Een betonlook creëren in huis? Dan hoef je niet moeilijk te gaan doen met tegels of bepleistering, het kan namelijk ook met betonverf. De zogenoemde betonlook is erg hip op dit moment. Het geeft een industriële look, maar tegelijkertijd straalt het ook warmte uit. Het geeft echt wat meer karakter aan je interieur. Voor het creëren van een betonlook heb je diverse mogelijkheden. We geven een overzicht van deze mogelijkheden.

Wat is betonverf?

Betonverf is bij verschillende bouwmarkten en speciaalzaken verkrijgbaar. Meestal is het een fijnkorrelige pasta, die aangebracht kan worden na een laagje grondverf. Er zijn diverse mogelijkheden om een betonlook te creëren, waaronder verven, behangen en stuken. Echter is verf de goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Er kunnen meerdere lagen worden aangebracht. Dit is afhankelijk van het gewenste effect. Het resultaat is een muur dat lijkt op ongepolijst beton. Het is aan te brengen op diverse ondergronden. Meestal heb je de keuze uit verschillende tinten.

Verkrijgbaarheid

De verf is verkrijgbaar in zowel lichte- of donkere tinten. Welke tint je kiest, is afhankelijk van het effect dat je wilt creëren. Bovendien kun je kiezen uit vloeibare verf en pasta’s. Er zijn doe het zelfzaken die de betonlook verf van hun huismerk aanbieden, maar er zijn ook merken die producten aanbieden om de betonlook na te bootsen. Dit zijn onder andere:

  • Stilleven
  • Histor
  • Pure & Original
  • L’Authentique

De prijs is heel erg afhankelijk van het merk. De prijs begint respectievelijk bij ongeveer 8 euro per vierkante meter. De verf is ook online te bestellen. Daarnaast zijn er ook diverse primers verkrijgbaar die speciaal voor de betonlook verf kan worden gebruikt. Deze is geschikt voor verschillende ondergronden, zoals mdf, aluminium, metalen, hout, kunststoffen, gipsplaten, stucwerk, zink, glas, enzovoort. De primer zorgt voor een optimale hechting op de ondergrond.

Waar kan betonverf op aangebracht worden?

Betonverf kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals voor muuroppervlakken, meubels, keukenkastje, tafels en sierprofielen. Er is ook betonverf dat kan worden gebruikt voor betonnen en houten vloeren. Bij deze laatste is het echter raadzaam om een speciale vloercoating te gebruiken die slijtvast is.

Stappenplan voor het aanbrengen van betonlook verf

Voor het aanbrengen van betonverf volg je ongeveer dezelfde stappen als wat bij het aanbrengen van reguliere verf ook gedaan wordt:

  1. Zorg dat de te verven ondergrond stof- en vetvrij is en maak deze droog. Schuur uitstekende oneffenheden weg en vul gaten en beschadigingen met een vulmiddel. Bescherm eventueel ook de rest van je interieur tegen spatten.
  2. Breng een grondlaag aan op de te verven ondergrond. Het beste is om hiervoor een speciale primer te gebruiken.
  3. Breng de eerste laag aan. In de volgende alinea geven nog een aantal tips om de betonlook verf zo goed mogelijk aan te brengen, zodat je het mooiste effect krijgt.
  4. Het beste effect creëer je door verschillende lagen aan te brengen. Bij het aanbrengen van de tweede laag zal je zien dat het een veel beter effect heeft dan de eerste laag. De droogtijd bedraagt ongeveer 12 uur bij een normale temperatuur.
  5. Eventueel kan er nog een laatste afwerkingslaag aangebracht worden. De lagen verf worden afgesloten en beschermd tegen vocht. Dit is vooral raadzaam wanneer het wordt toegepast in badkamers en keukens of bij oppervlaktes die veel belast worden. Denk aan tafels, deuren en keukenkastjes.

Tips voor het aanbrengen van de verf

Het mooiste is om in verschillende richtingen te werken. Hiermee creëer je echt de illusie van beton. Een andere tip is om het met een plamuurmes en plakspaan aan te brengen. Het is namelijk een vrij dikke verf. Er hoeft geen water toegevoegd te worden. Roer het goed door om de verf soepeler te maken. Breng niet meer aan dan dat er binnen 30 minuten gladgestreken kan worden. Maak met de plakspaan halve maan bewegingen. Het kan ook met een roller aangebracht worden. Maak dan zowel horizontale- als verticale bewegingen. Heb je wat gemorst? Dan kan het gewoon opnieuw gebruikt worden. Je hoeft helemaal niet netjes en precies te werken. Juist met een onregelmatige structuur wordt het beste effect bereikt. Vergeet niet om de verf tussendoor goed door te roeren.

Andere mogelijkheden voor het creëren van een betonlook

Naast verven zijn er nog twee andere mogelijkheden om de betonlook in huis te creëren. Een daarvan is behang met een betonnen look. In feite is dit fotobehang dat de uitstraling heeft van een betonnen muur. Hierbij heb je de keuze uit diverse tinten en structuren. De tweede optie is betonstuc of beton cire. Dit is een bepleistering die waterdicht is en gemakkelijk schoon te maken is. Dit is heel geschikt voor badkamers en keukens en een leuk alternatief voor tegels. Het plaatsen van betonstuc dien je echter over te laten aan een vakman. Hier hangt dan ook een wat hoger prijskaartje aan.

Betonverf kopen

Als je zelf met betonverf aan de slag wilt dan kan je de verf bij elke willekeurige bouwmarkt kopen. Heb je geen zin om met verfblikken te slepen? Dan kan je de verf ook online kopen. Bekijk vooral ook even de prijs bij de online winkel en de bouwmarkt. Voor hetzelfde blik verf ben je in de ene winkel namelijk meer kwijt dan in de andere. Vooral online inkopen kan geld besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in