Een houten keukenblad is een mooi natuurlijk product

0
7871
houten aanrechtblad

Je bent niet goed wijs als je een houten aanrechtblad wilt, misschien wel eens gehoord maar volledig onterecht. Dat deze keuze enige lef vereist in een land waar composiet aanrechtbladen de boventoon voeren mag duidelijk zijn. Toch is het een verantwoorde keuze waarmee u heel veel warmte in uw keuken brengt. Het ontbreken van houtelementen in een (keuken) ruimte vind ik een groot gemis. Of het nu een houten vloer, front, barblad of werkblad is, het contrast en warmte van hout is ongeëvenaard. Het vraagt enige aandacht in gebruik maar dat geldt ook voor andere keukenbladen.

Voordelen van een houten aanrechtblad

Zoals aangegeven is de warme uitstraling van een houten aanrechtblad van grote meerwaarde. Niet alleen de uitstraling maar ook de aanraking maak het tot een genot om aan te werken. Stenen werkbladen zijn koud en hebben vaak ook een dito uitstraling. Of u nu in een moderne of landelijke keuken hout verwerkt, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. De vele duurzame houtsoorten welke tegenwoordig worden verwerkt zullen geen reden zijn om niet voor hout te kiezen. De meeste fabrikanten beschikken over de milieu certificaten die u gerust zouden moeten stellen. Zo is het FSC keurmerk een garantie voor verantwoord bosbeheer. Om daar aan te voldoen moet je als leverancier aan kunnen tonen dat het hout uit een duurzame keten komt. Andere veel voorkomende keurmerken zijn het PEFC keurmerk en een certificaat van het SKH.

Milieu overwegingen hoeven dus geen obstakel te zijn voor de keuze van dit materiaal. De natuurlijke uitstraling en eigenschappen van hout brengen met zich mee dat elk blad een unicaat is. Iedere tekening, nerf en vlam zijn uniek en enig in zijn soort. Wilt u een persoonlijk blad met uw eigen identiteit dan is een houten keukenblad een goede keuze. Nu zal daar per houtsoort verschil in zitten maar een unieke tekening is altijd aanwezig, Waar ik gruw van de kunststof houtlook bladen biedt het echte alternatief cachet en allure. Een mooie uitvoering kan uw nieuwe keuken meteen upgraden tot een hoger niveau.

Deze werkbladen zijn hygiënisch omdat hout de eigenschap heeft dat het bacteriën dood. Dit wordt veroorzaakt door de enzymen welke in het materiaal zitten. Het is in die zin een van de meest hygiënische oplossingen voor het voorbereiden van etenswaren.

Voor en nadelen van een houten keukenblad

De redenen waarom veel consumenten een houten keukenblad uit hun lijstje schrappen worden vaak overtrokken. De belangrijkste reden om dit te doen ligt in het vereiste onderhoud. Het klopt u moet er wat voor doen om het blad mooi te houden. In de regel kunt u een houten keukenblad (barblad) met lauwwarm water prima schoonmaken. Voorkom kringen door vochtige kopjes, bekers etc. niet te lang op het oppervlakte te laten staan. Bent u een keer onachtzaam geweest dan kunt met een neutraal en kleurloos schoonmaakmiddel de ontstane kringen en vlekken verwijderen. De betere leveranciers bieden onderhoudsets waarmee u ernstige vlekken kunt verwijderen en krassen zelfs kunt wegwerken. Vaak zijn deze bladen geolied. Hierdoor ontstaat een goede toplaag waar minder snel viezigheid indringt. Met speciale zepen creëert u extra beschermlagen.

Een aandachtspunt is de werking er van. Het materiaal zet uit door luchtvochtigheid. De montage van een houten aanrechtblad vereist kennis en voorzichtigheid. Laat u zich goed informeren en een blad monteren door een specialist.

Net als op bijna elk werkblad is het gebruik van een snijplank geboden. Alleen het keramiek werkblad heeft dit niet nodig, maar deze uitvoering heeft dan ook niet de warme uitstraling. Hete pannen zet u op een onderzetter. Door hoge temperaturen kan het materiaal verkleuren. Om kromtrekkingen te voorkomen zijn deze bladen eigenlijk alleen leverbaar in een lamel uitvoering. Hierdoor kan uitzetting worden voorkomen en zal het blad niet kromtrekken. Ook hier geldt natuurlijk dat het materiaal geacclimatiseerd moet zijn in de ruimte.

Welke houtsoorten , maten en opties

In Nederland zien we traditioneel veel eiken, kersen en beuken, maar als keukenblad zijn exotischere varianten toch in opmars. Mahonie, noten, wengé en iroko vinden steeds vaker hun weg als houten aanrechtblad voor de trendy consument. De tropische houtsoorten hebben een relatief hoge hardheid en de prijzen zijn in de loop der jaren aantrekkelijker geworden.

Zoals aangegeven worden de verschillende houtsoorten in een verband van stroken aan elkaar verlijmd. De keuze voor een verband is natuurlijk bepalend voor de uitstraling van het blad. Grotere afmetingen zijn hierdoor goed realiseerbaar en ook speciale constructies en vormen behoren tot de mogelijkheid.

In een situatie met een kookeiland zien we regelmatig doorlopende werkbladen die uitmonden in een fraai zitgedeelte. Een overstek welke als barblad dienst doet is ook een veel voorkomende optie. Ook losse barbladen in alle vormen zijn een goede aanvulling op een moderne keuken. De combinatie van de geliefde witte keuken met een houten keukenblad is zelden een slechte keuze.

De afwerking vormen met hout zijn legio. Het materiaal kan goed bewerkt worden maar dit vereist toch wel enig vakmanschap.

Kiest u voor een houten werkblad dan kiest u voor warmte en contrast. Een persoonlijk werkblad waar u mijn beleving veel plezier aan kunt beleven. Het onderhoud is relatief, de gemiddelde Nederlander besteedt meer aandacht aan het poetsen en wassen van zijn auto, waarom dan niet een beetje onderhoud aan uw aanrechtblad. Deze bladen vereisen vaak wel een stevige portemonnee, tenminste als u voor de betere kwaliteiten gaat. Goedkope oplossingen van Ikea en Kvik lijken me minder aantrekkelijk, maar in een budgetkeuken zeker geen verkeerde opties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in