Houd het afval gescheiden met een mooie vrijstaande of inbouw afvalemmer

0
2229
afvalemmer vrijstaand inbouw

Bij een afvalemmer wordt vaak gedacht aan een lelijk stinkend ding in de keuken. De afvalemmer is daarom ook iets wat mensen vaak vergeten, wanneer zij een nieuwe keuken kopen. Logisch, want aan afval denk je nu niet direct als je een keukenwinkel binnen loopt. En dat is zonde, want tegenwoordig zijn er vele systemen te verkrijgen die direct in uw keuken zijn verwerkt. Afvalbakken zijn er in 2 soorten, inbouw en vrijstaand. We zullen beide systemen behandelen in dit artikel.

De inbouw afvalemmer

Voor wie het lelijk vind om een vrijstaande afvalemmer in de keuken te plaatsen zijn daar de inbouwafvalemmers. Deze inbouwsystemen zijn in elke keuken toepasbaar en zonder enige technische kennis eenvoudig in te bouwen. Het inbouw model is te verkrijgen in de kastmaten 30cm tot en met 90cm (buitenmaat kast). Er zijn voor inbouw vuilnisemmers 3 systemen op de markt die het inbouwen in een bestaande keuken mogelijk maken. Dat zijn de volgende systemen.

3 mogelijkheden

Draaideur afvalemmers worden het meest verkocht. Dit is het systeem waarbij de kastdeur naar links of naar rechts draait en de emmer tevoorschijn komt. Het systeem is zowel voor links- als voor rechtsdraaiende deuren geschikt. Het meest simpele systeem is al vanaf 32,50 euro verkrijgbaar. De prijs van het meest luxe en kwalitatieve systeem ligt echter een stuk hoger; tussen de 200 en 300 euro heeft u een draaideur afvalemmer met meerdere compartimenten. Sommige afvalbakken gaan zelfs over de 300 euro, maar dan heb je dus wel een échte Franke.

Frontdeur afvalemmers worden in het kastje geplaatst tegen het frontpaneel. Deze afvalemmer komt naar voren toe, wanneer je het kastje opent. Wil je een simpele frontdeur emmer, dan kan dat al voor onder de honderd euro. Het meest eenvoudige model is al verkrijgbaar voor onder de drie tientjes. Wil je ook het afval kunnen scheiden dan zal je iets meer moeten betalen. Voor meerdere compartimenten betaal je tussen de 100 en 200 euro, afhankelijk van het merk.

Lade afvalemmers kunnen bevestigd worden in ladekasten. Deze variant rust in principe op de bodem van de lades en komt naar voren wanneer je de lade open doet. Een praktisch systeem voor keukens waar wel plek is in een ladekast maar niet in een gewoon keukenkastje. Lade systemen zijn er in mindere mate te verkrijgen omdat het systeem ook een stuk simpeler is. De prijzen zijn daarom ook gunstig, voor enkele tientjes heb je al een instapmodel. Het duurste systeem is nog geen 140 euro en bevat 60 liter inhoud totaal in 2 verschillende bakken. Handig als je ook het afval wilt scheiden.

Welke keus je maakt hangt dus af van je keuken. In welk kastje heb je plek voor een afvalbak? Die keuze maakt of je een lade, frontdeur of draaideur nodig hebt.

Vrijstaande afvalemmers

Gelukkig is de techniek in de laatste jaren erg vooruit gegaan. Vroeger had je heel weinig keus in afvalemmers, waardoor het eigenlijk altijd een lelijk gezicht was in de keuken. Hoe anders is dat nu! Ze zijn in alle kleuren, vormen en materialen te verkrijgen. Grote en kleine modellen en zelfs afvalbakken met een stukje elektronica. Dit zijn de sensor bakken. Je gaat met je hand langs de sensor en de afvalemmer opent de deksel uit zichzelf. Dat lijkt natuurlijk heel erg handig en is ook nog eens heel hygiënisch. Maar wat als de elektronica faalt? Dan gaat de afvalemmer niet meer open waardoor je alsnog met je handen de deksel moet bedienen. Let daarom op dat wanneer je voor zo’n systeem gaat, je wel een goede koopt met lange garantie. Op een Brabantia zit bijvoorbeeld 10 jaar garantie.

Naast de elektronische zijn er de handbediende en pedaalbediende emmers. De handbediende is een stuk goedkoper dan die met een pedaalbediening. Handbediende emmers zijn ook minder hygiënisch in gebruik dan een pedaalemmer of een met elektrische bediening. Wanneer je voor een pedaalemmer kiest dan is het goed opletten. Wanneer je voor een simpele uitvoering gaat zal je merken dat wanneer je iets te hard op het pedaal trapt de hele afvalemmer naar voren komt. Een stevig model, en dus vaak ook wat duurder heeft dit probleem niet. Het gewicht van de afvalemmer is hierin mede bepalend.

Wandafvalemmers

Voor degene die geen los staande afvalbak op de vloer wil hebben staan, is er nu de wandafvalemmer te krijgen. Merken als Brabantia maar ook andere merken hebben er een op de markt gebracht. Brabantia heeft momenteel een 3 liter model wat tegen de muur bevestigd kan worden. Maar of een 3 liter inhoud de afvalbak op de vloer kan vervangen? Ik denk het niet. Wellicht voor sommigen de oplossing, voor de meeste mensen is dit geen oplossing.

Prijzen afvalemmers

De prijzen verschillen enorm, voor een paar tientjes koop je al een simpele losse of inbouw afvalemmer. Omdat ze in alle prijzen aangeboden worden is het verleidelijk om een goedkope aan te schaffen. Maar goedkoop is in dit geval vaak toch duurkoop. Niets is zo vervelend als een onpraktisch werkende afvalemmer. Een sensor die hapert, een pedaal dat blijft hangen of een hele unit die naar voren komt wanneer je op het pedaal trapt. Je wilt er niet aan denken. Veel mensen kopen daarom ook meerdere afvalbakken in hun leven. En dat is toch zonde, want een goede moet toch wel zeker 10 jaar mee kunnen, of niet dan?

Heb je ervaringen met afvalemmers in de keuken of tips? Deel ze met onze lezers door het reactie formulier te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in