Een van de meest toegepaste vloerbekledingen is linoleum vloeren. Dit komt door de vele eigenschappen van dit materiaal. Het is milieuvriendelijk, veelzijdig én hygiënisch. Daarnaast heeft dit materiaal nog veel meer voordelen. Een linoleum vloer is namelijk duurzaam en slijtvast. Dit betekent dat het materiaal lang meegaat. Wat is linoleum? En hoe kan dit materiaal het beste gelegd worden?

Wat is linoleum?

Linoleum is samengesteld van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. Denk aan hars, lijnolie, kalksteen, jute en andere ecologische producten. Het productieproces van linoleum wordt ook milieuvriendelijk uitgevoerd. Daarnaast is de het biologisch afbreekbaar. Dit maakt het een uiterst milieuvriendelijk product.

Veel mogelijkheden

Linoleum is te verkrijgen in stroken, banen of tegels. Het materiaal heeft de laatste jaren heel wat veranderingen ondergaan. Het is steeds mooier geworden. Daarnaast is de vloer verkrijgbaar in heel veel diverse kleuren, vormen en motieven. Een trend van de laatste jaren is de betonlook. Het is ook mogelijk om een persoonlijk element toe te voegen. Bijvoorbeeld door een foto of figuur in het dessin te integreren. Voor de afwerking is de keuze uit diverse plinten of sierranden. Het is maar net hoe je het geheel wilt afwerken.

Zeer hygiënisch

Er zijn talrijke voordelen te noemen. Ten eerste is het een duurzame soort vloer die sterk en goed te onderhouden is. Het trekt geen stof aan, is antistatisch en bacteriën kunnen zich niet op het materiaal ontwikkelen. Dit maakt het een zeer geschikte vloer voor mensen met allergieën of longproblemen. Denk aan astma. Linoleum is zeer hygiënisch. Daarom zie je het ook terug in bijna elk Nederlands ziekenhuis.

Andere voordelen

Naast de hygiënische aspecten heeft Linoleum nog veel meer voordelen. Het materiaal dempt namelijk trillingen en geluid. Hierdoor zal je geen last hebben van mensen die elders in het huis zijn. Daarnaast is het materiaal moeilijk ontvlambaar. Zelfs sigarettenpeuken laten bijna geen sporen na. Het is slijtvast, wat betekent dat het bestand is tegen zware meubels. Daarnaast zal de kleur ook niet verbleken, het is namelijk kleurvast. Dit betekent dat je jaren met een linoleum vloer kunt doen.

Toepassingen linoleum vloer

Het materiaal kan in vrijwel elke ruimte worden geplaatst. Voorwaarde is wel dat de ondervloer vlak en sterk is. Vanwege de slijtvastigheid wordt de vloer vaak toegepast in ruimtes die veel worden gebruikt. Denk aan ziekenhuizen, kantoren, openbare gebouwen maar ook aan woonkamers. Het is ook heel geschikt voor vloerverwarming. Het linoleum past zich heel snel aan de omgevingstemperatuur aan.

Het is een investering

Het nadeel is dat de kosten voor een linoleum vloer vrij hoog zijn. Dit zie je echter wel terug in de lange levensduur van het materiaal. In dat geval ben je daarom helemaal niet duur uit met deze vloer. Het kan gezien worden als een investering. Een ander nadeel is dat het materiaal minder geschikt is voor natte ruimtes en dat de vloer over het algemeen niet zelf gelegd kan worden.

Plaatsen van de vloer

Het plaatsen is namelijk niet gemakkelijk. Raadzaam is om dit ook niet te proberen. Een linoleum vloer die niet goed is geplaatst, kan op de langere termijn barsten krijgen. Daarom kun je beter investeren in een specialist, zodat je zeker weet dat de vloer correct wordt geplaatst.

Wel kunnen we vertellen hoe het plaatsen van een dergelijke vloer in zijn gang gaat.

Linoleum vloer plaatsen

Belangrijk is dat de grond goed vlak is. Linoleum heeft namelijk een geringe dikte. Daarom moet de ondergrond tussendoor ook geëgaliseerd worden. Als het niet goed vlak is, kunnen er barsten ontstaan. Na het egaliseren worden de linoleum stroken- of tegels – afhankelijk van wat je hebt gekozen – rechtstreeks op de ondergrond gelijmd. De naden worden vervolgens aan elkaar gelast. Het is belangrijk dat dit correct wordt gedaan. Als er vocht bij komt, kan het zijn dat de vloer los komt of begint te rotten.

Na het plaatsen

Na het plaatsen ziet het linoleum er plotseling een stuk geler uit. Dit komt doordat er een gele waas overheen zit. Deze waas wordt veroorzaakt door de geoxideerde lijnolie. Deze zit in het materiaal verwerkt. Ongeveer een dag – 24 uur – na het plaatsen zal deze verkleuring wegtrekken. Het moet dan wel worden blootgesteld aan zonlicht.

Andere mogelijkheden

Zoals eerdergenoemd is het raadzaam om voor het plaatsen van de vloer een vakman in te schakelen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden op het gebied van dit soort vloeren. Erg populair op dit moment zijn ook de linoleumtegels. Deze lijken heel erg op echte tegels. Het voordeel is dat ze over de oude vloer geplakt kunnen worden. Dit scheelt heel wat geld. Binnen een paar uur tijd geef je een interieur een hele andere uitstraling.

Kliksysteem

Er is ook een methode die het toelaat om zelf je linoleum vloer goed te kunnen plaatsen. Dit is het kliksysteem, waarbij het materiaal op HDF-panelen is aangebracht. Het systeem is te vergelijken met het kliksysteem voor laminaat en is gemakkelijk te leggen. Raadzaam is om deze niet in de keuken of badkamer te plaatsen. De klikpanelen worden tegen elkaar aangeklikt, maar dit maakt het nog niet helemaal waterdicht. Bovendien is het raadzaam om het linoleum de eerste 24 uur te laten acclimatiseren. Doe dit in de ruimte waarin de vloer wordt geplaatst. De temperatuur moet minsten 17 graden Celsius zijn.

Onderhouden van de vloer

De linoleum vloer is gemakkelijk te onderhouden. Houd deze stofvrij door middel van een stofzuiger. Vermijd agressieve schoonmaakproducten. Hierbij bestaat de kans dat de toplaag van het linoleum beschadigd wordt. Van zichzelf heeft het materiaal al een lange levensduur. Om deze nog iets meer te verlengen is het raadzaam om deze regelmatig te behandelen met gepast onderhoudsproducten. Vraag hiernaar in een speciaalzaak.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in