De Bora Basic kookplaat afzuiging om van te smullen

66
229743

Inmiddels is al een grote groep consumenten overtuigd van het gemak van een afzuiging in het aanrechtblad. De best verkochte oplossing wordt geboden door het Duitse Bora. Dit bedrijf biedt al meerdere jaren met groot succes een tal van oplossingen waarmee u uw afzuiging in en onder het werkblad kunt plannen. De voordelen zijn talrijk. Inmiddels is het bedrijf met een grootse tv campagne gestart waarmee het de groei verder gaat vormgeven. Met de Bora Basic heeft u een “instapmodel” tot uw beschikking, waarmee het toegankelijk is voor een bredere consumentengroep. Graag leggen wij u uit waarom, en laten u ook zien dat de prijzen van deze apparaten alleszins acceptabel zijn.

Voordelen van Bora Basic kookplaat afzuiging

De  Bora Basic is een inductie of keramische kookplaat welke een afzuigsysteem in zich bergt. Deze vernuftige oplossing heeft als grootste voordeel dat u geen hinderlijke afzuigkap aan de wand of aan het plafond hoeft te hangen. Een meerwaarde van esthetisch belang. U creëert de mogelijkheid om uw wand of ruimte boven uw kookeiland op een andere wijze in te vullen. Wat te denken van een mooie designlamp boven uw kookeiland, elegant en stijlvol, zonder dat deze hinderlijke proporties hebben.

Een tweede voordeel is het verplaatsen van het geluid onder uw aanrechtblad. Een afzuigkap op hoogte zal altijd meer hoorbaar geluid produceren omdat deze zich op oorhoogte bevindt.

Misschien wel het meest aansprekende voordeel is de efficiency van afzuiging. We willen tenslotte nik ruiken, nou ja nagenoeg niks. Een simpele rekensom leert dat deze afzuiging een optimale prestatie levert. Warme kooklucht stijgt met 1 meter per seconde, als je daar een afzuig vermogen van 4 meter per seconde onder plaatst kan dat alleen maar resulteren in een 100% resultaat. Getest en vergeleken blijkt dat de Bora een cleanrate haalt van 100%. Wat wenst u nog meer?

Bora Basic afzuigsysteem

Het onderhoudsgemak is tevens een prettige bijkomstigheid. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Met een paar simpele handelingen kunt u het vetfilter uit de werkbladafzuiging nemen en deze in de vaatwasmachine stoppen. Als we dat vergelijken met traditionele afzuigkappen dan kunnen we alleen maar heel blij worden.

Welke mogelijkheden zijn er met Bora Basic

De  Bora Basic wordt in een aantal varianten aangeboden. In principe kiest u voor een variant met afvoer naar buiten of een recirculatie variant. De recirculatievariant wordt uitgevoerd met koolstoffilters welke eenvoudig te vervangen zijn. Het apparaat blaast de gefilterde lucht achter de kast uit. De gefilterde lucht ventileert via de plinten weg. Vochtvorming vindt niet plaats mits de ventilatie goed geregeld is. Een punt van aandacht.

Ook een afvoer naar buiten is goed in te plannen. U moet wel rekening houden dat de afvoer door een kruipruimte plaatsvindt of onder de plint van uw keuken naar een buitenmuur wordt geleid.

De inbouwruimte van deze kookplaat is beperkt en is in goed keukenontwerp goed in te plannen. Onder het aanrechtblad heeft de basic maar een ruimte nodig van een kleine 20 CM. Afhankelijk van de keuze tussen recirculatie en afvoer moet u rekening houden met de benodigde afvoerpijpen dan wel koolstofpatronen. Deze laatste zijn een optionele invulling van de recirculatie optie.

Uiteraard is, zoals het inbouwen van alle apparatuur, een gedegen advies raadzaam. Het apparaat koopt u niet online en is alleen via aangewezen partners aan te schaffen.

Zij zullen u graag uitleggen dat er enkele varianten van de  Bora Basic te verkrijgen zijn.

Met een keramisch kookveld (BHA of BHU)

Het model wat in Nederland waarschijnlijk niet veel meer verkocht wordt. Deze uitvoering is met 4 zones waarbij de glasplaat warm wordt en daarmee voor de overdracht van warmte zorgt. Een elektrische kookplaat in deze zin wordt niet veel meer toegepast. De verschillende zones hebben een vermogen van 1200 W, 2300 W, en een powerniveau tot 3000 W. Het aantal functies is niet zo uitgebreid als de luxere keramische kookplaten van de betere merken, maar de meest wezenlijke zijn inbegrepen. Zo zijn een automatische aankookfunctie , een warmhoudfunctie, timer en restwarmte indicator standaard inbegrepen.

De prijzen van de  Bora Basic BHA en BHU liggen op € 2286,00 (incl. BTW)

Voor een afvoer naar buiten is het aan te raden de speciale afvoersets van Bora te gebruiken. Deze zorgen voor een optimale afvoer met zo weinig mogelijk weerstand. Afhankelijk van de afstand van kookplaat tot uitstroom naar buiten, moet u rekenen op een kleine € 150,00 aan buizen en hulpstukken.

LET OP: afstanden groter dan 6 meter zijn voor de afzuigkap eigenlijk niet overbruggen, andere oplossingen in de vorm van gevelmotoren etc. zijn voorhanden om dit probleem te tackelen. Raadzaam is u door een Bora specialist te laten informeren

Als een inductiekookplaat (BIU of BIA)

De meest gangbare en verkochte uitvoering in Nederland. Een inductiekookplaat zoals we die graag zien tegenwoordig. Directe overbrenging van warmte met 9 vermogensniveaus is elke instelling voorhanden. De zones hebben een vermogen van 1400 -3000 W Waarbij de grootste zone een doorsnede heeft van 21 CM. De functies zijn vergelijkbaar met die van de BHU.

De prijs van een  Bora Basic BIU of BIA komt op € 2891,00.

LET OP: voor een recirculatiemodel moet u om het jaar de koolstoffilters (€ 125,00) vervangen. Bora kent ook een oplossing met filterpatronen ( € 475,00) welke aanzienlijk langer meegaan maar in de aanschaf een hogere prijs kennen, De laatste variant heeft daarnaast extra ruimte nodig achter of in uw kasten, en ik vind daardoor een mindere oplossing.

Als inductiekookplaat met koppelbare zone (BFIA of BFIU)

De laatste variant is sinds een jaar leverbaar in het programma en grijpt in op de mogelijkheid van grotere kookzones. De koppelbare zones maken het mogelijk grotere grilpannen en grilplaten kwijt te kunnen welke in combinatie met een oplopend vermogen van 3700 Watt een echte powerzone worden. Deze krachtbronnen maken koken tot een feest.

De prijs van een  Bora Basic BFIA of BFIU bedraagt € 4658,00.

Met de  Bora Basic haalt u een staaltje moderne kook en afzuigtechniek in huis van ongekend niveau. Alhoewel de genoemde prijzen mensen zullen afschrikken (zoeken naar scherpere prijzen op internet heeft geen zin, Bora is uitsluitend via vakzaken te verkrijgen) is dat onterecht. Een behoorlijke inductie kookplaat van een A-merk en een afzuigkap met goed vermogen , hebben gezamenlijk een hogere prijs dan de Bora Basic alleen. Gezien de vele voordelen lijkt me de keus niet al te ingewikkeld!

Als u niet voor verassingen wilt komen te staan en een goed advies en dito prijs wilt adviseren wij u deze specialist in kookplaten met afzuiging.

Bora Basic kopen

Wanneer u op Bora Basic kopen zoekt in bijvoorbeeld Google dan vind u niet veel informatie. Dat komt omdat de Bora afzuigsystemen alleen te koop zijn bij de erkende Bora dealers. Nu vraagt u zich direct af, wie zijn dan die officiële dealers? Helaas vind u daar ook niet veel informatie over. De lijst met dealers staat namelijk niet op de website van Bora. Nu kunt u natuurlijk eindeloos blijven zoeken op internet maar eigenlijk start de zoektocht bij Bora zelf. U kunt door middel van het invullen van een contactformulier op de website van Bora de lijst met dealers krijgen. Tevens kunnen zij u helpen bij allerlei vragen die u heeft over het apparaat zelf.

Alternatieven

De Bora Basic is een prachtig apparaat en ook van uitstekende kwaliteit. Om het u extra lastig te maken zijn er ook nog andere merken met een werkbladafzuiging op de markt. En deze zijn zeer zeker de moeite waard om te bekijken. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Kuppersbusch afzuiging? Prachtig design voor een goede prijs. Of de al jaren populaire Novy One, die inmiddels in vele keukens is geïnstalleerd. Een wellicht wat minder bekend merk, maar ook zeker de moeite waard om te bekijken, is de Neff kookplaat.
Of voor als u het nog niet weet, lees hier onze test over werkbladafzuiging. In deze test hebben wij verschillende apparaten met elkaar vergeleken. Zo kunt u heel eenvoudig de voor- en nadelen van de diverse systemen met elkaar vergelijken.

Heeft u er een gekocht en heeft u al ervaringen opgedaan? Deel ze met ons zodat andere lezers uw ervaringen kunnen lezen.

LEES HIER OVER DE BORA PURE, DE OPVOLGER VAN DE BORA BASIC!

66 REACTIES

  • Ja, dat is mogelijk. Een hogere lade is onder de Bora te plaatsen.
   Of een blindpaneel met daaronder een besteklade.

 1. beste keukenprijs,

  wij hebben interesse in bora basic met een koolstoffilter. Nu horen we daar verschillende geluiden over. Heeft u ervaring met de kwaliteit van deze optie met een bora? Werkt dat nou goed of is het verstandiger om lucht naar buiten af te voeren?

  vriendelijke groet

  • Ja, de recirculatie variant van Bora werkt zeer goed. Houdt er wel rekening mee dat de schone lucht terug wordt geblazen in uw kasten. Er moet ventilatie ruimte zijn. Vaak onder de plinten.
   Van de Bora basic zijn er inmiddels vele duizenden geplaatst. Wij weten vanuit de vakhandel dat consumenten louter positief zijn over de werking van de Bora.

 2. U schrijft over de novy one en over bora basic. Begrijp ik nou goed dat u meer ziet in de Novy dan in de Bora. Of maakt het niet zoveel uit. wij zijn bezig met nieuwe keuken maar begrijpen dat novy niet te leveren is. waar kan ik die dan kopen als deze partij het niet kan?

 3. Beste Keuken Prijs,
  U plaatst verschillende prijzen van de BORA in verschillende uitvoeringen. Zijn dit prijzen incl montage en afvoerbuizen of komt dat er apart bij?
  Met vriendelijke groeten

  • In deze prijzen zijn geen afvoerbuizen meegenomen. Prijzen hangen af van de afstand tot kookplaat en het aantal bochten.
   Met een prijs van gemiddeld 100,00 is deze post wel gedekt!

 4. Is het mogelijk mij mee te delen waar ik in het Gentse (Belgie) een bora kookplaat met afbuiging kan aanschaffen ?

   • Ervaringen met Bora zijn heel goed. Is alweer wat langer in de markt en heeft zich wel bewezen. Een van de betere systemen op de markt (samen met Neff, kuppersbusch en Novy) Met hele hoge pannen zal de afzuigcapaciteit wat minder zijn. Dat heeft de Novy one weer wat beter voor mekaar door de uitrekbare afzuigunit. Kuppersbusch heeft wel weer koppelbare zones. Novy wat duurder 3299,00, en de kuppersbusch rond de 2300,00. Via onze partner wordt een bora basic aangeboden voor 2100,00 Bij interesse kunt u mailen met info@keuken-prijs.nl

 5. wat gebeurt er als je met een deksel op de pan kookt en de stoom komt uit de overzijde van de afzuiging onder het deksel vandaan wordt die dan ook netjes afgezogen

 6. Kan er bij een Bora Basic recirculatie (BFIU )een geluidsdemper en 3 filterpatronen (UUE3)
  geplaatst worden.
  Ik heb vernomen dat er dan een (BFIA) voor buitenafvoer gebruikt gaat worden, en dat daar de patronen
  aan gemonteerd gaan worden…..?…
  Wij hebben een recirculatie nodig omdat wij in een appartement wonen.
  Graag Uw advies.
  Met vr groet

  • Wellicht haalt u een aantal systemen binnen Bora door elkaar.
   Bora Basic recirculatie (BIU) kent een koolstoffilter aan de kookplaat.
   De bora classic kan uitgevoerd worden met koolstoffilters (UUE3) welke bestaat uit 3 patronen.
   Voor een buitenafvoer heeft u die filters dan niet nodig.
   Afhankelijk van welke Bora u kiest is er een passende recirculatie mogelijkheid. Zeker in overging meenemen is dan het plasmamade filter.
   Over de combinatie kunt u uiteraard vakkundig advies inwinnen bij uw keukenspecialist.

 7. Wij leveren en installeren regelmatig BORA kookplaten met afzuiging en onze klanten zijn “tevreden”. Het is echter wél zo dat de afzuiging van kookdampen bij “hoge” pannen niet 100 % is en een “houten pollepel” is een gewenst hulpmiddel om de kookdampen “te manipuleren” (te sturen). Een BORA maakt niet minder geluid dan een Novy, Miele of Wave afzuigkap die bóven de kookplaat hangt.
  Het grootste voordeel van een BORA kookplaat met afzuiging, echter ook van concurrenten (Miele, Wave, Novy, enz.) is dat er geen “zichtbare afzuigkap” boven de kookplaat hangt. Kookdampen zijn warm tot heet en willen naar boven (natuurlijke weg) en daarom is een “standaard (eiland-)schouwkap zéker niet minder of slechter dan een “afzuigkap in het aanrechtblad”.
  Het is kiezen tussen mooi en functioneel en het is tevens een keuze tussen koken op inductie of koken op gas.

 8. Is het mogelijk de Bora kookplaat zo in te bouwen, dat de bovenkant van de kookplaat gelijk is met de bovenkant van het aanrechtblad?

  • Helaas heeft Bora op de website geen pagina waar klanten naar dealers kunnen zoeken. Wel is het zo dat de Bora door vele keuken winkels geleverd kan worden. Informeerd u eens bij de winkel van uw keuze.

 9. Ik vind helaas weinig tot geen informatie over de aansluiting van de kanalen naar buiten.
  Als ik het goed begrijp hebben de kanalen onder de kasten (waar de lucht naar buiten gestuurd wordt) een afmeting van 22x9xcm. Ik moet nu de sparing bij de aannemer aangeven in de buitengevel.
  Wat is de afmeting van de sparing welke in de buitengevel (baksteen) moet? Zit dit rooster bij de aansluitset?
  Ik neem aan dat het luchtkanaal via de plint naar buiten gaat, betekent dit dat het rooster/uitblaas onder in de muur komt (maaiveld)?
  Ik weet niet of het iets uit maakt maar het gaat hier om een Bora classic.

  Alvast dank voor reactie.

  • Beste, u geeft aan in uw reactie dat u een maatvoering moet doorgeven aan de aannemer. Ik raad u aan om de leverancier te bellen die u de Bora gaat leveren. Zij kunnen u aangeven wat de maatvoering is per type Bora. Er even vanuit gaan dat u de Bora inmiddels al heeft aangeschaft. Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u ook het beste contact opnemen met een erkende Bora dealer. Zij weten de ins en outs van elk type afzuiging. Succes met de nieuwe keuken!

  • Dat zou kunnen passen maar hangt af van dat wat er naast de kast van 60 is gepland aan kasten. Het is wel te realiseren maar zou daarvoor in overleg gaan met uw leverancier.

 10. Hallo. Ik wil ook over op een elektrische en bij voorkeur inductie-kookplaat, waarbij ik zeer geïnteresseerd ben in een Bora met circulatie afzuigsysteem. Nu heb ik een huurappartement met gasaansluiting. Dit kan ik -laten- afsluiten, maar wat heb ik nodig voor de elektriciteit? Moet er een extra zekering worden geplaatst? En zo ja, van welk vermogen etc.? Heb voor de vaatwasser een aparte zekering, de oven en koelkast staan op een andere stop.
  Denk evt ook aan een kleine inbouwboiler om ook geen warm water meer van de cv te hoeven aanvoeren.

  • Excuses voor de late reactie. Voor elektrische installaties kunt u het beste contact opnemen met een elektricien. Zij kunnen in uw meterkast kijken of dit op een bestaande groep gemonteerd kan worden. Aangezien niet elke meterkast hetzelfde is kan ik u hier geen goed antwoord op geven. Een elektricien kan dit meten en voor u bepalen. Een erkende installateur zou u hierin ook advies kunnen geven.

 11. Wij hebben een Bora Basic laten plaatsen in onze nieuwe (open)keuken en zijn er totaal niet tevreden over, bij het braden ruik je nog veel baklucht.
  De afgezogen lucht wordt via plinten aan de onderkant weggeblazen met alle stofoverlast van dien.
  Het Bora systeem lijkt mij een goed systeem als je de lucht naar buiten kunt afvoeren anders niet.

 12. Beste,
  Wij zijn geïnteresseerd voor in onze nieuwbouw voor een Bora. Welke precies weten we nog niet, maar wel één met een afzuigsysteem naar buiten. Dit gat werd reeds voorzien. Kunt u ons de verdelers in en rond Gent ons meedelen, zodat we verder de juiste Bora kunnen kiezen?
  Groetjes Elke

  • Beste Elke,

   Helaas beschikken wij niet over een lijst met dealers in Nederland en/of België. Voor de Bora afzuiging geld dat deze alleen verkocht word bij een erkende dealer. Wanneer u de dichtstbijzijnde dealers wilt ontvangen kunt u contact opnemen met Bora zelf. Zij zullen u dan een lijst met dealers sturen in de buurt van Gent. Veel succes alvast!

  • Dag Thijs, voor de Bora is inderdaad krachtstroom nodig. De aansluitwaarde van het toestel ligt tussen 380 – 415 V 2N/3N wat inhoud krachtstroom aansluiting.

  • Ik zou u heel graag een overzicht van Bora dealers willen geven echter is deze niet beschikbaar voor publicatie. Bora heeft ervoor gekozen om deze lijst alleen via hun eigen website te verzenden. Om deze lijst te ontvangen dient u dus contact op te nemen met Bora.

 13. Wij hebben ook een Bora Basic met reventilatietechniek in onze nieuwe woning maar zijn er niet tevreden over. De bak/kooklucht blijft in de ruimte hangen, bij frieten bakken stinkt de heleboel ondanks afzuiging op hoogste “P” stand en het ergste is de afvoer van de aangezogen lucht die onder de keukenkasten/plinten weggeblazen wordt, je moet geen last van je luchtwegen hebben, voordat je begint te bakken moet je wel even rondom het fornuis stofzuigen om stofverplaatsing tegen te gaan. We hebben keukeninstallateur gevraagd om uitgang onder de kasten via muur naar buiten aan te brengen om stofvorming en stank tegen te gaan, voor aanvoer van de lucht wordt een wasemkap zonder ventilatiemotor voorzien boven de inductieplaat.
  Er wordt in Belgie reclame gemaakt op VTM dat het “geluidloze” toestellen zijn, bij ons is technieker al moet komen voor onderhoud, 66 db heeft men gemeten, kan dit niet geluidloos noemen!
  Met de wetenschap van nu zeker geen Bora meer!!

  • Hallo, dat kan bij een aangesloten Bora dealer, echter is niet bekend wie deze dealers zijn. De lijst van dealers kunt u bij Bora België opvragen.

 14. Heeft u ervaring met de kuppersbusch inductie kookplaat met afzuiging? Wij twijfelen over de bora basic of de kuppersbusch. Bora iets duurder maar kan. Nog niet inschatten of kuppersbusch hetzelfde doet. En we gaan voor een afvoer naar buiten.

 15. Hoi,

  Ik vind het toch wel apart dat ik op internet geen prijsindicatie kan vinden van een BORA classic (met koolstof filter) opstelling.

  Stel dat ik een opstelling wil van:

  Kookveldafzuigsysteem CKASE
  Kookveld CFI11
  Kookveld CI11

  Waar moet ik dan ongeveer op rekenen?

 16. Hallo, wij hebben een bora basic over gekocht van een vriend van ons die ging verhuizen. Alleen was deze gemaakt als luchtafvoer. Nou vroegen we ons af of we hem kunnen ombouwen naar recirculatie??

 17. Geeft het een probleem voor het BORA afzuigsysteem wanneer er geen damp, maar vloeistof in terechtkomt?
  Bijvoorbeeld een volle maatbeker melk, water of een of ander beslag die per ongeluk omgestoten wordt nabij de kookplaat?

  • Geen enkel probleem. Het systeem is dusdanig dat er een opvang is bedacht welke in deze gevallen ervoor zorgt dat U het eenvoudig kunt schoonmaken.
   De opvang is in zijn geheel (eenvoudig) eruit te halen. Overigens is dit principe in alle kookplaten met werkbladafzuiging voorzien.

 18. Beste Keuken-Prijs, ik heb alle opmerkingen en reacties gelezen en ben overtuigd dat een Bora Systeem goed kan werken. Ik twijfel echter over een systeem met re-ventilatie of de lucht naar buiten. Als u de mogelijkheid zou hebben voor beide opties, welke zou u dan nemen? (Ongeacht evt. bijkomende kosten)

  • Wij zouden altijd de voorkeur hebben voor afvoer naar buiten. Afhankelijk van afstand minder vermogensverlies. Allereerst omdat de lucht naar buiten wordt afgevoerd. Wel zorgen voor een goede terugslagklep. Uiteraard betekent dat er ook “warme” lucht naar buiten wordt geblazen, maar ook de vochtige lucht gaat daarin mee.
   De overweging om te kosten voor afvoer naar buiten is dan ook vaak ingegeven vanuit kosten oogpunt, esthetische redenen, of technische onmogelijkheden.

 19. Wij hebben een bora met afvoer naar buiten. Hij bevalt erg goed. Geen luchtjes in huis zelfs niet met vis. Wel maakt de afzuiging behoorlijk lawaai. Vergelijkbaar met een hangende afvoer.
  De onderdelen zijn eenvoudig schoon te houden en kunnnen inderdaad in de vastwasser.

  • Bora geeft aan tot 6 meter, dat geldt trouwens ook voor Neff, Miele, Siemens en Novy.
   Houdt er wel rekening mee dat u de afvoerbuizen van Naber of van Bora gebruikt, anders wordt deze afstand kleiner.
   Ook het aantal bochten kan veel invloed hebben op de werking van de afzuiging bij de kookplaat.
   Er zijn oplossingen met tussenmotoren waardoor de afstand langer kan zijn. Dat vergt echter wel een goed advies.

 20. We hebben voor onze nieuwe keuken een bora BFIU besteld. Nu lees ik dat boretti een PURO plasmafilter heeft welk geen ozon uitstoot. Kom er alleen niet uit welke type (hoogte) geschikt is voor de BFIU.

  • Bora heeft een duidelijke mening over het gebruik van een plasmafilter in combinatie met een Bora kookplaat met afzuiging.
   Het is verstandig om na te gaan of de garantie op de kookplaat hiermee niet in het geding komt. In combinatie met een plasmamade filter vervalt u garantie namelijk bij Bora!

 21. We hebben een nieuwbouw huis gekocht en overwegen de bora BFUI, dus met recirculatie. Naar buiten is geen optie omdat we een kookeiland nemen.
  Nu vertelde iemand dat er veel condens en vocht kan ontstaan waar de gefiltere lucht uitkomt, dus op je vloer, In hoe verre is dat waar?

  En zou het een optie zijn om de de lucht in de kruipruimte te blazen door een gat in de vloer te maken?

  • In geval van recirculatie is het geen condensvorming maar kooklucht die in het kookeiland uitgeventileerd moet worden.
   Voor een Bora BFIU geldt ook dat deze op de juiste manier gemonteerd moet worden. Daarnaast is een goede ventilatie via de plinten noodzakelijk en zal de keukenruimte in zijn geheel ook goed geventileerd moeten kunnen worden.

   Afvoer van de bora in de kruipruimte zou kunnen als deze ruimte voorzien is van ventilatie, anders gaat u zeker last krijgen van schimmelvorming en stankoverlast op termijn. Voor levering en advies kunt u altijd u licht opsteken via http://www.keukenmeyt.nl

 22. Kan de afzuiging manueel worden op en afgezet? Zodat bij het bedienen van het kookvuur de keuze blijft om het afzuigsysteem op te zetten of niet

 23. Onze nieuwe keuken krijgt een plint van 13 cm. Kan de Bora-aansluiting met afvoer naar buiten geplaatst worden, of moet de plint dan hoger zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in