrechtbladen worden opgedikt. Met een gewicht van 80-90 kg per m2 zijn deze bladen niet zomaar te plaatsen. Afhankelijk van het soort kan een blad tot 3.5 meter uit één stuk worden geleverd. Het plaatsen van een aanrechtblad vereist veel mankracht en precisie. Door het hoge gewicht van natuursteen zult u degelijke kasten nodig hebben om dit op te vangen. Als de kwaliteit van uw onderkasten niet afdoende is krijgt u gegarandeerd problemen met de keukenkasten en het aanrechtblad!
In tegenstelling tot een kunststof blad past u uw aanrechtblad niet zomaar aan. Het inmeten van een werkblad is een kunst op zich. Hier kan veel fout gaan en de kosten zijn dan niet te overzien. Laat uw werkblad altijd inmeten door een vakman! De betere bedrijven bieden u die service!

Onderhoud natuursteen keukenblad

Natuurstenen aanrechtbladen en tegels hebben onderhoud nodig. Afhankelijk van de afwerking zal het onderhoud groter zijn. Een gepolijst granieten aanrechtblad moet enkele keren per jaar worden geïmpregneerd, een gezoet blad zal in verhouding vaker behandeld moeten worden. Normaal gesproken kunt u het blad met ph neutrale middelen schoonhouden. Gebruik voor het snijden van groenten, fruit, vlees en vis altijd een snijplank.
Een natuursteen keukenblad is redelijk hittebestendig, maar onder extra hete pannen is het verstandig om een onderzetter te plaatsen. De extreme warmte kan een schokeffect hebben op het blad, waardoor scheuren en kleurverschillen kunnen ontstaan. Hoe dik het blad ook is, er op staan kunt u beter niet doen.

Prijs van natuurstenen aanrechtbladen

De vele variaties van natuursteen aanrechtbladen maakt het lastig om het in 1 prijsklasse te stoppen. Prijzen voor een granieten aanrechtblad beginnen al bij € 300,00 per strekkende meter. Houdt rekening met prijsverschillen tussen de verschillende variaties. Bewerkingen zoals het frijnen van randen zijn (aanzienlijk) prijsverhogend, vooral bij Europees graniet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in